Αφηγήσεις Γυναικών επί σκηνής

Ενα από τα τελευταία έργα της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013), τις «18 Αφηγήσεις» μεταφέρει επί σκηνής ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης και η θεατρική του ομάδα, Prima Lux.

Οι «18 Αφηγήσεις» είναι ένα βιβλίο στο οποίο η Νίκη Μαραγκού είχε καταγράψει ιστορίες γυναικών όπως προέκυψαν από συνεντεύξεις αλλά και με τη συνδρομή της συγγραφέα, που μεσολάβησε να τις συλλέξει και να τις επεξεργαστεί σε γραπτά κείμενα.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και θα ακολουθήσουν παραστάσεις μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Η γυναικεία εμπειρία

Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τη γυναικεία εμπειρία μέσα από διαφορετικούς ανθρώπους και σε διάφορες χρονικές περιόδους της κυπριακής ιστορίας.
Στη σκηνοθετική του προσέγγιση, ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης δίνει έμφαση «στην έννοια της μνήμης, της μνήμης ενός λαού, όπως αυτή παραδίδεται μέσα από τους μονολόγους που αγγίζουν με καθαρότητα την καθημερινότητα απλών ανθρώπων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την παραγωγή. «Η γυναικεία πολυφωνία εμφανίζεται ως μια ενιαία σταθερά, υπεύθυνη για τη συγκράτηση της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας ολόκληρης.»

Οι συντελεστές

Η θεατρική παραγωγή της Prima Lux, με εξαίρεση τον ίδιο τον σκηνοθέτη, συνυπογράφεται εξολοκλήρου από γυναίκες «για να ακουστεί πειστικά η Κύπρια φωνή, για να βγει η κραυγή από ένα στόμα, για να μετουσιωθεί η δύναμη σε ενέργεια κινητήριο, γενεσιουργό.» Τις ιστορίες που μεταφέρονται από τις σελίδες του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού, ζωντανεύουν στο θεατρικό πάλκο οι ηθοποιοί Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη και Μυρσίνη Χριστοδούλου.
«Προίκα ιστορική, η συλλογική μνήμη γυναικών της μιας αφήγησης των αφηγήσεων, τόσες μνήμες που για να κρατήσουν τον αγώνα για ζωή φύλαγαν τη θλίψη, έξω να μην βγει, με φιλότιμο, με όλο τον πόνο μαζεμένο, κλεισμένο ερμητικά, για να μπορούν οι μορφές του να είναι σε μια άλλη στιγμή, για την ελπίδα για ζωή, αν συμβεί, να ανακτήσουν την ολότητά τους, για να ξαναφανεί ο κόσμος μας συναπαντημένος», αναφέρει ο ακαδημαϊκός Σωτήρης Θεοχαρίδης, σε σημείωμά του σχετικά με την παράσταση.

Σαν τριλογία

Ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης εντάσσει σε μια τριλογία/τρίπτυχο τη νέα του σκηνοθετική δουλειά, η οποία ακολουθεί το «Πιτσιμπούργκο» (2012) και τη «Βρομιά» (2008). «Η παραγωγή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ολοκλήρωση ενός τρίπτυχου, που αγγίζει την μοναξιά της φωνής του άλλου, όταν αυτός καλείται να δώσει συνέχεια στην ύπαρξή του» σχολιάζει ο ίδιος. Όπως εξηγεί: «Το 2008 με τη ’Βρομιά’ του Robert Schneider, ο Άραβας παράνομος μετανάστης ζει κρυμμένος περιμένοντας να πέσει το σκοτάδι για να βγει έξω να πουλήσει τα 50 του τριαντάφυλλα. Το 2012 με το ’Πιτσιμπούργκο’ της Σώτης Τριανταφύλλου, η αλληλογραφία δύο συζύγων το 1912, μεταξύ Χίου και Πίτσμπουργκ, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονταν να ξενιτευτούν για να επιβιώσουν. Τώρα, το 2016, με τις 18 αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού, ο ξένος επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά παραμένει ξένος, μιλά τη ντοπιολαλιά του, ψηλαφεί τα τραύματά του – που άλλα ανοικτά και άλλα στη διαδικασία επούλωσης, συνθέτουν την ταυτότητα του λαού του – ενθυμάται την καταγωγή του, προσδιορίζει το τώρα του, επιχειρεί το μέλλον του».

+ Πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου – Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών (Γωνία Αγίων Ομολογητών & Αγχιάλου 1, 1080 Λευκωσία). Θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 18:00 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Εισιτήρια προς 15 και 10 ευρώ (μειωμένο). Για κρατήσεις τηλ. 99519771. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του οργανισμού Hope for children.

+ Δεκαοκτώ αφηγήσεις
Επιμέλεια: Νίκη Μαραγκού
Προμετωπίδα: Reno Wideson
Σχήμα 17Χ22,5, σελ. 112, τιμή: 15 ευρώ, ISBN 978-960-8372-52-8
Εκδόσεις Το Ροδακιό, Μάιος 2012

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα χαρακώματα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο ...

Οι ταινίες της εβδομάδας

The Ward, Transformers 3 και Beastly είναι οι κινηματογραφικές πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας, που ...

Στην Κύπρο εκπρόσωποι του Ρόμπερτ Ντε Νίρο με σχέδια για Φεστιβάλ Κινηματογράφου διεθνών προδιαγραφών

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιούν αύριο στελέχη της παγκοσμίου φήμης αμερικανικής εταιρείας διοργάνωσης φεστιβάλ ταινιών ...

Πάφος 2017 : Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Χίλιοι πεντακόσιοι καλλιτέχνες, 152 παραγωγές και 300 δράσεις θα συμβάλουν στην υλοποίηση του θεσμού ...

Το δ.σ. του Παττίχειου Θεάτρου Λεμεσού

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου ...

ΤΕΧΝΗ Ή ΑΣΕΒΕΙΑ; Αθηναϊκό ντιμπέιτ για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

Εμφανίστηκε -ξαφνικά;- μέσα στη βδομάδα. Το γκράφιτι που περιστοιχίζει το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου ...

X