Τρεις Αδελφές, Τσέχωφ

«Δεν υπάρχει ευτυχία για εμάς, μόνο η λαχτάρα για ευτυχία»

Ένα έργο βασισμένο στην προσδοκία, στην αέναη ελπίδα του ανθρώπου για μια καλύτερη και ευτυχέστερη ζωή. Οι τρεις πρωταγωνίστριες του Τσέχωφ ονειρεύονται για χρόνια τη γη της επαγγελίας, τη Μόσχα την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν ήταν μικρές. Αποκλεισμένες μέσα στον μικρόκοσμο της νωθρής, επαρχιώτικης ζωής προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πλήξη τους διαβάζοντας, κουτσομπολεύοντας και φιλοσοφώντας. Ερωτεύονται, τσακώνονται, δακρύζουν μέχρι την τελευταία πράξη στην οποία το δράμα κορυφώνεται και οι χαρακτήρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσδοκίες τους και να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα επαληθεύοντας εν μέρει τη φράση του διοικητή πυροβολαρχίας στο έργο, Αλεξάντρ Ιγνάτιεβιτς, «Δεν υπάρχει ευτυχία για εμάς, μόνο η λαχτάρα για ευτυχία».

Η θεατρική ομάδα «Persona» έκανε μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια να παρουσιάσει επί σκηνής το θεατρικό έργο. Με ένα σκηνικό-πιστό αντίγραφο της εποχής και μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών κατάφερε να μεταφέρει το πνεύμα του κειμένου. Παρόλα αυτά οι χαρακτήρες στερούνταν βάθους και συναισθημάτων. Η προσέγγιση φάνηκε επιφανειακή με αποτέλεσμα ο θεατής να μην νιώσει την απελπισία και το δράμα των πρωταγωνιστριών. Στο β’ μέρος το έργο φάνηκε να «κάνει κοιλιά» περιλαμβάνοντας σκηνές του θεατρικού που ίσως να μην χρειάζονταν.

Εν κατακλείδι, το έργο του Ρώσου συγγραφέα καταφέρνει 200 χρόνια μετά να φέρει στην επιφάνεια έγνοιες και προβληματισμούς που ενυπάρχουν και στη σημερινή κοινωνία αφού και ο κόσμος σήμερα βαδίζει στη διάσημη πλέον φράση «Στη Μόσχα, αδελφές μου, στη Μόσχα» ή με άλλα λόγια «Στην ευτυχία, αδέλφια μου, στην ευτυχία».

Θεοδώρα Χρυσοστόμου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Witsplit / Ο Άγνωστος

30.10.2011 Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Witsplit Στα επόμενα βραβεία του ΘΟΚ, η κριτική επιτροπή ...

ΝΙΚΟ

Η βαθύτατα προσωπική δουλειά της Στέλλας Ν. Χρίστου. Ένας συγκερασμός διπολικών ζευγών: ευαισθησίας και ...

Cyprus Film Days ’12

Γράφει η Μ.Μ Άλλη μια έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012” ολοκληρώνεται ...

Φέγγαρος 2015

Η χαρά του κάμπινγκ είναι πάντα εκεί. Και η χαρά της μουσικής μέσα στα ...

To Τείχος Μας

Στην προβολή της ταινίας στο πάρκινγκ του “Πολίτη” δεν είδαμε πολλούς από τους συνήθεις ...

Πρόγραμμα Play

Με την ευκαιρία της πρώτης παρουσίασης των θεατρικών έργων κυπριακής γραφής που προέκυψαν από ...

X