Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος | Απολογισμός

Πέντε θεατρικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος σε δώδεκα παραστάσεις φιλοξένησε η 20ή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016» χάρισε, από τις 3 μέχρι τις 30 Ιουλίου, στιγμές θεατρικής ποιότητας σε όσους συνέρρευσαν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία για να απολαύσουν τις παραστάσεις από την Κύπρο, την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

www.fotolarko.com.cy
Διπλασίασε τα εισιτήρια του σε σχέση με το 2013 το φεστιβάλ. Έκτοτε έχει ανοδική πορεία. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Κωνσταντίνος Λάρκος / Φωτο Λάρκο

Την αυλαία του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016» άνοιξε, στο κατάμεστο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 3 Ιουλίου, η ΕΘΑΛ (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) με την αριστοφανική κωμωδία Θεσμοφοριάζουσες, σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη. Στη συνέχεια το Θέατρο Κρέφελντ και Μενχενγκλάντμπαχ από τη Γερμανία παρουσίασε τις δύο τραγωδίες, Αγαμέμνων και Χοηφόροι, της αισχύλειας τριλογίας Ορέστεια σε σκηνοθεσία Ματίας Γκερτ και σε μετάφραση Πέτερ Στάιν. Ακολούθησαν η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, Πλούτος, από τη νεοσύστατη κυπριακή θεατρική ομάδα «Φτωχολογιά» σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου και η Ορέστεια, βασισμένη στον Αισχύλο, από το βελγικό θεατρικό σχήμα de Roovers. Ο κύκλος των παραστάσεων του φετινού Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τις παραστάσεις της σοφόκλειας τραγωδίας Αντιγόνη, παραγωγή της 5ης Εποχής Τέχνης σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, στο γεμάτο από θεατές Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

www.fotolarko.com.cy
Αντιγόνη, από την 5η Εποχή Τέχνης, Ελλάδα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Κωνσταντίνος Λάρκος / Φώτο Λάρκο
www.fotolarko.com.cy
Ορέστεια, από το γερμανικό Θέατρο Κρέφελντ και Μενχενγκλάντμπαχ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Κωνσταντίνος Λάρκος / Φώτο Λάρκο

Και φέτος όλες οι παραστάσεις του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017».

Αύξηση εισιτηρίων

Για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε από ποικιλομορφία και κέρδισε την ευρεία ανταπόκριση του κοινού από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η διαχρονική επιθυμία των διοργανωτών για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση θεατών στις παραστάσεις, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί και φέτος με την αύξηση των συνολικών εισιτηρίων, η οποία ανήλθε στο 46,35% σε σχέση με το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015». Ταυτόχρονα οι κυπριακές παραγωγές που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ σημείωσαν αύξηση εισιτηρίων της τάξης του 17,95% σε σχέση με τις κυπριακές παραγωγές που παρουσιάστηκαν το 2015.

www.fotolarko.com.cy
«Πλούτος» του Αριστοφάνη από την νεοσύστατη ομάδα «Φτωχολογιά». Η μια από τις δύο κυπριακές παραγωγές στο πλαίσιο του φεστιβάλ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Κωνσταντίνος Λάρκος / Φώτο Λάρκο
www.fotolarko.com.cy
Θεσμοφοριάζουσες, από την ΕΘΑΛ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©Κωνσταντίνος Λάρκος / Φώτο Λάρκο

Η σημαντική αύξηση των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια -96,88% αύξηση των φετινών εισιτηρίων σε σχέση με το Φεστιβάλ του 2013 και 24,18% αύξηση σε σχέση με το Φεστιβάλ του 2014, παρά τη μία λιγότερη σε αριθμό παραγωγή το 2015 και το 2016- αποδεικνύει την επιτυχή πορεία του Φεστιβάλ, τη διεύρυνσή του και την καθιέρωσή του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Κύπρου.

Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των συνδιοργανωτών, η αναβαθμισμένη συνεργασία με το Δήμο Πάφου και τον Οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017», η έμπρακτη στήριξη από όλους τους χορηγούς (επικοινωνίας και φιλοξενίας) και υποστηρικτές, οι χαμηλές τιμές εισιτηρίου για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς και η εφαρμογή μιας συντονισμένης και στοχευμένης πολιτικής προώθησης, με αρωγούς τα ΜΜΕ κ.ά., αποτέλεσαν μέρος της φετινής επιτυχίας του Φεστιβάλ.

Η ξεχωριστή και ιδιαίτερη συνεισφορά του Φεστιβάλ στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο, η συμβολή του στη θεατρική ευαισθητοποίηση του κοινού και τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων χρόνων συντείνουν στη συνέχιση και αναβάθμιση του επιτυχημένου αυτού θεσμού και στα επόμενα χρόνια, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες.

Οι διοργανωτές εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τους συντελεστές που έλαβαν μέρος, τους εθελοντές και τους θεατές του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2016».

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Ρόι Άντερσον παρέλαβε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

«Eίναι μεγάλη τιμή η διάκριση αυτή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στην Ιταλία, ...

Πέθανε στα 89 του ο Ρότζερ Μουρ

Στην Ελβετία άφησε την τελευταία του πνοή ο Σερ Ρότζερ Μουρ, ο δημοφιλής Βρετανός ...

Εκδήλωση | O δρόμος του νερού στη Χούλου

Το πρόγραμμα «Ζωντανή Ιστορία» του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού του Pafos2017 συνεχίζει την παραγωγή διαλόγου ...

Δύο νησιά στη Μεσόγειο βρίσκουν τις γλώσσες τους στη μουσική

Ένα άρθρο με θέμα τη γλώσσα στη μουσική στην Κύπρο και την Μάλτα αναρτήθηκε ...

Πολιτιστικός Αύγουστος στη Λευκωσία

Μια σειρά από εκδηλώσεις πραγματοποιεί ο Δήμος Λευκωσίας τον Αύγουστο, καθιστώντας την μόνη πόλη ...

Το Βερολίνο γιορτάζει την πτώση του τείχους με εγκαταστάσεις τέχνης, προβολές και μια ψηφιακή εφαρμογή

Ο Patrick Shearn, ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί υπαίθριες, αιωρούμενες εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας για εκδηλώσεις ...

X