Το πρώτο ψηφιακό αρχείο για τρανσέξουαλ στη δημοσιότητα

Για πρώτη φορά, εικόνες της transgender ιστορίας είναι διαθέσιμες για το κοινό. Η συλλογή που προέκυψε είναι μία βόλτα στα 60 χρόνιας της κουλτούρας της κοινότητας.

Για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας, η transgender εμπειρία έχει μπει στο περιθώριο, έχει αγνοηθεί ή διαγραφεί. Φέτος το Digital Transgender Archive κυκλοφόρησε για να διατηρήσει και να κοινοποιήσει την trans ιστορία. Το μεγάλο αυτό έργο ξεκίνησε από τον K.J. Rawson, επίκουρο καθηγητή Αγγλικών στο Holy Cross College στην Μασαχουσέτη. Συμπεριλαμβάνει συνεισφορές από πανεπιστήμια, κολέγια, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και ιδιωτικές συλλογές από όλο τον κόσμο.

exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456726692-640x240

Για τον K.J, η ολοκλήρωση αυτού του έργου διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια. Αλλά η ιδέα της δημιουργίας μίας trans ιστορίας, τον ταλανίζει εδώ και χρόνια. Ο K.J συνειδητοποίησε ότι αν δεν εξαντλήσει κάθε υλικό που υπάρχει, η απλή έρευνα από καθηγητές και μεμονωμένα άτομα θα ήταν ατελής.

exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456727567-640x368

Μεγάλο μέρος του περιεχομένου του αρχείου έχει γίνει ψηφιακό, ώστε ο χρόνος και θέματα γύρω από την γλώσσα να μην δυσκολεύουν τον θεατή. Έρευνες σχετικά με το ιστορικό αρχείο για το θέμα ήταν περίπλοκες καθώς ο όρος Transgender δεν είναι μόνο πολιτισμικά πολύ συγκεκριμένος αλλά υπάρχει, επίσης, μόνο λίγα χρόνια. Τα περισσότερα αρχεία που βρέθηκαν δεν το περιλαμβάνουν καν.

exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456727599-640x390

“Πρέπει να τονίσουμε προσεχτικά ότι το αρχείο δεν περιλαμβάνει αντικείμενα που συσχετίζονται με την trans ταυτότητα,αλλά μάλλον πρακτικές του “trans-ing” φύλου. Αυτό είναι σημαντικό, διότι το αρχείο διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της συλλογής και μας επιτρέπει να συλλέγουμε ανά τόπους και χρόνους όπου ο όρος trans δεν ήταν μία ευανάγνωστη κατηγορία. Η απόφαση αυτή αντανακλά το πνεύμα του αρχείου, το οποίο είναι η περαιτέρω διερεύνση των διαπολιτισμικών εμπειριών των trans-ing των δύο φύλων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο K.J.

Ενώ το αρχείο είναι αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο ακαδημαϊκό απόκτημα, προσφέρει επίσης μία εκπληκτικά συνηθισμένη και συχνά οικεία ματιά στην ζωή των trans ατόμων πάνω από μισό αιώνα.

exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456729048-583x800

Το ψηφιακό αρχείο περιλαμβάνει υλικό που χρονολογείται από το 1950, με προσωπικές φωτογραφίες. Περιοδικά όπως το Vanguard, Cross Talk και το Chrysalis Quarterly καλύπτουν σχεδόν την ιστορία μισού αιώνα και περιλαμβάνουν άρθρα που αγγίζουν κάθε πτυχή από το Halloween και ιδέες κοστουμιών, το Star Trek, make up, περνώντας στα πολιτικά δικαιώματα, την έκφραση φύλου ακόμα και την ανάγκη για ένα trans αρχείο.

Βυθισμένοι στο τεράστιο υλικό, μπορείτε να περάσετε ώρες βλέποντας τις φωτογραφίες και άρθρα όπως το σύνθημα”Sluts a-Go-Go!” μίας TranScript’s φωτογραφίας ή το άρθρο του Chrysalis Quarterly το 1991 “Gender Support in the Computer Age”. Αλλά ίσως αυτό που θα σας μαγνητίσει είναι οι οικογενειακές φωτογραφίες και ο τρόπος με τον οποίο ζουν την ζωή τους. Το πιο οικείο πρόσωπο στο αρχείο είναι η Alison Laing, διευθύντρια τουΔιεθνούς Ιδρύματος Φυλετικής Εκπαίδευσης. Το αρχείο περιλαμβάνει αμέτρητες προσωπικές της φωτογραφίες- στιγμιότυπα από διακοπές της, γεύματα, και στιγμές που μοιράζεται με τον άντρα της. Είναι φωτογραφίες που θα μπορούσαν να υπάρχουν στο άλμπουμ των δικών σας παππούδων. Δεν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν ιστορία, αλλά μάλλον προσπαθούν να γίνουν ένα ορατό μέρος της.

exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456795212 exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456727638 exploring-the-first-digital-transgender-archives-body-image-1456795143

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση φωτογραφίας “Unseen Views” του Χάρη Σολωμού

Αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας,τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις την έκθεση φωτογραφίας: «UNSEEN ...

Η Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο του 1975

«Είμαι στην Κύπρο. Είμαι στην Κύπρο όπου τα παιδιά πετάνε μαύρους χαρταετούς και τα ...

Κλυταιμνήστρα, αυτοβιογραφούμενη

Στο πλαίσιο της Μικρής Πλατφόρμας του 4ου Μικρού Φεστιβάλ Δράματος στη Λεμεσό, παρουσιάζεται στις 10 Μαΐου ...

MetAMORphrasis στο Καϊμακλί στις 26 Απριλίου

ΜetAMORphrasis* είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν την Κυριακή 26 Απριλίου η Gaia ...

«Εραστίς» του Χάρολντ Πίντερ, στα κυπριακά

Η ομάδα Παραπλεύρως Παραγωγές ανεβάζει από τις 20 Σεπτεμβρίου το έργο Εραστίς [The Lover] ...

Όσκαρ | Εικόνες μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Ξεχωρίσαμε μια σειρά από φωτογραφίες του Reuters από την τελετή απονομής των φετινών βραβείων ...

X