Δυσαρεστημένοι οι πολίτες για την πολιτιστική υποδομή της Λευκωσίας

Η ικανοποίηση των πολιτών για τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις έπεσε στη Λευκωσία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2015 σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για την αστική ζωή, με την πόλη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από το τέλος στο σχετικό πίνακα.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν αν σε γενικές γραμμές είναι «ικανοποιημένοι, σχετικά ικανοποιημένοι, σχετικά δυσαρεστημένοι ή καθόλου ικανοποιημένοι» με την πολιτιστική υποδομή, όπως αίθουσες συναυλιών, θέατρα, μουσεία και βιβλιοθήκες στην πόλη τους στην ΕΕ.

Την ερώτηση απάντησαν κάτοικοι από 83 ευρωπαϊκές και τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα επίπεδα της ικανοποίησης να κυμαίνονται από 34% έως 97%. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες πρωτεύουσες, οι κάτοικοι είναι γενικά ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

Η Βιέννη, το Ελσίνκι, η Πράγα και η Στοκχόλμη ήταν οι πρωτεύουσες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης, σε αντίθεση κυρίως με τους κατοίκους της Βαλέτα στη Μάλτα, τη μοναδική πρωτεύουσα της ΕΕ όπου λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές τους εγκαταστάσεις.

Μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ το 2015, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των κατοίκων ήταν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις της πόλης τους σε 18 από τις 28 πρωτεύουσες της ΕΕ, με τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης να καταγράφονται στη Βιέννη (97%), το Ελσίνκι (94%), την Πράγα και τη Στοκχόλμη (και οι δύο 90%), την Κοπεγχάγη (89%), το Ταλίν και το Άμστερνταμ (και οι δύο 88%), το Βερολίνο, τη Ρίγα και το Λουξεμβούργο (παντού 87%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, το χαμηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που είναι ικανοποιημένοι με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις παρατηρήθηκε στη Βαλέτα (34%), ακολουθούμενη σε απόσταση από τη Λευκωσία (58%), τη Λισσαβώνα (59%), την Αθήνα (62%), τη Μαδρίτη (64%) και τη Ρώμη (65%).

Συνολικά, η πλειονότητα των κατοίκων ήταν ικανοποιημένη με τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις σε 27 από τις 28 πρωτεύουσες της ΕΕ.

Σε σύγκριση με το 2012, οι μεγαλύτερες θετικές τάσεις μεταξύ 2012 και 2015 παρατηρήθηκαν στην Αθήνα (από ένα ποσοστό ικανοποίησης 54% το 2012 σε 62% το 2015, ή +8 ποσοστιαίες μονάδες), στη Σόφια (+7), στις Βρυξέλλες και στο Ζάγκρεμπ (και τα δύο + 5). Αντιθέτως, η ικανοποίηση μειώθηκε περισσότερο στην Λευκωσία (-9), τη Μαδρίτη και τη Λιουμπλιάνα (-6), το Άμστερνταμ και το Λονδίνο (-4).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TODD ROSENTHAL/mollywatson.me

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξεκινά το 6ο Έθνικ Φεστιβάλ

Με μουσικές της Νότιας Ιταλίας σηκώνει αυλαία η φετινή έκτη διοργάνωση του Έθνικ Φεστιβάλ, ...

Τελετή Αναγόρευσης της Δρ. Jacqueline Καραγιώργη-Girard σε Επίτιμη Διδάκτορα

Σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορευτεί η Δρ ...

Στον Κεν Λόουτς ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών

Ο Κεν Λόουτς είναι ο νικητής του φετινού φεστιβάλ των Καννών, ο οποίος απέσπασε ...

ΘΟΚ στη νέα σεζόν με δύο καινούργιες παραγωγές και μια επανάληψη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα σηκώσει την αυλαία της θεατρικής σεζόν 2014/15 με το ...

28 ποιητές σε «Απ’ ευθείας διάλογο» στην Κύπρο

Σημαντικές διεθνείς ποιητικές παρουσίες θα έχουμε στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα, σε ένα τριήμερο ...

Ολοκληρώθηκε η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου» στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή  23 Σεπτεμβρίου η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου» στην Αθήνα, η οποία ...

X