«Ο Στόλος της Πωμίας» στην γκαλερί Opus 39

Η γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Ο στόλος της Πωμίας» με καραβάκια καμωμένα με ξύλα, από την Άννα Μαραγκού, την Άννα και τον Άθω Πασιά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 24 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην γκαλερί Opus 39 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016.

Αναφέρουν σε σημείωμά τους οι δημιουργοί, Άννα Μαραγκού, Άννα και Άθως Πασιάς:

«Τα καραβάκια έγιναν το καλοκαίρι του 2016 στον Πωμό της Πάφου.

Είναι εξ ολοκλήρου καμωμένα από ξύλα που βρήκαμε ξασπρισμένα από τον ήλιο και την αρμύρα της θάλασσας σε απάτητες παραλίες του Πωμού. Μαζί με τα ξύλα μαζέψαμε κοχύλια, πέτρες, φύκια, πεταγμένα και φαγωμένα σχοινιά, καρφιά και σκουριασμένα τενεκεδάκια, χάλκινες σωλήνες… ό,τι ο άνθρωπος μέσα στην ασέβεια του για τη φύση πετάει χωρίς να σκέφτεται.

Τα καραβάκια μας εμπνέονται πρώτα από όλα από την ομορφιά του τοπίου, από την απόστασή μας από τον πολιτισμό των πολύβουων πόλεών μας, αλλά και από μια εσωτερική ανάγκη να δείξουμε στα παιδιά σήμερα πόσο σημαντικό είναι να κρατούμε καθαρές τις παραλίες μας. Μέσα σε όλα αυτά τα μηνύματα όμως δέσποζε το πιο σημαντικό: η ιστορία του τόπου μας.

Ερευνώντας και διαβάζοντας λοιπόν τις πήγες της ιστορίας μας στις φετινές καλοκαιρινές μας διακοπές διαβάσαμε (Αλεξάνδρου Ανάβαση του Αρριανού 2.13.7) ότι οι Κύπριοι δώσαμε στον Μέγα Αλέξανδρο 120 καράβια για την πολιορκία της Τύρου. Οι ειδικοί (J.V.Τhirgood) λένε ότι ο κυπριακός στόλος που δόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο για την πολιορκία της Τύρου έγινε στον Σύμπουλα, κοντά στο δάσος της Γιαλιάς από όπου προήλθε η αναγκαία ξυλεία .

Ο Σύμπουλας είναι ο ποταμός που ρέει στον Πωμό… Έτσι και με την βοήθεια ενός Black and Decker, ενός σφυριού, καρφιών και βιδών όλων των διαστάσεων πιάσαμε δουλειά, ως βέροι Βαρωσιώτες μαραγκοί, και με χιούμορ και κέφι φτιάξαμε τον δικό μας στόλο, Τον στόλο της Πωμίας».

stolos_tis_pomias_artemisia

stolos_tis_pomias_tokaravitouotani+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 24 Οκτωβρίου 2016 η Ξένια Λοϊζίδου, ακτομηχανικός, στις 19:30. 

Η γκαλερί Opus 39 βρίσκεται στην οδό Κίμωνος 21 (έναντι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού) στον Στρόβολο. Πληροφορίες τηλ. 22424983.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Στην εξέδρα της Παραλίας των Φοινικούδων στη Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 21 ...

Άνοιξη στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6

Μια φωτογραφική έκθεση που μυρίζει και δείχνει άνοιξη πραγματοποιείται στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6 στη ...

Γιορτή του Παραμυθιού τον Νιόβρη στη Λεμεσό

Μια γιορτή του παραμυθιού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε ...

Standing ovation for John Malkovich

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία δόθηκε χθες βράδυ η παράσταση «Κολασμένη Κωμωδία: ...

Συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο για την παιδική εξοχή ΛΕΑ

Ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και η σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου, με τη συνοδεία του πιανίστα ...

Στην 13η Κουατριενάλε Πράγας η Κύπρος

Για τη φετινή Κουατριενάλε Σκηνογραφίας της Πράγας, η τελετή έναρξης της οποίας θα πραγματοποιηθεί ...

X