Νεαροί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν «τη διαφορά»

«Σχεδιάζοντας τη διαφορά – Κοινωνική Αειφορία στην Κύπρο» [Designing a Difference -Social Sustainability in Cyprus] είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης που μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει μελέτες φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι ακαδημαϊκοί Πέτρος Λαπίθης και Άννα Παπαδοπούλου και η δημοσιογράφος Μελίσσα Έκκερς.

Η έκδοση αφορά μελέτες που εξετάζουν το θέμα της κοινωνικής αειφορίας από μια κριτική, δημιουργική και ανθρωπιστική σκοπιά σε μια προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων κοινωνικών διεργασιών και αρχιτεκτονικών προθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι πολυτιμότατο αγαθό του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς αναφέρεται στα ανάγλυφα σημάδια της ταυτότητας και της υπερηφάνειας που αντιστέκονται στο χρόνο.

Κουλτούρα και πολιτισμός είναι ουσιαστικά αλληλένδετες έννοιες οι οποίες εκφράζονται τόσο χωρικά, όσο και κοινωνικά.

Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός γενικότερα τείνει να εστιάζει σε χωρικές ποιότητας, τοποθετώντας έτσι τον αειφόρο σχεδιασμό ανάμεσα στο απτό και το αφαιρετικό, στα πλαίσια του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς η έννοια της Κοινωνικής Αειφορίας εισέρχεται στη διαλεκτική της αρχιτεκτονικής ούτως ώστε να προσθέσει ένα συστατικό που αφορά κυρίαρχα την κοινωνική σύνθεση και που συνδέει την αρχιτεκτονική με τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.«

Διαβάστε σε χαμηλή ανάλυση το βιβλίο:

»Αειφορία σημαίνει επιβίωση. Η επιβίωση αυτή, όμως, απαιτεί την εξουδετέρωση των ταξικών, φυλετικών και έμφυλων διαφορών, όπως και την γεφύρωση των χωρικών και αντιληπτικών αποστάσεων, με μέσα την καλή θέληση και τις καλές πρακτικές σχεδιασμού.

Η έννοια της κοινωνικής αειφορίας εναρμονίζει τον αειφόρο σχεδιασμό του φυσικού κόσμου με την έκφραση της κοινωνικής συνείδησης δημιουργώντας χώρους χαράς, ευδαιμονίας και ευεξίας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή από φοιτητικές εργασίες που στόχο τους είχαν να εξετάσουν τη θεματική της αειφόρου ανάπτυξης πέρα από τις περιβαλλοντικές συμβάσεις και να σπρώξουν τη σημασίας της κοινότητας ως ένα αναπόσπαστο μέλος της πολιτιστικής αιωνιότητας.»

adaptive_reuse_industrialheritageofcarnayo_demetriouchristina2web adaptive_reuse_industrialheritageofcarnayo_demetriouchristinaweb architectureandecology_towardssymbiosis-at-aliki-salt-lake_monica_kakou2web artandthecommunity_transformingadecliningarea_adamougeorgiaweb cover_web

Οι συντάκτες του βιβλίου επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους τους φοιτητές του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής και Εσωτερικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που συμμετείχαν στη Μονάδα Αειφόρου Σχεδιασμού (Sustainable Design Unit), τη Μονάδα Σχεδιάζοντας τη Βιοποικιλότητα (Design for Diversity Unit) και το εργαστήρι «Κτίζοντας Κοινωνική Αειφορία» (Building Blocks for Social Sustainability.

Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι η μετάδοση γνώσης χωρίς κανένα χρηματικό όφελος. Το βιβλίο είναι στα Αγγλικά και διατίθεται δωρεάν.

Κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το βιβλίο: https://drive.google.com/open?id=0B9m9oHBfzmmlQ1FnRDZFa2NBNVE

Παραγγείλετε το βιβλίο τυπωμένο: https://www.peecho.com/print/en/241550

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έναρξη σεζόν στον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Με ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά επαναδραστηριοποιείται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ο Όμιλος Φίλων ...

Ένα αρχαίο χρυσό ενώτιο, σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ, απόδειξη της ελληνιστικής επιρροής

Ένα χρυσό ενώτιο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και ...

7ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός ΣύνθεσηςΤραγουδιού και Ενόργανης Μουσικής

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 7ου ...

Νέο βιβλίο από τον Μίλαν Κούντερα

Ο Γαλλοτσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα εξέδωσε ένα νέο έργο μυθοπλασίας με τίτλο La fete de ...

«Δεν θέλαμε η Σωτήρα να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης»

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν σχετίζεται τόσο με το θεατρικό έργο αλλά με ...

Η Έλενα Αλωνεύτη νέα πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου

Η σκηνοθέτιδα Έλενα Αλωνεύτη είναι η νέα πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου. Το νέο ...

X