Ένα πολύτιμο βιβλίο στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (Εκδόσεις Δημητράκου-1946), με χειρόγραφες σημειώσεις του, από τα πιο γνωστά και πολυμεταφρασμένα έργα του, κοσμεί πλέον την πλούσια συλλογή του μουσείου Καζαντζάκη.

Το αντίτυπο του βιβλίου αγόρασε και δώρισε στο Ίδρυμα ο αρχιτέκτονας και τουριστικός επιχειρηματίας Σπύρος Κοκοτός.

Το σπάνιο αντίτυπο, όπως γνωστοποιήθηκε από το μουσείο, εντοπίστηκε στο πλαίσιο δημοπρασίας του οίκου «Βέργος» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στην Αθήνα.

Περιλαμβάνει πλήθος χειρόγραφων διορθώσεων και συμπληρώσεις, που έγιναν από τον ίδιο τον Καζαντζάκη, ενόψει της δεύτερης έκδοσης του έργου, το 1954.

kazantzakis213web kazantzakis212_web

Σε αυτό σημειώνεται παράλληλα και η νέα διευθέτηση του κειμένου σε 25 τυπογραφικά (έναντι 22 της πρώτης έκδοσης).

Το ενδιαφέρον για την αγορά του συλλεκτικού αυτού αντιτύπου υπήρξε μεγάλο καθώς, αν και είχε αρχική εκτίμηση έως 3.500 ευρώ, έφτασε τελικά να κατακυρωθεί σε διπλάσια τιμή, 7.080 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής στο Μουσείο την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, ο κ. Κοκοτός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελιάνα, προσέφερε το πολύτιμο βιβλίο, που ήδη τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, σε προθήκη η οποία, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί μεταγενέστερες και ξένες εκδόσεις του ομώνυμου έργου.

«Καθήκον και χρέος του ιδρύματος είναι να εμπλουτίσει τα τεκμήρια που ήδη υπάρχουν για τον Καζαντζάκη. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μας που σήμερα παραδίδεται στο μουσείο ένα μοναδικό βιβλίο όπου ο συγγραφέας έκανε χειρόγραφες σημειώσεις, βάσει των οποίων έγινε η επόμενη έκδοση, οκτώ χρόνια μετά» ανέφερε ο πρόεδρος του μουσείου Καζαντζάκη, Στέλιος Ματζαπετάκης.

Επίσης ο κ. Ματζαπετάκης τόνισε πως «η κίνηση του κ. Κοκοτού, ο οποίος γνωρίζει την αγωνία μας να φέρουμε εις πέρας και αυτή τη δράση, έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού έσπευσε να βοηθήσει στην πιο κατάλληλη στιγμή».

Στη συνέχεια ο κ. Κοκοτός, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο που ήθελα να αγοράσω ως συλλέκτης, κατάλαβα ότι θα έπρεπε να ανήκει μόνο στον χώρο όπου, κατά μία μεταφυσική έννοια, πλανάται το πνεύμα του δημιουργού του. Χαίρομαι γι’ αυτήν την εκδήλωση, όχι επειδή επιζητώ δημοσιότητα, αλλά γιατί μου δίνει την ευκαιρία να πω στους παλαιότερους και νεότερους Καστρινούς και Κρητικούς, ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοια ιδρύματα και ιδιωτικά μουσεία, που αποτελούν κιβωτούς πολιτισμού».

Ακόμη ανέφερε ότι γνώρισε το έργο του Καζαντζάκη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, ως μαθητής του λυκείου «Κοραής» και συνεχάρη παράλληλα το ΔΣ και το προσωπικό του μουσείου για το υψηλό επίπεδο δουλειάς που προσφέρουν, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους ανανεωμένους χώρους του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης άρχισε να γράφει τον «Ζορμπά» στην Αίγινα το 1941, αρχικά με τον τίτλο «Το συναξάρι του Ζορμπά». Το ολοκλήρωσε το 1943 και το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Δημητράκου το 1946.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Γ. Μυσιρλάκης

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2020»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Θέατρο ...

«Μακρινή χώρα» στο Σπίτι της Συνεργασίας

Η νέα δουλειά της ομάδας χορού Echo Arts, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, παρουσιάζεται στις 2, ...

‘Ενα σπάνιο πρόγραμμα της ταινίας “Μετρόπολις”

Με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας “Μετρόπολις”  στα πλαίσια της έκθεσης “ΣΚΙΕΣ|Ο Γερμανικός ...

Ερωτική ιαπωνική τέχνη στο Βρετανικό Μουσείο

Εκατόν εβδομήντα έργα ερωτικής τέχνης από την Ιαπωνία παρουσιάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από τις ...

Ζητούνται άντρες ηθοποιοί για τη νέα παραγωγή του Διόνυσος

Για τις ανάγκες της νέας μεγάλης παραγωγής του αριστουργήματος του Φ. Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και ...

Ξανά σε διεθνή διαγωνισμό οι Τρίο Τεκκέ

Στη λίστα του βρετανικού περιοδικού Songlines με τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα γκρουπ βρίσκεται το Τρίο ...

X