121 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Ελίζα Κωνσταντίνου

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι άξονες της ιστορίας κάθε λαού και γι’ αυτό το λόγο μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Πολιτισμού και της Δημιουργίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενέκρινε 121 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν για την στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων. Στόχος της ενέργειας αυτής, είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους πέραν των 600 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα έξι έτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να πάρει ρόλο ‘διαμεσολαβητή’ ανάμεσα στις επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και των τραπεζών. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού θεωρούνται όσες άπτονται του οπτικοακουστικού τομέα (κινηματογράφος, τηλεόραση κ.ά) και των φεστιβάλ, της μουσικής, λογοτεχνία, βιβλιοθήκες, μουσεία κτλ.

Το βασικό πρόβλημα το οποίο έρχεται να επιλύσει αυτή η πρωτοβουλία είναι η δύσκολη πρόσβαση που έχουν οι επιχειρήσεις στην χρηματοδότηση, λόγω κυρίως της αδυναμίας των τραπεζών ν’ αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες του τομέα αυτού καθώς επίσης και στην έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης. Το πρόγραμμα σκοπεύει να διδάξει, ουσιαστικά, τεχνογνωσία στις τράπεζες ούτως ώστε να μπορούν να δανείζουν με τη σειρά τους τον συγκεκριμένο τομέα.
Οι Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν ν’ αξιοποιήσουν αυτό το μέσο από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΕΤΑ, Roger Haveninth.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Europen Parliament/P.Naj-Olearipietro

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Λιθόστρωτοι δρόμοι από τον 13ο αι. στην Πύλη Πάφου

Γράφει η Σόφη Ορφανίδου Τους παλιούς λιθόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στην Πύλη Πάφου, καθώς ...

Η ιστορία των ανασκαφών στην Αμφίπολη

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Δημήτρης Λαζαρίδης, ένας από τους σημαντικούς ...

«Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» του Μπάνκσι κομματιάστηκε σε δημοπρασία

Ένα έργο του μυστηριώδους Βρετανού καλλιτέχνη Μπάνκσι…αυτοκομματιάστηκε την ίδια στιγμή που πουλιόταν έναντι ενός ...

«Θεατρικές ημερίδες» από το ΚΚΔΙΘ

Με μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα στην ατζέντα, οι Θεατρικές Ημερίδες σκοπό έχουν να ...

10 χρόνια Dancecyprus με επίτιμους καλεσμένους

H Dancecyprus είναι η Κυπριακή Εταιρεία Χορού και ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που υποστηρίζει ...

Ανακοίνωση ΘΟΚ για θάνατο Χρύσας Σπηλιώτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν την οδύνη τους ...

X