Αφηγήσεις γυναικών

Μια πανέμορφη, μικρής φόρμας και πολλής συγκίνησης παράσταση παραδίδει στο κοινό ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης με τη νέα του σκηνοθετική δουλειά. Οι Αφηγήσεις Γυναικών είναι ακριβώς αυτό που φανερώνει ο τίτλος: μια σειρά από ιστορίες γυναικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους, γεωγραφικούς και ταξικούς χώρους στην κυπριακή Ιστορία. Το έργο διαπερνά πανταχού παρούσα η Νίκη Μαραγκού, στο βιβλίο της οποίας “18 Αφηγήσεις” είναι βασισμένο το θεατρικό. Η παρουσία της είναι έντονη -αλλά όχι επιβαλλόμενη- και συγκινεί. Οι πέντε γυναίκες ηθοποιοί (Λ. Σορόκου, Π. Αβραάμ, Α. Γιαγκιώζη, Ε. Δημητρίου, Μ. Χριστοδούλου) κράτησαν χαμηλά -ανθρώπινα- τους τόνους και μετέφεραν με απόλυτη ισορροπία το ζητούμενο: συχνά κρυφές ιστορίες γυναικών που επιτέλους ακούστηκαν. Για να πουν (ουδεμίας εξαιρουμένης) το παθητικό “εν πειράζει (τα τόσα κακά, ο απαίσιος σύζυγος, ο δυνάστης πατέρας κ.λπ.), επεράσαμεν”. Και να με “αναγκάσουν” σχεδόν εξ αρχής της παράστασης να σκέφτομαι σε όλη τη διάρκειά της: επίγνωση και τιμή στις γυναίκες αυτού του τόπου που έσπασαν τα στερεότυπα για να μπορούμε εμείς σήμερα να λέμε “πειράζει”.

* Παραστάσεις στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου στους Αγίους Ομολογητές στις 18:00 τη Δευτέρα, την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή 16 Οκτ.

Μερόπη Μωυσέως

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

La source des femmes

“Η πηγή των γυναικών”, ταινία του 2011 του Ράντου Μιχαϊλεάνου που προβλήθηκε στις 8 ...

Γλώσσα και πολιτική

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως “Αντάν αρκέψαν οι κρυφοί ανέμοι τζαι φυσούσαν… τ’ αηδόνια δεν ...

Ο Πουπουλένιος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ένα σκληρό αλλά εξαιρετικό κείμενο του Μάρτιν ΜακΝτόνα, το μόνο ...

Wasted Youth

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Καθόλου ευχάριστη ήταν η ταινία Wasted Youth, αντίθετα με όσα ...

Το μηδέν και το άπειρο

Το βιβλίο του Άρθουρ Κάισλερ το περίμενα για καιρό. Δεν το γνώριζα, ούτε το ...

Η χρησιμότητα των άχρηστων γνώσεων

Μέσα σε ελάχιστες σελίδες, ο Nuccio Ordine συμπυκνώνει την εμπειρία και τις γνώσεις του ...

X