Γενέθλια στην γκαλερί Μορφή με έκθεση του Μυταρά

Η γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με μια μεγάλη έκθεση έργων του Έλληνα ζωγράφου και δάσκαλου Δημήτρη Μυταρά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην γκαλερί Μορφή μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου 2016.

«Περιπαθής, πληθωρικός αλλά και απλόχερος στα θέματα και στη χρήση των χρωμάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για τον ζωγράφο, τον οποίο «απασχολεί όπως πάντα η ανθρώπινη παρουσία στον αστικό χώρο και το είδος της επικοινωνίας που δημιουργείται ανάμεσα στον ίδιο και στο χώρο αλλά και το χρόνο που δημιουργεί.»

Ο Δημήτρης Μυταράς «εκμεταλλεύεται τα γεγονότα της εποχής του και τα αποτυπώνει με ένα ξεχωριστό και ιδιότυπο τρόπο. Χρόνος, πρόσωπα και κίνηση είναι οι βασικές αξίες που αποτυπώνουν την καλλιτεχνική του δημιουργία. Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από έντονο κινησιακό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Σε όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του υπάρχει μια διάχυτη εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα με φανερή κριτική διάθεση. Οι πλαστικές του αξίες έχουν κλασική δομή και η επαφή με την Ελληνική παράδοση είναι φανερή.»

 

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) και σκηνογραφία στην Ανώτατη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι. Καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθηνών και πρύτανης το 1982-1985. Ο Μυταράς έχει εκθέσει σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου και έχει λάβει μέρος σε όλες τις σημαντικές Μπιενάλε. Επίσης παρουσίασε τη δουλειά του στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Chateau Chenonceau στη Γαλλία, στο Μουσείο Millesgarden στη Στοκχόλμη, στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία.

Τιμήθηκε από την πολιτεία με τον Χρυσό Ταξιάρχη του Φοίνικα. Επίσης, έχει εκδώσει μελέτες, ερευνητικά προγράμματα, επιφυλλίδες και ποίηση.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στην γκαλερί Μορφή [Άγκυρας 84, 3042 Λεμεσός]. Πληροφορίες τηλ. 99345474 | www.morfi.org

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διάσκεψη στη Λευκωσία για τα επτά απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Η 5η διάσκεψη του προγράμματος για τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, πραγματοποιείται ...

Skyfall για τον νέο Τζέιμς Μποντ

Σε ένα χρόνο θα βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα -23η- ταινία του Τζέιμπ ...

« SECOND NATURE » : Ανοικτή Πρόσκληση Συμμετοχής Αρχιτεκτόνων και Καλλιτεχνών

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017 δέχεται συμμετοχές από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες με θέμα “SECOND NATURE”, για τη ...

Τμήμα Αρχαιοτήτων: Aναγκαία η παγκόσμια ενότητα στη βάση των αξιών του πολιτισμού

Οι δυσκολίες που όλα τα κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ...

ΠτΔ: «Αρχαιολογικό Μουσείο προ της λήξης της θητείας μου»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα σε μια μακρά λίστα αναπτυξιακών έργων που ανέφερε ο ...

Ο Θεμιστοκλής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται η προτομή του Θεμιστοκλή που έφτασε από το αρχαιολογικό μουσείο Parco ...

X