Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης

Η ΕΘΑΛ πάει Ριάλτο με το έργο «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης».

Η πρώτη παραγωγή της ΕΘΑΛ για τη θεατρική σεζόν 2016-17 είναι και η πρώτη παράσταση στο πρόγραμμα του Θεάτρου Ριάλτο για τον μήνα Οκτώβριο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα παραγωγή της ΕΘΑΛ με το έργο «Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης», μιας και αποτελεί το πρώτο κωμειδύλλιο που γράφτηκε στην Κύπρο από Κύπριο -τον Επαμεινώνδα Π. Ευθυμιάδη- και στο κυπριακό ιδίωμα.
Διαδραματίζεται, μάλιστα, στη Λεμεσό του 1891. Στο σημαντικότερο, σήμερα, θέατρο της ίδιας πόλης θα δοθεί το πρώτο ανέβασμα του έργου.

Το κωμειδύλλιο

Με τον Κώστα Βήχα στον ρόλο του χωριάτη και τον Διομήδη Κουφτερό στον ρόλο του φαρμακοποιού, τους δύο κεντρικούς ρόλους του τίτλου, η ΕΘΑΛ ανεβάζει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το εν λόγω κείμενο, που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από μερικά χρόνια σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Κρήτης. Το δύσκολο εγχείρημα του πρώτου ανεβάσματος ανέλαβε ο σκηνοθέτης ‘Αδωνις Φλωρίδης, με συνεργάτες τον Νίκο Βήχα στη μουσική και τα τραγούδια, τη Χλόη Μελίδου στην κίνηση, τον Εδουάρδο Γεωργίου στα σκηνικά και κουστούμια και τον Βασίλη Πετεινάρη στους φωτισμούς.

oxoriatis

Η υπόθεση

Με τους Βήχα και Κουφτερό παίζουν επίσης οι Γιάννος Αντωνίου, Πηνελόπη Βασιλείου, Θανάσης Ιωάννου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Αντώνης Κοκιαντώνης, Σάββας Μενοίκου, Στάλω Στυλιανού καιΚωνσταντίνος Σωκράτους. Μαζί μεταφέρουν στη σκηνή την ιστορία του Μανώλη, ενός φτωχού αγρότη που δανείζεται λεφτά για να αγοράσει φάρμακα στην άρρωστη γυναίκα του. Στην πόλη πέφτει θύμα της απληστίας του φαρμακοπώλη Χάφτα. Όταν πληροφορείται για την απάτη, αποφασίζει να επιστρέψει στο φαρμακείο…

ofarmakopios_kai_o_xwriatis

Το υπόβαθρο

Όπως αναφέρει η ΕΘΑΛ σε ανακοίνωσή της, το κωμειδύλλιο του Ε. Π. Ευθυμιάδη αποτελεί το πρώτο κυπριακό θεατρικό κείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος.
«Είναι η εποχή που το κωμειδύλλιο αναπτύσσεται ως ένα ιδιαίτερο υβριδικό είδος μουσικού θεάτρου -κάτι ανάμεσα σε οπερέτα και μονόπρακτη κωμωδία- σ΄ αυτό το αστικό περιβάλλον καιαποκτά ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα», εξηγεί. «(Το κωμειδύλλιο) πλαισιώνεται από χαρακτήρες της επαρχίας και ευρωπαϊκή μουσική, συχνά όμως με στοιχεία δημοτικοφανή. Γίνεται χρήση της δημοτικής σε συνδυασμό με τα τοπικά ιδιώματα, κάτι που χρησιμοποιείται για να παραχθεί χιούμορ. Το κωμειδύλλιο ήκμασε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, πριν το επισκιάσουν οριστικά η επιθεώρηση και η ευρωπαϊκή οπερέτα. Στη Λεμεσό της Κύπρου, την ίδια περίπου εποχή, ο Επαμεινώνδας Π. Ευθυμιάδης, έχοντας προφανώς επαφή με τα θεατρικά πράγματα της Αθήνας, γράφει το δικό του κωμειδύλλιο, Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης».

farmakopios_xoriatis

INFO

Πρεμιέρα στο Θέατρο Ριάλτο στις 6 Οκτωβρίου στις 20:30. Θα ακολουθήσει άλλη μία παράσταση στις 7 Οκτωβρίου, στον ίδιο χώρο και ώρα. Εισιτήρια προς 12 και 6 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 25877827 και 77777745.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Tom Waits και Stones μαζί επί σκηνής

Οι Rolling Stones είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες εκπλήξεων κατά τη διάρκεια ...

11χρονες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διαγωνισμό διηγήματος

Το τρίτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες», στην κατηγορία «Διηγήματα», κέρδισε ...

Είκοσι άθικτες σαρκοφάγοι στο φως, στο Λούξορ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο με 20 ξύλινες σαρκοφάγους στο Λούξορ, στη δυτική όχθη του ...

5ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019

Η International Art Academy διοργανώνει τον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019. Στο Διαγωνισμό ...

73ο Φεστιβάλ Βενετίας : Ένας Παράδεισος για το Χρυσό Λιοντάρι

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Μέρα του Ζαν-Πολ Μπελμοντό σήμερα, με το διάσημο ηθοποιό, ...

Ξεκινά το 6ο Έθνικ Φεστιβάλ

Με μουσικές της Νότιας Ιταλίας σηκώνει αυλαία η φετινή έκτη διοργάνωση του Έθνικ Φεστιβάλ, ...

X