Έκθεση της Χαράς Σαββίδου στην Γκαλερί Γκλόρια

Φυτά με πλέγματα, αγκάθια με χαρτί, κάρβουνο και χρώμα συνδυάζονται στα έργα της Χαράς Σαββίδου, με γενικό τίτλο «Διαπλεκόμενες Σχέσεις / Meshing Around».

Τα έργα θα παρουσιάζονται από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην γκαλερί Γκλόρια. Την ημέρα των εγκαινίων, την έκθεση θα προλογίσει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Εν αρχή η αστοιβίδα

Γλυπτικά ασεμπλάζ και τρισδιάστατα κολάζ είναι τα έργα της Χαράς Σαββίδου που θα παρουσιάσει στην γκαλερί Γκλόρια. Η ίδια αναφέρει για τη νέα της δουλειά:

«Η δημιουργία μύθων, η ιερή γεωμετρία και η χρυσή τομή είναι εκφάνσεις πολιτιστικών σχέσεων με τη φύση. Σε αυτήν την έκθεση συνδυάζονται φυτά με πλέγματα, αγκάθια με χαρτί, κάρβουνο ή χρώμα, σε μια προσπάθεια τα τρισδιάστατα κολλάζ και γλυπτικά ασεμπλάζ, να εμπλέξουν τον θεατή σε αισθητικές σχέσεις και αναλογίες μεταξύ της φύσης και του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Πρωταρχικά με μάγεψε, ήδη από παιδί, το κυπριακό φυτό Σαρκοποτήριο το ακανθώδες ή αστοιβίδα, η οποία συνδέεται με τον μύθο της Αφροδίτης. Το αγκάθι του αντιπροσωπεύει μέσα από μια απλή δυαδική συμμετρία, έναν βασικό ζωολογικό, για μένα, σχήμα. Το πλέγμα αντιπροσωπεύει την τεχνολογική μίμηση φυσικών νομοτελειών, όπως η ανάπτυξη στον χώρο βασικών μονάδων μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ο θεατής καλείται να δημιουργήσει ιδεατούς συνειρμούς παίζοντας με ιδέες όπως τάξη, δομή, λόγος, ζωτικότητα, αυθόρμητο, έκφραση, παρέκκλιση, ελευθερία κ.λπ., όπου η δημιουργία νοήματος είναι προσωπική και ’αυθαίρετη’».

2-hara-savvidou-2016web hara-savvidou-2016we hara-savvidou-2016

Η Χαρά Σαββίδου σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Nikolai Pavlovitch στη Σόφια. Εργάζεται εδώ και 25 χρόνια ως καθηγήτρια τέχνης στη μέση εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος με γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες και με κατασκευές σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις όπως In-out of line 2004, Leaps of faith 2005, In Transition Cyprus 2006 και Change of Climate 2009. Έχει οργανώσει ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα ως πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ και ως μέλος διάφορων δικοινοτικών ομάδων. Το 2016 συμμετείχε στην έκθεση Tempus Fugit στο CVAR και είχε μια ατομική έκθεση, Sarcopoterium Spinosum, στο Brighton Open Houses, May Festival.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 19:30 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2016. Η γκαλερί Γκλόρια βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία (πάροδος Μακαρίου). Πληροφορίες τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30-8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου το Loop Festival

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος το μουσικό φεστιβάλ «Λευκωσία Loop Festival». Γνωστότερο απλά ...

Ξανά σε διεθνή διαγωνισμό οι Τρίο Τεκκέ

Στη λίστα του βρετανικού περιοδικού Songlines με τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα γκρουπ βρίσκεται το Τρίο ...

Δημιουργήθηκε ιστότοπος για τα έργα τέχνης που χάθηκαν στην Κύπρο το 1974

Ειδικός ιστότοπος για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με όλα τα έργα τέχνης που χάθηκαν ...

Εγκαινιάστηκε το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης το Μαρκίδειο Δημοτικό ...

Χρυσές Σφαίρες: νικητής ο Μπεν Άφλεκ [μεταξύ άλλων]

«Δεν με νοιάζει ποιο είναι το βραβείο. Όταν βάζουν το όνομά σου δίπλα σε ...

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε  Ένα μοναδικό ...

X