Το εικαστικό πρόγραμμα της Λεβέντειου Πινακοθήκης

Θέτοντας έναν σπουδαίο Κύπριο ζωγράφο στο επίκεντρο της πρώτης της μεγάλης έκθεσης για τη σεζόν 2016-17, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης το εικαστικό της πρόγραμμα μέχρι και το τέλος του ’17.

Η διευθύντρια της πινακοθήκης, Λουκία Χατζηγαβριήλ, φρόντισε πρώτα να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κορυφαίας γκαλερί της Λευκωσίας, υπενθυμίζοντας τον κύριο στόχο της Λεβεντείου: «Ένα μουσείο (να) αποτελεί έναν χώρο όπου κανείς μπορεί να βιώσει το άγνωστο και να διανοηθεί το αδιανόητο».

Μια εμπειρία

«Όταν άνοιξε τις πόρτες της τον Μάρτιο 2014 (η πινακοθήκη) είχε θέσει ως στόχο να προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να βιώσει αυτήν την εμπειρία που τόσο εύστοχα περιγράφει (πιο πάνω) ο Jochen Volz, επικεφαλής Προγραμμάτων των Serpentine Galleries», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Χατζηγαβριήλ, επισημαίνοντας ότι κύριο ζητούμενο είναι το κοινό να ταξιδέψει, μέσα από την τέχνη, από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα και «με αφετηρία την εικαστική παράδοση της Ευρώπης που έρχεται να συναντήσει εδώ, στο νοτιοανατολικό της προπύργιο, τη δική μας Ιστορία, να αναδείξει κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.»
Με εργαλείο τις διάφορες συλλογές της, καλεί τον επισκέπτη να κοιτάξει πέρα από τους τυπικούς διαχωρισμούς σε ιστορικές περιόδους και τεχνοτροπίες και να διαπιστώσει κοινές καταβολές ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου, σε έναν χώρο όπου η τέχνη μάς προ(σ)καλεί σε διάλογο.

Εικαστικό ταξίδι

Οι προσεχείς εκθέσεις της πινακοθήκης θα αναδείξουν, έκαστη, μια διαφορετική πτυχή του πολιτισμού, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες από την Κύπρο του Ιωάννη Κισσονέργη μέχρι την Ελλάδα, τον διεθνή χώρο και πίσω στην εμβληματική Κύπριδα Αφροδίτη.

Το νέο πρόγραμμα της πινακοθήκης ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου με την έκθεση «Genius Loci: Ιωάννης Κισσονέργης και Βρετανοί τοπιογράφοι», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο 2017. Η έκθεση μελετά τη σχέση του Ιωάννη Κισσονέργη με την τοπιογραφική παράδοση που δημιούργησαν στην Κύπρο περιηγητές ζωγράφοι, ιδιαίτερα οι Βρετανοί επισκέπτες. Η σχέση αυτή θα ιχνηλατηθεί μέσα από έργα καλλιτεχνών όπως οι William Hawkins (1845-1902), Heywood Walter Seton-Karr (1858-1938), John Everett, Evelyn May Chenevix Trench (1887-1977), Tristram Ellis (1844-1922), μεταξύ άλλων. Επίσης, το κοινό θα ανακαλύψει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου, ενώ ταυτόχρονα θα προσεγγίσει άγνωστες πτυχές του έργου του ως τοπιογράφου, του πρώτου κατ’ εξοχήν στην Κύπρο μετά την κατάκτησή της από τους Βρετανούς.
Η έκθεση θα παρουσιάσει παράλληλα τους πρώτους φωτογράφους που με τον φακό τους αποτύπωσαν τοπία και μνημεία της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα πέντε σύγχρονοι εικαστικοί φωτογράφοι θα εκθέσουν την τοπιογραφική δουλειά τους στον νέο εκθεσιακό χώρο της πινακοθήκης, την αίθουσα Claude Monet.

genius_loci_kissonergis

Φιλέλληνες

Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2017, η πινακοθήκη θα παρουσιάσει μια «συναρπαστική», όπως υπόσχεται, ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών μεγάλων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, ενός Έλληνα και δύο φιλελλήνων, σε μια έκθεση που διερευνά τη φιλία που τους ένωσε επί σχεδόν μισό αιώνα, αλλά και την κοινή τους αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο: πρόκειται για τους ζωγράφους Νίκο Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Τζον Κράξτον και τον συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ. Μέσα από τις εικόνεςτων πρώτων και τα κείμενα gikasxatzikyriakos_patrick_tzonτου τελευταίου αποτυπώνονται οι μαγευτικές εξερευνήσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με τόπους έμπνευσης την Ύδρα, την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Καρδαμύλη.

Πολυπρόσωπη Αφροδίτη

Τον Σεπτέμβριο 2017 η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, θα φιλοξενήσει την έκθεση «Τα πολλά πρόσωπα της Αφροδίτης», η οποία εξετάζει την αλληγορία και τον μύθο ως βασικά στοιχεία της δυτικής τέχνης, εστιάζοντας στη μορφή της Αφροδίτης, όπως αποτυπώνεται και αποτιμάται από τη δυτική καλλιτεχνική παράδοση. Επιπλέον, ανιχνεύει προσεγγίσεις που επικεντρώνονται σε μύθους στενά συνδεδεμένους με την Κύπρο και την Πάφο, αλλά και σε διάφορες παραλλαγές που διέπουν τις γνωστές ιστορίες με τη θεά της αγάπης και της ομορφιάς, όπως αυτές δεν έχουν ξαναειπωθεί. Η έκθεση αξιοποιεί την πολύπλευρη εικονογραφία που συνδέει την Αφροδίτη με τους βασιλιάδες, τους ήρωες και τους αθάνατους, τη ζωή και το πάθος, τον θάνατο, τη ζήλια και την καταστροφή. Διερευνά την πολυπλοκότητα του μύθου που της προσδίδει ποικίλους ρόλους (η γυναίκα-πειρασμός, ο εραστής και το αντικείμενο του πόθου, όμως και η έκφραση της καταστροφής) και αντιπαραβάλλει την εικονογραφία της μορφής της όπως έχει αποδοθεί μέσα από τη λογοτεχνική γραφή στο πέρασμα των αιώνων.

Επιγραμματικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων της πινακοθήκης μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνει:

  • Εργαστήρι μουσικής ακρόασης Re-bE με την Αλέξια Βασιλείου

alexia_vasiliou_leventios

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Εργαστήρι ζωγραφικής για ενήλικες με τον Αλέξη Μιχαηλίδη

  • Διαδραστική διάλεξη φωτογραφίας

  • «Ένα βράδυ με τον Shakespeare», ένα πάρτι γεμάτο εκπλήξεις με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του

  • Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους στην πινακοθήκη μας.

Συνεργασίες

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Λεβέντειος Πινακοθήκη κατόρθωσε να συνάψει εποικοδομητικές συνεργασίες με παγκόσμιας εμβέλειας μουσεία, ιδρύματα και πανεπιστήμια, στο πλαίσιο ενός πενταετούς στρατηγικού προγράμματος το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2020. Το Μουσείο του Λούβρου, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, τα Μουσεία Fitzwilliam και Ashmolean, είναι μόνο μερικές από τις συνεργασίες χάρη στις οποίες η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί αξιόλογες εκθέσεις στον χώρο όπου στεγάζεται.

INFO

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 22668838 και στο info@leventisgallery.org.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πολάνσκι ατρόμητος: επιστρέφει στη Ζυρίχη

Στη Ζυρίχη, όπου συνελήφθη πριν από δύο χρόνια για την υπόθεση βιασμού μιας 13χρονης ...

«Ο Καραγκιόζης» για δύο παραστάσεις στο Ίδρυμα ARTος

Για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία επιστρέφει στις 7 και 8 Απριλίου το έργο «Ο ...

Kύπριοι στην εικαστική διοργάνωση dOCUMENTA (13)

Η Χάρις Επαμεινώνδα και ο Χριστόδουλος Παναγιώτου είναι οι πρώτοι Κύπριοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ...

Στις 2 Ιουλίου παραδίδεται ο Πύργος του Οθέλλου

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Με μια πολιτιστική εκδήλωση που θα αντλεί από την ιστορία ...

Αναβολή παράστασης «Ο αγνοούμενος» στην Πάφο

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Pafos2017 ανακοινώνουν ότι η θεατρική ...

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας

Παίζουν οι: Κίρστεν Ντανστ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Φίλιπ Μπέικερ Χολ κ.ά. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ...

X