Χάρτες της Κύπρου δημοπρατούνται στο Παρίσι

Μεγάλο μέρος της συλλογής βιβλίων και χαρτών του Κύπριου εκπαιδευτικού και ιστορικού Γεώργιου Παπαδόπουλου δημοπρατείται στις 28 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Η συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 250 βιβλία και χάρτες, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο. Περιλαμβάνονται επίσης σπάνια εικονογραφημένα βιβλία των Δημήτριου Γαλάνη και Μάριου Πράσινου.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα της παιδείας όπου συνέβαλε σημαντικά για πάνω από μισό αιώνα. Διετέλεσε υποδιευθυντής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι και είχε ενεργό δράση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Unesco σε θέματα παιδείας.

cyprus_insul_web
Εγκατέλειψε το χωριό του, το Παλαιχώρι, το 1945 για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου απέκτησε το πτυχίο του στην Ιστορία. Το 1960 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εργοδοτήθηκε στον ΟΟΣΑ. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία 87 ετών.

Υπήρξε μανιώδης συλλέκτης παλαιών βιβλίων και τέχνης και σε περίοδο 40 ετών απέκτησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

  • Μια σειρά παλαιών βιβλίων που επικεντρώνονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 18ου και 19ου αιώνα. Αρκετά είναι εικονογραφημένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.

  • Σπάνια εικονογραφημένα βιβλία από τους Έλληνες καλλιτέχνες Δημήτριο Γαλάνη και Μάριο Πράσινο οι οποίοι είχαν ως βάση το Παρίσι.

  • Ένα μεγάλο αριθμό πανέμορφων αρχαίων χαρτών της Κύπρου από τον 16ο, 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

chalcondyle_laonicos_web

+ Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 14:00 (τοπική ώρα) από τον οίκο Audap & Mirabaud. Περισσότερες πληροφορίες και ο πλήρης κατάλογος της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα www.audap-mirabaud.com. Πλειοδοτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά στο drouotlive.com.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι απαντά το ΡΙΚ στην κόντρα με την ΕΓΕΚ για το νέο λογότυπο

Γράφει ο Μιχάλης Σταύρου Αμφιβόλου ποιότητας προσαρμογή του λογότυπου του νορβηγικού κρατικού δικτύου NRK ...

Απεβίωσε η Γαλλίδα σκηνοθέτρια Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς

Η γαλλίδα σκηνοθέτρια, ηθοποιός και συγγραφέας Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς-Μπίρκεναου κατά τη διάρκεια ...

Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου

Από τις 13 Δεκεμβρίου, το Laminarie φιλοξενείται από το NiMac – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ...

«Φως στη σκηνή» : o ΘΟΚ μέσα από το φακό των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του ...

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δύο χρόνων λειτουργίας του ...

Pop Up Kiosque με κυπριακή τέχνη στο κέντρο του Παρισιού

H ιστορικός τέχνης Άντρη Μιχαήλ και ο σχεδιαστής μόδας Ερωτόκριτος Αντωνιάδης δημιούργησαν τον μη-κερδοσκοπικό ...

X