«Ο Στόλος της Πωμίας» στην γκαλερί Opus 39

Η γκαλερί Opus 39 στη Λευκωσία παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Ο στόλος της Πωμίας» με καραβάκια καμωμένα με ξύλα, από την Άννα Μαραγκού, την Άννα και τον Άθω Πασιά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 24 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην γκαλερί Opus 39 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016.

Αναφέρουν σε σημείωμά τους οι δημιουργοί, Άννα Μαραγκού, Άννα και Άθως Πασιάς:

«Τα καραβάκια έγιναν το καλοκαίρι του 2016 στον Πωμό της Πάφου.

Είναι εξ ολοκλήρου καμωμένα από ξύλα που βρήκαμε ξασπρισμένα από τον ήλιο και την αρμύρα της θάλασσας σε απάτητες παραλίες του Πωμού. Μαζί με τα ξύλα μαζέψαμε κοχύλια, πέτρες, φύκια, πεταγμένα και φαγωμένα σχοινιά, καρφιά και σκουριασμένα τενεκεδάκια, χάλκινες σωλήνες… ό,τι ο άνθρωπος μέσα στην ασέβεια του για τη φύση πετάει χωρίς να σκέφτεται.

Τα καραβάκια μας εμπνέονται πρώτα από όλα από την ομορφιά του τοπίου, από την απόστασή μας από τον πολιτισμό των πολύβουων πόλεών μας, αλλά και από μια εσωτερική ανάγκη να δείξουμε στα παιδιά σήμερα πόσο σημαντικό είναι να κρατούμε καθαρές τις παραλίες μας. Μέσα σε όλα αυτά τα μηνύματα όμως δέσποζε το πιο σημαντικό: η ιστορία του τόπου μας.

Ερευνώντας και διαβάζοντας λοιπόν τις πήγες της ιστορίας μας στις φετινές καλοκαιρινές μας διακοπές διαβάσαμε (Αλεξάνδρου Ανάβαση του Αρριανού 2.13.7) ότι οι Κύπριοι δώσαμε στον Μέγα Αλέξανδρο 120 καράβια για την πολιορκία της Τύρου. Οι ειδικοί (J.V.Τhirgood) λένε ότι ο κυπριακός στόλος που δόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο για την πολιορκία της Τύρου έγινε στον Σύμπουλα, κοντά στο δάσος της Γιαλιάς από όπου προήλθε η αναγκαία ξυλεία .

Ο Σύμπουλας είναι ο ποταμός που ρέει στον Πωμό… Έτσι και με την βοήθεια ενός Black and Decker, ενός σφυριού, καρφιών και βιδών όλων των διαστάσεων πιάσαμε δουλειά, ως βέροι Βαρωσιώτες μαραγκοί, και με χιούμορ και κέφι φτιάξαμε τον δικό μας στόλο, Τον στόλο της Πωμίας».

stolos_tis_pomias_artemisia

stolos_tis_pomias_tokaravitouotani+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 24 Οκτωβρίου 2016 η Ξένια Λοϊζίδου, ακτομηχανικός, στις 19:30. 

Η γκαλερί Opus 39 βρίσκεται στην οδό Κίμωνος 21 (έναντι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού) στον Στρόβολο. Πληροφορίες τηλ. 22424983.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πάφος2017: οι άνθρωποι πίσω από την τελετή έναρξης

Γράφει ο Κώστας Νάνος Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ...

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Σκαλί Αγλαντζιάς

Μια συναυλία στο Σκαλί Αγλαντζιάς θα δώσει ο Νίκος Πορτοκάλογλου και οι «Φτερωτές κιθάρες», ...

The Sign Maker | Πέρα από την αλλαγή των ονομάτων

Γράφει ο Γιώργος Στόγιας Ο «Επιγραφοποιός», όπως θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του ...

Πέθανε ο Κώστας Κουτσομύτης

Ο Κώστας Κουτσομύτης απεβίωσε την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο στην Αθήνα. Ο γνωστός σκηνοθέτης ...

Ο Λεωνίδας Γαλάζης νέος πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

O Λεωνίδας Γαλάζης είναι ο νέος πρόεδρος τους διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ...

Τι έμαθα στη σχολή Καλών Τεχνών

Η έκθεση των τελειόφοιτων φοιτητών του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται αυτήν ...

X