Το λεξικό του Roald Dahl

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι γλώσσα μιλούν οι Oompa-Loompas, ή τι είναι ο πληθυντικός του quadropus, ή τι ομοιοκαταληκτεί με την λέξη frobscottle; Ή ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα whangdoodle και ένα γιγαντιαίο wangdoodle (τιπ: μόνο το ένα είναι θανατηφόρο); Το Oxford Roald Dahl Dictionary είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Ο Roald Dahl εφήυρε πάνω από 500 λέξεις και ονόματα χαρακτήρων, από τους Oompa-Loompas και whizzpopping στο λιγότερο γνωστό humplecrimp, lixivate και zoonk, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που πολλά από αυτά παρουσιάζονται σε ένα λεξικό. Μπορεί επίσης να είναι η πρώτη φορά που οι λέξεις snozzberry, snozzcumber και snozzwanger, λέξεις από διαφορετικές ιστορίες, εμφανίζονται μαζί στην ίδια σελίδα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γλοιώδη snozzcumbers αναπτύσσονται στην Giant Country, ενώ αντοθέτως τα πιο νόστιμα snozzberries, μεγαλώνουν στη γη των μικροσκοπικών Minpins (αν και ο Willy Wonka καταφέρνει να τα προμηθεύεται από γλύφοντας την ταπετσαρία του).

O Dahl ήξερε πόσο πολύ αρέσουν στα παιδιά τέτοιες λέξεις, με συνδυασμούς γραμμάτων με διασκεδαστική προφορά, όπως -ozz ή -izz, ή -iggle ή -obble: εξ ου και δημιουργίες όπως το fizzwiggler, το whiffswiddle και το grobblesquirt, καθώς και το ίδιο το gobblefunk, το όνομα που δώθηκε στο λεξικό των λέξεων που εφηύρε. Συχνά έχτιζε νέες λέξεις από παλιές, ανταλάζοντας προθέματα και ανάμιγνύοντας συλλαβές για να δημιουργήσει νέες λέξεις όπως mispise, poppyrot και sogmire; ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα αυτό το παιγνίδι παρήχησης των λέξεων (καλό για προσβολές όπως grizzly old grunion) και παραδρομές της γλώσσας, όπως mideous harshland ή τα εμπνευσμένα Dahl’s Chickens (γνωστά και ως Charles Dickens).

Όλες αυτές οι λέξεις, και πολλές σαν κι αυτές, βρίσκονται στο νέο λεξικό. Αλλά ένα λεξικό του Roald Dahl πρέπει να βοηθά τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, να περιηγηθούν μέσα από το σύνολο του κόσμου του Dahl, γι ‘αυτό εξηγεί, επίσης, ασυνήθιστες λέξεις που μπορεί να συναντήσει κάποιος εκεί, όπως steeplejack (κωδωνοστάσιο) και rapscallion(κατεργάρης), καθώς και πιο αδιάφορες λέξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία στις ιστορίες , όπως το humble alarm-clock και egg-beater(χτυπητίρι αυγών, που χρησιμοποιείται με ευφάνταστους τρόπους από μάγισσες και γίγαντες ). Και αν είστε μία εκκολαπτόμενη Matilda, αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να βρείτε την τέλεια λέξη για να περιγράψετε τους χαρακτήρες του Dahl, είτε αυτοί είναι τριχωτοί (Mr Twit), ηλίθιοι (Mr Wormwood) ή ωοειδής (Κnids) – και να μάθεις κάποιες πολύ αγενής λέξεις που χρησιμοποιούνται από γίγαντες (όπως bopmuggered).

Εδώ είναι μερικές λέξεις κλειδιά απο το λεξικό του Dahl:

Εάν αισθάνεστε biffsquiggled, είστε σε σύγχυση ή μπερδεμένος. Η λέξη biffsquiggled αποτελείται από το biff «γροθιά» και squiggled, όπως όταν είστε biffsquiggled, αισθάνεστε σαν το μυαλό σας να παραπαίει από μια γροθιά και είναι μπερδεμένο όπως ένα squiggly κομμάτι doodling.

Frobscottle είναι ένα πράσινο ανθρακούχo ποτό που πίνουν οι γίγαντες αντί για νερό.Σε αντίθεση με τα snozzcumbers έχει τέλεια γεύση. Οι φυσαλίδες στο frobscottle βυθίζονται κάτω αντί να ανεβαίνουν, οπότε αν πιείτε πολύ, θα πάθετε whizzpopping.

Αν κάνετε gobblefunk με τις λέξεις, παίζετε με αυτές και εφεύρήσκετε νέες λέξεις ή έννοιες. Η λέξη gobblefunk ακούγεται λίγο σαν gobbledegook, ένα είδος γλώσσας που μερικοί μεγάλοι χρησιμοποιούν και είναι γεμάτη λέξεις χωρίς νόημα.

Human Bean είναι αυτό που αποκαλούν τον άνθρωπο οι γίγαντες της Giant Country. (Ακούγεται λίγο σαν ανθρώπινο ον, αλλά νοστιμότερo.) Οι περισσότεροι γίγαντες τρώνε human beans, αλλά το BFG είναι χορτοφάγος γίγαντας, έτσι τρώει μόνο snozzcumbers.

Το snozzcumber είναι ένα χοντρό λαχανικό σαν ένα τεράστιο αγγούρι με μαύρες και άσπρες ρίγες.Τα snozzcumbers έχουν αηδιαστική γεύση, αλλά είναι το μόνο που ο BFG έχει να φάει, αφού αρνείται να κυνηγήσει human beans, όπως οι άλλοι γίγαντες.

bfg

Tο BFG κρατα ένα γλοιώδες snozzcumber, που καλλιεργείται στην Giant County.Εικονογράφηση : Quentin Blake

Phizz-whizzing και whizzpopping μπορεί να ακούγονται παρόμοια, αλλά σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα! Κάτι που είναι phizz-whizzing είναι εξαιρετικό ή θαυμάσιο. Whizzpopping, από την άλλη, είναι αυτό που συμβαίνει όταν βγαίνει ο αέρας από κάτω σας με ένα ξερό ήχο (όπως όταν πίνετε πολλά frobscottle). Οι γίγαντες βρίσκουν το whizzpopping περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό από το ρέψιμο.

Ένα scrumdiddlyumptious φαγητό είναι εντελώς νόστιμο. O Fleshlumpeating γίγαντας είναι πολύ πρόθυμος να φάει τη Βασίλισσα, αφού πιστεύει ότι θα έχει «μια ιδιαίτερα scrumdiddlyumptious γεύση».

Ένας trogglehumper είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες που μπορείτε να έχετε. (Οι λέξεις που ξεκινούν με trog- σημαίνουν πάντα δυσάρεστα πράγματα!)

Zozimus είναι αυτό με το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα. Το BFG ανακατώνει zozimus με ένα χτυπητίρι αυγών μέχρι να σχηματίσει φυσαλίδες όπως το σαπουνόνερο.

 

dahl

 

ΠΗΓΗ: The Guardian

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δεύτερο άλμπουμ από τους The Ladderman

Το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο Anything Goes παρουσιάζουν The Ladderman, το μουσικό συγκρότημα ...

Μουσική και σινεμά στο μόλο Λεμεσού

«La-Dee-Dah Nights» με μουσική και κινηματογράφο και με θέα τη θάλασσα παρουσιάζει το ίδρυμα Andrey ...

Συνέντευξη Άλκη Μπαλτά στο «Παράθυρο»

Έπειτα από σειρά συνεργασιών με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ο Θεσσαλονικιός μουσικός Άλκης Μπαλτάς ...

Ανακοίνωση ΘΟΚ σχετικά με το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Β’ εξάμηνο, ...

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και Ίδρυμα Πιερίδη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

Η συνεργασία στην υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος είναι ο σκοπός ...

Φιλοτελική δημοπρασία από τον Οίκο Ψαθάρη

Την πρώτη του Φιλοτελική δημοπρασία διοργανώννει ο Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης το Σάββατο, 27 Απριλίου, ...

X