1ο Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο

Οι νόμοι της βαρύτητας καταργούνται όταν πρόκειται για παραστάσεις των διεθνούς φήμης Sukhishvili, των Γεωργιανών Εθνικών Μπαλέτων που φτάνουν στην Κύπρο στα μέσα Νοεμβρίου για μία παράσταση στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας. Στο ίδιο φεστιβάλ και το πολυφωνικό σχήμα Georgian Voices

Μια πρωτόγνωρη μουσικοχορευτική εμπειρία γεμάτη ένταση και θυελλώδη παλμό από τα παγκοσμίου φήμης Γεωργιανά Εθνικά Μπαλέτα “Sukhishvili” και το γεωργιανό πολυφωνικό σχήμα “Georgian Voices” αποτελούν το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο, το οποίο πραγματοποιεί η πρεσβεία της Γεωργίας στην Κύπρο στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου.

Με δύναμη από τους Sukhishvili

Εδώ και 70 χρόνια τα Sukhishvili παρουσιάζουν την πλούσια κληρονομιά της Γεωργίας και του Καυκάσου σε ολόκληρο τον κόσμο σε ένα πρόγραμμα συνεχούς εξιστόρησης της περιπέτειας του γεωργιανού πνεύματος και της αλλαγής που έλαβε χώρα στην ίδια την ύπαρξή τους στο πέρασμα του χρόνου. Από την ίδρυσή τους το 1945 μέχρι και σήμερα, τα “Sukhishvili” έχουν δώσει πάνω από 20.000 παραστάσεις σε 98 χώρες και έχουν ψυχαγωγήσει περίπου 60 εκατομμύρια κόσμο. Ετοιμαστείτε να παρασυρθείτε από τους έντονους ρυθμούς, την όλο χάρη κίνηση και τον τέλειο συγχρονισμό των μπαλέτων της Γεωργίας. Οι νόμοι της βαρύτητας καταργούνται εντυπωσιακά.

Με μια φωνή

Το γεωργιανό πολυφωνικό τραγούδι έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως ένα από τα αριστουργήματα της Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity). Η δεύτερη γενιά των Georgian Voices έχουν δημιουργηθεί στη βάση του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Σε περίοδο 18 ετών, οι Georgian Voices έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλές χώρες και είχαν την τιμή να βρεθούν επί σκηνής με τους Bobby McFerrin και Sting. Το ρεπερτόριό τους, που έχει ξεχωρίσει για την ποικιλία του, αποτελείται από παραδοσιακά τραγούδια και δημιουργίες διάφορων συνθετών. Αναμφίβολα μια παράσταση θεάματος που πρέπει να απολαύσει κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Πριν από την κάθε παράσταση, στο foyer των θεάτρων θα υπάρχει οινογευσία με γεωργιανά κρασιά από τις 20:00. Πιστεύεται ευρέως ότι η παραγωγή κρασιού πρωτοξεκίνησε από τη Γεωργία πριν από 7.000 χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ήδη από το 4000 π.Χ. χυμός σταφυλιού τοποθετείτο σε υπόγεια πήλινα πιθάρια, τα λεγόμενα quevri (επίσης γνωστό ως kvevri), με σκοπό τη ζύμωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα πιθάρια αυτά, με αβγοειδές σχήμα, έχουν προστεθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος της Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. + Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 16 & 18 Νοεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στις 17 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία στις 21:00. Εισιτήρια προπωλούνται διαδικτυακά στο www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα περίπτερα So easy. Πληροφορίες τηλ. 70007705.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η travelhouse και η amalgamation και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Γεωργίας στην Κύπρο και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Χορηγός επικοινωνίας: “Πολίτης”.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων δέντρων αποκαλύφθηκαν στη Λέσβο

Δυο γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων κωνοφόρων δένδρων, που υπέρκειται ο ένας του άλλου, μήκους ο ...

Ένα ακυκλοφόρητο demo του “Let’s Dance” για τα γενέθλια του David Bowie

Πριν δύο χρόνια και δύο μόλις μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του, ο David Bowie έφυγε ...

Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015 – Πρόγραμμα

Το φεστιβάλ Φέγγαρος επιστρέφει δριμύτερο στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας το τριήμερο ...

Stones | Μια παράσταση χωρίς λόγια

Μια παράσταση χωρίς λόγια η οποία «εξυμνεί τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στις ...

Πρώτη ατομική του Λευτέρη Τάπα στην Αθήνα

Την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα παρουσιάζει ο Λευτέρης Τάπας, με τίτλο «Garden». ...

To Τρίο Τεκκέ στην Ελλάδα για συναυλίες

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά θα βρίσκονται οι Τρίο Τεκκέ, που κυκλοφόρησαν φέτος τον ...

X