Εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση της ΠΠΕ Πάφος2017

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάφος2017, «Μυθολογίες μιας Αρχής».

Ο οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τιμώντας τους μεγάλους δημιουργούς της λεγόμενης δεύτερης γενιάς της Κύπρου, εγκαινίασε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου την έκθεση στην γκαλερί «Εν Πλώ», λίγες μέρες πριν την επίσημη ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης .

 

www.fotolarko.com.cy
Φώτο ΛΑΡΚΟ

Μέσα από την επιλογή έργων από οκτώ μεγάλους δημιουργούς της δεύτερης γενιάς της Κύπρου αλλά και την αναδιαμόρφωση του χώρου, η επιμελήτρια δρ Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej δημιούργησε ένα δεύτερο σκηνογραφικό χώρο του οποίου η δομή εμπνέεται από την στοά του Ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο.

Οι καλλιτέχνες Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, επηρέασαν και εμπλούτισαν όχι μόνο την εικαστική δημιουργία της Κύπρου αλλά κατάφεραν μέσα από τη μακρά δημιουργική πορεία τους να αφομοιώσουν στοιχεία από τον τόπο τους και επιρροές από τον έξω κόσμο αφήνοντας μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.

 

www.fotolarko.com.cy
Φώτο ΛΑΡΚΟ
www.fotolarko.com.cy
Φώτο ΛΑΡΚΟ

Τα οκτώ μεγάλων διαστάσεων έργα τοποθετήθηκαν σε μεγάλα τοιχία, περιβαλλόμενα από μεγάλους καθρέφτες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, τα έργα και οι καθρέφτες έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να δημιουργούν μια γέφυρα συνάντησης και συνομιλίας μεταξύ έργων και θεατών αλλά και καλλιτεχνών με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στόχος άλλωστε είναι να αποκτήσει ο κάθε επισκέπτης το ρόλο συμμετέχοντα σε μία βιωματική ιεροτελεστία εμπειρικής αναζήτησης και αναγνώρισης του πλούτου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που γέννησε η Πάφεια γη μέσα από τα ειδικά επιλεγμένα από την επιμελήτρια έργα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού δρ Χρίστος Πατσαλίδης, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που χάραξαν με τα έργα τους την Ιστορία της Τέχνης του νησιού, αναφέροντας πως μέσα από τη δική τους δράση αποτελούν τους πρωτεργάτες στην έννοια της Πολιτιστικής Παραγωγής. Όπως πρόσθεσε, η επιλογή της έκθεσης δεν είναι καθόλου τυχαία αφού αποτελεί όχι μόνο τον προάγγελο της μεγάλης γιορτής που θα ακολουθήσει, αλλά ταυτόχρονα τη γέφυρα μεταξύ της παραγωγής Πολιτισμού των σημαντικών αυτών καλλιτεχνών με αυτά που στοχεύει να αναδιαμορφώσει ο Οργανισμός παίρνοντας το χρίσμα του θεσμού που τοποθετεί την Πάφο και κατ’ επέκταση την Κύπρο στο Πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

Μαζί με την έκθεση εγκαινιάστηκε χθες και η αίθουσα «Εν Πλω», έχοντας ουσιαστικά αποκατασταθεί και επανενταχθεί στην πολιτιστική ζωή της Πάφου ως χώρος υποδοχής εκθέσεων και άλλων δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017.

www.fotolarko.com.cy
Φώτο ΛΑΡΚΟ

+ Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017

Ωράριο λειτουργίας: 10:00-13:00 & 16:00-19:00

Είσοδος: ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα γραφεία του Οργανισμού Πάφος2017, 26932017.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σεμινάριο: Μια ιστορία των ιδεών στον νέο ελληνισμό

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει ανοικτό σεμινάριο στη Λευκωσία ...

Διπλή γιορτή στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου λειτουργίας [στις 26 Μαρτίου] αλλά και της ...

Απεβίωσε ο συγγραφέας της φαντασίας, Τέρι Πράτσετ

Σε ηλικία 66 ετών απεβίωσε ο συγγραφέας Τέρι Πράτσετ, γνωστός από τα μυθιστορήματα της ...

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ο Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης της ταινίας «Τετάρτη 04.45» αποδείχθηκε ο νικητής των Βραβείων της ...

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO απευθύνει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων σε δήμους, κοινότητες, Συνδέσμους, Μουσεία, ...

Στον Χριστόδουλο Παναγιώτου το Βραβείο Νέμιτσας 2015

«Το Βραβείο Νέμιτσας 2015 απονέμεται στον κ. Χριστόδουλο Παναγιώτου για τα διεθνώς αναγνωρισμένα και ...

X