Χάρτες της Κύπρου δημοπρατούνται στο Παρίσι

Μεγάλο μέρος της συλλογής βιβλίων και χαρτών του Κύπριου εκπαιδευτικού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου δημοπρατείται στις 28 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Η συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 250 βιβλία και χάρτες, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο. Περιλαμβάνονται επίσης σπάνια εικονογραφημένα βιβλία των Δημήτριου Γαλάνη και Μάριου Πράσινου.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της παιδείας όπου συνέβαλε σημαντικά για πάνω από μισό αιώνα. Διετέλεσε υποδιευθυντής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι και είχε ενεργό δράση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Unesco σε θέματα παιδείας.

cyprus_insul_web
Εγκατέλειψε το χωριό του, το Παλαιχώρι, το 1945 για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε το πτυχίο του στην Ιστορία. Το 1960 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εργοδοτήθηκε στον ΟΟΣΑ. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία 87 ετών.

Υπήρξε μανιώδης συλλέκτης παλαιών βιβλίων και τέχνης και σε περίοδο 40 ετών απέκτησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

  • Μια σειρά παλαιών βιβλίων που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 18ου και 19ου αιώνα. Αρκετά είναι εικονογραφημένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.

  • Σπάνια εικονογραφημένα βιβλία από τους Έλληνες καλλιτέχνες Δημήτριο Γαλάνη και Μάριο Πράσινο οι οποίοι είχαν ως βάση το Παρίσι.

  • Ένα μεγάλο αριθμό πανέμορφων αρχαίων χαρτών της Κύπρου από τον 16ο, 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

chalcondyle_laonicos_web

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 14:00 (τοπική ώρα) από τον οίκο Audap & Mirabaud. Περισσότερες πληροφορίες και ο πλήρης κατάλογος της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα www.audap-mirabaud.com. Πλειοδοτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά στο drouotlive.com.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μονόδραμα : ένας καινούργιος διεθνής θεατρικός θεσμός απο το ΠΑΦΟΣ2017

Αυτό το φθινόπωρο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ...

«Έλληνες για μια εβδομάδα»: ριάλιτι στα χρόνια της κρίσης

Go Greek For A Week: αυτός είναι ο τίτλος μιας πρωτότυπης αλλά και αμφιλεγόμενης ...

BUFFER FRINGE 2015 Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών – Υποβολή Αιτήσεων

Το Σπίτι της Συνεργασίας διοργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ εναλλακτικού θεάτρου, χορού, οπτικοακουστικών τεχνών και ...

Ελεύθερες Τετάρτες για το «Εραστίς»

Πληρώστε μόνο όσο μπορείτε. Με αυτό το σκεπτικό, οι συντελεστές της θεατρικής παραγωγής «Εραστίς» ...

Στις 455 χιλιάδες ευρώ πωλήθηκε το πιάνο της «Καζαμπλάνκα»

Έναντι 600.000 δολαρίων [455 χιλιάδες ευρώ] πωλήθηκε το πιάνο της ταινίας «Καζαμπλάνκα», στο πλαίσιο ...

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μοσέ Μιζραχί

Ο σκηνοθέτης Μοσέ Μιζραχί, ο μοναδικός Ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ, ...

X