121 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Ελίζα Κωνσταντίνου

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι άξονες της ιστορίας κάθε λαού και γι’ αυτό το λόγο μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Πολιτισμού και της Δημιουργίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενέκρινε 121 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν για την στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων. Στόχος της ενέργειας αυτής, είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους πέραν των 600 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα έξι έτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να πάρει ρόλο ‘διαμεσολαβητή’ ανάμεσα στις επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και των τραπεζών. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού θεωρούνται όσες άπτονται του οπτικοακουστικού τομέα (κινηματογράφος, τηλεόραση κ.ά) και των φεστιβάλ, της μουσικής, λογοτεχνία, βιβλιοθήκες, μουσεία κτλ.

Το βασικό πρόβλημα το οποίο έρχεται να επιλύσει αυτή η πρωτοβουλία είναι η δύσκολη πρόσβαση που έχουν οι επιχειρήσεις στην χρηματοδότηση, λόγω κυρίως της αδυναμίας των τραπεζών ν’ αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες του τομέα αυτού καθώς επίσης και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης. Το πρόγραμμα σκοπεύει να διδάξει, ουσιαστικά, τεχνογνωσία στις τράπεζες ούτως ώστε να μπορούν να δανείζουν με τη σειρά τους τον συγκεκριμένο τομέα.
Οι Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν ν’ αξιοποιήσουν αυτό το μέσο από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΕΤΑ, Roger Haveninth.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Europen Parliament/P.Naj-Olearipietro

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δύο καρυάτιδες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Eξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας πέραν πάσης αμφιβολίας. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ...

Συνελήφθη 58χρονος για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Στην σύλληψη 58χρονου από την Πέγεια προχώρησε η Αστυνομία Πάφου, εναντίον του οποίου εξετάζεται ...

H Tracey Emin εκθέτει στο Leopold Museum

Where I Want to Go είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της Tracey Emin, ...

Συναντήσεις αυτοσχεδιασμού, παραστατικών και εικαστικών τεχνών

Στις 27 Ιανουαρίου 2019 ξεκινά μια νέα σειρά συναντήσεων αυτοσχεδιασμού.Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια συνένωσης ...

Συμπόσιο Χορού για την Διεθνή Ημέρα Χορού

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ] είναι ανάμεσα στα 90+ εθνικά κέντρα ...

Ο Bowie εξηγεί το The Next Day σε 42 λέξεις

Στοιχεία για το μοτίβο που ακολούθησε στην αναπάντεχη δισκογραφική επιστροφή του έδωσε ο David ...

X