Σενάριο: Από την ιδέα μέχρι την πρώτη κλακέτα

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου παρουσιάζει την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ελίνα Ψύκου σε ένα εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα Σενάριο: Από την ιδέα μέχρι την πρώτη κλακέτα. Το σεμινάριο, που θα είναι ανοιχτό για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016, 3 – 7 μ.μ. στο Οίκημα της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου (Οθέλλου 27, Λευκωσία).

Η κα. Ψύκου θα αναλύσει τη διαδικασία συγγραφής ενός σεναρίου ξεκινώντας από τη δομή, τους χαρακτήρες και την κάθε σκηνή μεμονωμένα. Θα δώσει παραδείγματα για το πώς αξιοποιείται επιτυχώς η δομή των τριών πράξεων, και θα επεξηγήσει τον ρόλο που παίζουν οι χαρακτήρες στις δικές της ταινίες αλλά και πώς αυτοί οι ίδιοι δημιουργούν σκηνές. Θα αναφερθεί επίσης στους τρόπους με τους οποίους το θέμα της ταινίας είναι παρόν σε διάφορες σκηνές του σεναρίου.

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, η ομιλήτρια θα σχολιάσει θέματα χρηματοδότησης και πώς αυτή επηρεάζει τη συγγραφή σεναρίου. Στο σημείο αυτό, θα συζητήσει για την ελευθερία των ιδεών και ταυτόχρονα για μια μορφή επικαλυμμένης λογοκρισίας. Θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν και διαντιδρούν οι δύο αυτές έννοιες και στις δύο περιπτώσεις – ύπαρξης και απουσίας χρηματοδότησης. Θα αναφερθεί επίσης εκτενώς σε εργαστήρια σεναρίου και τις αγορές συμπαραγωγών που υπάρχουν και με ποιο τρόπο επηρεάζουν το σενάριο.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες για χαλαρή συζήτηση με τον δημιουργό, συνοδεία καφέ και ποτού.

 

dgcy_elina-psykou

Βιογραφικό Σημείωμα:

H Eλίνα Ψύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και κοινωνιολογία στην Αθήνα, καθώς και πολιτιστική ιστορία στο Παρίσι. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», βραβεύτηκε στο τμήμα Works in Progress του Karlovy Vary IFF 2012, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum του φεστιβάλ Βερολίνου 2013 και συμμετείχε σε περισσότερα από 40 διεθνή φεστιβάλ. Την ίδια χρονιά το περιοδικό Variety την ανέδειξε ως έναν από τους «10 European Directors to Watch». Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, «Ο γιος της Σοφίας», συμμετείχε ως σενάριο στο Berlinale Residency 2013 και στο Berlinale co-production market 2014, κέρδισε το βραβείο Works in Progress στο Les Arcs EFF 2015 και θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2017.

Πληροφορίες: info@cyprusdirectors.eu

Eίσοδος: €10 (γενική είσοδος), €5 (μέλη ΕΣΚ), Δωρεάν για φοιτητές

*Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για το κοινό*

Δηλώσεις Συμμετοχής (μέχρι 23/11): info@cyprusdirectors.eu
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσω email, έτσι ώστε να τους σταλούν οι ταινίες οι οποίες θα συζητηθούν στη διάρκεια του σεμιναρίου: H αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά και Ο Γιος της Σοφίας.

Tηλ. Επικοινωνίας: 99431778, 99763384

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στο σφυρί το καπέλο και το μπαστούνι του Τσάρλι Τσάπλιν

Τα δύο πιο αναγνωρίσιμα «αξεσουάρ» του Τσάρλι Τσάπλιν στον ρόλο του «αλητάκου», το καπέλο ...

« SECOND NATURE » : Ανοικτή Πρόσκληση Συμμετοχής Αρχιτεκτόνων και Καλλιτεχνών

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017 δέχεται συμμετοχές από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες με θέμα “SECOND NATURE”, για τη ...

Έχουν και οι Κάννες την… Ανθή τους

Στο μπλογκ του Φεστιβάλ των Καννών πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου διέρρευσε μεγάλο μέρος ...

Horstail Knickerbelt / the Office

Προβάλλεται στην γκαλερί the Office η ταινία των Delgado Fuchs με τίτλο “Horsetail Knickerbelt”, ...

Διεθνής διάκριση για φοιτήτριες Πανεπιστημίου Κύπρου

Πέντε βραβεία εξασφάλισαν φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που ...

Open Call για το Park in Progress

Ένα «νομαδικό» πρόγραμμα κινητικότητας το οποίο συγκεντρώνει νέους καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο ...

X