Σήμερα η παράσταση στο θέατρο της Σαλαμίνας

«Oπως ακριβώς ισχύει και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στην οποία οι οικουμενικοί νόμοι των θεών και των ανθρώπων οφείλουν να υπερισχύουν οποιασδήποτε επιβολής της όποιας αρχής ή δομής εξουσίας, έτσι και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) κάνει για ακόμη μία φορά την υπέρβαση ενάντια στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και με άμυνα την οικουμενικότητα του πολιτισμού ανεβαίνει ξανά στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάζοντας το ομώνυμο έργο».

Τα πιο πάνω λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος μίλησε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Η απόφαση του ΘΟΚ να επιστρέψει και φέτος στη Σαλαμίνα (η αρχή έγινε πέρυσι όταν ο θεατρικός οργανισμός παρουσίασε για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 1974 παράσταση στο υπό τουρκική κατοχή αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας) ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο. Πάντως, η προσέλευση του κοινού στη σημερινή παράσταση αναμένεται αθρόα καθώς τα δελτία ελεύθερης εισόδου έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Προαγωγή της τέχνης

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι η απόφαση για τη μετάβαση του οργανισμού στη Σαλαμίνα «εμπίπτει πλήρως στους ιδρυτικούς σκοπούς του οργανισμού», εξηγώντας ότι σκοπός του ΘΟΚ είναι «η προαγωγή της θεατρικής τέχνης και της καλλιέργειας του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του λαού σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Τουμαζής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι κατάγεται από την Αμμόχωστο, «εμείς την κατεχόμενη Σαλαμίνα τη θεωρούμε κοιτίδα του πολιτισμού μας και πάμε εκεί ως οικοδεσπότες για να υποδεχθούμε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού».

Γέφυρες επικοινωνίας

Ερωτηθείς πώς ο ΘΟΚ απαντά σε όσους αμφισβητούν αυτήν την κίνηση κάνοντας λόγο για προδοσία, ο κ. Τουμαζής είπε ότι «ο ρόλος του πολιτισμού είναι να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στον τόπο μας, όπου ζούμε για τόσα χρόνια σε μια μοιρασμένη πατρίδα».

Ο κ. Τουμαζής δανείστηκε μια φράση του αρχαιολόγου δρος Βάσου Καραγιώργη, ο οποίος ανέσκαψε τη Σαλαμίνα, δηλώνοντας πως «είναι θλιβερό να εμπλέκεται και πάλι η Σαλαμίνα στη δίνη των πολιτικών μας διενέξεων, ενώ ανέμενε κανείς να είναι, με την ιερότητα και τον συμβολισμό της, μοχλός συμφιλίωσης και ομοψυχίας, στους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζουμε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τουμαζής τόνισε ότι «μια παράσταση όπως και μια θεία λειτουργία (από τις δεκάδες που γίνονται κάθε βδομάδα από τους αρχιερείς μας στα κατεχόμενα) δεν νομιμοποιεί ούτε και αναγνωρίζει κράτη ή ψευδοκράτη».

Ο κ. Τουμαζής εξέφρασε δε την ελπίδα «πως μια μέρα ο πολιτισμός θα έχει τη δύναμη να προσφέρει ακόμη πιο καίρια τις υπηρεσίες του στην παγκόσμια ειρήνη και στην ευημερία του κόσμου μας».

Σε ερώτηση κατά πόσον η πολιτιστική διπλωματία και η συνύπαρξη απλών πολιτών από τις δύο κοινότητες συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος και προετοιμασίας για την ενδεχόμενη λύση ο κ. Τουμαζής είπε ότι θεωρεί πως αυτή η τοποθέτηση «είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Ανέφερε ότι «και από τις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής ζουν απλοί άνθρωποι, Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίοι ελπίζουν πως θα αξιωθούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη Κύπρο, γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως πρωτοβουλίες σαν αυτή συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην επανένωση της πατρίδας μας».

Χωρίς διατυπώσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες διατυπώσεις ζητήθηκαν από την τ/κ πλευρά για μετάβαση όλων των συντελεστών της παράστασης στη Σαλαμίνα, ο κ. Τουμαζής είπε ότι «δεν μας έχει ζητηθεί καμία διατύπωση, και η παράσταση της ’Αντιγόνης’, όπως και του ’Ιππόλυτου’ που προηγήθηκε, τελεί υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που συστάθηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».

Ο κ. Τουμαζής, ο οποίος είναι επίσης μέλος στην επιτροπή για τον πολιτισμό, εξήγησε ότι «η επιτροπή αυτή παρέχει το πλαίσιο και διευκολύνει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου με στόχο να φέρουν τις δυο κοινότητες πιο κοντά, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κ. Ακιντζί προσκλήθηκαν στην παράσταση, ωστόσο, αμφότεροι βρίσκονται στο εξωτερικό. Προσκλήσεις στάλθηκαν επίσης στους διαπραγματευτές του Κυπριακού και στο διπλωματικό σώμα.

Η αγάπη υπερισχύει

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο συνειρμός της παρουσίασης της «Αντιγόνης» σε αυτό το συγκεκριμένο θέατρο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο πρόεδρος του ΘΟΚ είπε ότι «η Αντιγόνη διεκδικεί την ταφή του νεκρού αδελφού της από τον θείο της, τον Κρέοντα, τον άρχοντα της Θήβας, ο οποίος όμως το αρνείται, επικαλούμενος την προδοσία του Πολυνείκη ενάντια στην πατρίδα του. Όμως οι αρχέγονοι, οικουμενικοί νόμοι των θεών και των ανθρώπων, που πηγάζουν από την αγάπη και την ανθρώπινη ακεραιότητα, οφείλουν να υπερισχύουν οποιασδήποτε επιβολής της όποιας αρχής ή δομής εξουσίας», υπέδειξε ο κ. Τουμαζής.

Για την ιστορία

Και ενώ πέρυσι ο ΘΟΚ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αρχαία Σαλαμίνα μετά την τουρκική εισβολή, φέτος είναι η πρώτη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο θέατρο.

Για την ιστορία, το Εθνικό έδωσε τέσσερις συνολικά παραστάσεις στη Σαλαμίνα: το 1961 με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, το 1962 με την «Ελένη» του Ευριπίδη (με την Άννα Συνοδινού στον ρόλο της Ελένης), το 1970 με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη και το 1971 με την αριστοφανική κωμωδία «Εκκλησιάζουσαι».

Παρέμβαση Βασιλείου

Απαντώντας με τον δικό της τρόπο σε όσους αντιδρούν στη μετάβαση του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα, η Ε/Κ επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου, έγραφε την Κυριακή στην προσωπική της σελίδα στο facebook: «Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι που αντιτίθενται στην ιδέα της παρουσίασης της ‘Αντιγόνης’ στη Σαλαμίνα διαδίδουν ότι ακυρώνεται. Κάθε άλλο. Εκεί θα βρεθούμε και φέτος την Τετάρτη 28/9 (σ.σ. σήμερα) για να χαρούμε μια εξαιρετική παράσταση στο υπέροχο περιβάλλον του αρχαίου μας θεάτρου της Σαλαμίνας, που μας περιμένει».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 77 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια ο διάσημος ...

Οι Urban Gorillas δημιουργούν Φουσκο-πόλεις

Η ΜΚΟ Urban Gorillas  [Λευκωσία] και οι Plastique Fantastique [Βερολίνο], το αρχιτεκτονικό τμήμα του ...

Εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Το αρχαιολογικό μουσείο της Πάφου, στο οποίο φυλάσσονται πολύτιμοι αρχαιολογικοί ...

Έκθεση του Ανδρέα Παρασκευά στο Μουσείο Πιερίδη

Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016 παρουσιάζεται στο Μουσείο Πιερίδη, στη Λάρνακα, έκθεση με έργα ...

Γεύση από Emmy Awards στην Κύπρο

Γνωριμίες και καλό μάρκετινγκ. Αυτά είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχει ...

Έκθεση του Εμίν Τσιζενέλ στην γκαλερί Αργώ

Ο εικαστικός Εμίν Τσιζενέλ παρουσιάζει την νέα του δουλειά με τίτλο «Συγκοπτόμενοι Ρυθμοί» στην ...

X