Ανοικτή πρόσκληση για το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής προτάσεων από θεατρικά σχήματα ή καλλιτέχνες για συμμετοχή στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2017 (από την 1η μέχρι και την 31η Ιουλίου) στην Κύπρο.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» έχει καθιερωθεί ως ένας ξεχωριστός πολιτιστικός θεσμός με διεθνή ταυτότητα και έχει διακριθεί με το EFFE Label 2015/2016 ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος οι οποίες προβάλλουν την ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος έχοντας πάντα ως βάση το πρωτότυπο κείμενο των τραγικών και κωμικών ποιητών της αρχαιότητας. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται σε ανοιχτά αμφιθέατρα, όπως το «Αρχαίο Ωδείο Πάφου», το «Αρχαίο Θέατρο Κουρίου» και το «Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄», στη Λευκωσία.

Όλες οι παραστάσεις του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017» εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017».

Ιστορικό:

Όταν το 1997 το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) με εισήγηση του τότε Εκτελεστικού Διευθυντή, Νίκου Σιαφκάλη, αποφάσισε να ξεκινήσει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», είχε μια φιλοδοξία: να δώσει στο αρχαίο ελληνικό δράμα μια ευρύτερη παρουσία στο θεατρικό γίγνεσθαι του τόπου και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στη θεατρική ευαισθητοποίηση του κοινού, προσφέροντάς του ψυχαγωγία υψηλού αισθητικού επιπέδου. Και αυτό γιατί πίστευε πάντοτε πως το αρχαίο ελληνικό δράμα που αποτελεί τη βάση του σύγχρονου ευρωπαϊκού δράματος αλλά και στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει άμεση σχέση με τον σημερινό κόσμο.

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ παρουσιάζονται σε επιλεγμένα αμφιθέατρα: στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στη Λευκωσία, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία και καλύπτουν ολόκληρο το μήνα Ιούλιο κάθε χρόνο.

Θεατρικά σχήματα από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και παρουσιάζουν παραστάσεις τους. Χώρες όπως η Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Βέλγιο, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία και βέβαια η Κύπρος συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Όμως υπήρξαν συμμετοχές και από άλλες χώρες όπως η Η.Π.Α., η Ρωσία, η Κορέα, η Κίνα και το Ισραήλ. Πολλές από τις παραστάσεις είναι πρωτοποριακές στην προσέγγισή τους, προβάλλουν την ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος και φέρουν έντονα τον χρωματισμό του πολιτισμού της χώρας από την οποία προέρχονται.

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ αναπτύσσεται, αποκτά τη δική του φυσιογνωμία που έχει μεταξύ άλλων και μια πολυπολιτισμική διάσταση λόγω της συμμετοχής θεατρικών σχημάτων από διάφορους πολιτιστικούς χώρους. Έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του νησιού μας.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικές υπήρξαν οι τομές του: διεύρυνε την οπτική του αγκαλιάζοντας το πρωτοποριακό μέσα από το διαχρονικό, το σύγχρονο μέσα από το αρχαίο, διεύρυνε το κοινό του σε ντόπιους αλλά και ξένους θεατές με τον υπερτιτλισμό των παραστάσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, έφερε την καλλιτεχνική δημιουργία πιο κοντά στην κοινωνία αγγίζοντας τα ευρύτερα στρώματα και έδωσε βήμα στην κυπριακή δημιουργικότητα ανοίγοντας παράλληλα εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες.

+ Τα θεατρικά σχήματα ή οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να υποβάλουν πρόταση συμμετοχής στο φεστιβάλ θα πρέπει να προμηθευτούν το αντίστοιχο έντυπο από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 16 Ιανουαρίου 2017

Υποβολή πρότασης σημαίνει αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων όπως έχουν ανακοινωθεί από τους διοργανωτές.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22674920 (Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Email: ccoiti@cytanet.com.cy

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Αστυνομία επέστρεψε τις φωτογραφίες της Πάολας Ρεβενιώτη

Η Αστυνομία Κύπρου επέστρεψε στις 9 Ιανουαρίου 2015 τις φωτογραφίες που κατάσχεσε από την ...

Πίτερ Ο’ Τουλ 1932-2013

Λίγο πριν το τέλος ενός χρόνου με μεγάλες απώλειες, αποφάσισε τη μεγάλη έξοδό του ...

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2016

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής Ανατόλι Βασίλιεφ, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους ...

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος ο γιος του Νίκου Ξυλούρη, Γιώργος Ξυλούρης

Θύμα τροχαίου δυστυχήματος έπεσε σε ηλικία 55 ετών ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης, ...

deSIGN No.02 – Star Wars: The Blueprints

Ρίχνουμε κλεφτές ματιές στην πολυτελή έκδοση με τίτλο Star Wars: The Blueprints του J. W. Rinzler, ...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ηγείται του Φεστιβάλ των Καννών

O «χαμένος» των Όσκαρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, θα ηγηθεί της Κριτικής Επιτροπής του φετινού 66ου ...

X