Η ΕΘΑΛ κατάργησε τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή: Πλεονάζων ο Τίγκιλης

Στο «Θυμέλη» παραπέμπει ο πρόεδρος του δ.σ. για την κατάργηση της θέσης. «Είχαν το δικαίωμα, θα δείξει αν είχαν δίκαιο», λέει ο Μ. Τίγκιλης.

Στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη αναφέρεται το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσου (ΕΘΑΛ) για να αιτιολογήσει την κατάργηση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή (!) στο λεμεσιανό θεατρικό σχήμα.

Η απόφαση του δ.σ. της ΕΘΑΛ σημαίνει αυτόματα την παύση -ως πλεονάζων- του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή Μηνά Τίγκιλη, θέση την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός διατηρούσε από το 1999.

«Λόγω Θυμέλη»

Κληθείς από το «Π» να σχολιάσει την απόφαση, ο πρόεδρος του δ.σ. Χρίστος Μελίδης ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι χαρούμενος μ΄ αυτήν την εξέλιξη», εξηγώντας ότι το Σχέδιο Θυμέλη (με το οποίο η ΕΘΑΛ φέτος εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία και μπορεί, αν πραγματοποιήσει τις παραγωγές που κατέθεσε στο σχέδιο προς υλοποίηση, να λάβει επιχορήγηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ) προκαλεί πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του θεάτρου.
Πράγματι, το πολυσυζητημένο και δη αμφιλεγόμενο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη, την ευθύνη για τη σύλληψη και εφαρμογή του οποίου έχει το διοικητικό συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, προκαλεί προβληματισμό γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιχορηγούνται ανά παραγωγή θεατρικά σχήματα, που διαθέτουν στέγη και μόνιμο γραμματειακό και τεχνικό προσωπικό.

Πάντως, ο κ. Μελίδης διαβεβαίωσε ότι η ΕΘΑΛ θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα «στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και στο επίπεδο της ποιότητας των παραστάσεων της ΕΘΑΛ».

Θέλησε, δε, να προχωρήσει σε διόρθωση διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του δ.σ. της ΕΘΑΛ για κατάργηση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή οφείλεται στο «Θυμέλη» και όχι στα αποτελέσματά του, όπως λανθασμένα δημοσιεύθηκε σε άλλη εφημερίδα. Για την ιστορία, τα αποτελέσματα του «Θυμέλη» ανακοινώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου και ο κ. Τίγκιλης παρέλαβε επιστολή τερματισμού της εργασίας του στις 26 Νοεμβρίου.

Μηνάς Τίγκιλης: «Εχουν το δικαίωμα»

«Δεν είμαι ευτυχής για αυτήν την απόφαση, αλλά το δ.σ. της ΕΘΑΛ είχε το δικαίωμα να τη λάβει. Η ιστορία θα δείξει αν είχε και δίκαιο», ανέφερε ο Μηνάς Τίγκιλης στον «Π», ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση κατάργησης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το συμβόλαιο του κ. Τίγκιλη είχε ανανεωθεί το 2012 και παραταθεί μέχρι το 2017. Ο ίδιος θα ολοκληρώσει τη 17χρονη θητεία του στην ΕΘΑΛ ημερολογιακά, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και όχι στις 21 Ιανουαρίου όπως τυπικά ορίζεται. Και αυτό γιατί θα έπρεπε μέχρι τότε να του καταβληθεί μισθός.

Ο κ. Τίγκιλης κατέδειξε εξίσου τα προβλήματα που απορρέουν από το Σχέδιο Θυμέλη και τα οποία στοίχισαν τόσο τη δική του θέση όσο και τις οικονομικές δυσχέρειες που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει η ΕΘΑΛ.
Σημειώνεται, ότι το γνωστό θέατρο της Λεμεσού κατέγραψε έλλειμμα ύψους 50 χιλιάδων ευρώ περίπου τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο η ΕΘΑΛ θα καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργείται από την κατάργηση της εν λόγω θέσης. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι τις καλλιτεχνικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στον ΘΟΚ για επιχορήγηση από το Σχέδιο Θυμέλη -και οι οποίες εγκρίθηκαν στο σύνολό τους- είχε υποβάλλει ο Μηνάς Τίγκιλης. Παραμένει γι΄ αυτόν το λόγο άγνωστο το πώς θα προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΘΑΛ με το ρεπερτόριο της νέας χρονιάς.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αιχμές για το πολιτικό σύστημα έκρυβε η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας

Αποστολή: Ιάκωβος Γωγάκης Ήρωες που καθορίζουν την τύχη ενός ολόκληρου έθνους, για τον Τζορτζ ...

Το Φεστιβάλ των Καννών τιμά τους Φελίνι και Μαστρογιάννι

Φεντερίκο Φελίνι και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι τιμούνται στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το ...

Διήμερο αφιέρωμα στην Κύπρο σε Κρατικό Πανεπιστήμιο Ρωσίας

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε, στις  11-12 Μαΐου, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, ...

Κύπρος των περιηγητών και των χαρτογράφων

Την Κύπρο μέσα από τις περιγραφές περιηγητών και τους χάρτες χαρτογράφων από τον 15ο ...

Νύφη ξανά η Aretha Franklin

Για τρίτη φορά θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου η Αρίθα Φράνκλιν, η ...

Ο θεατρικός Μάνος Χατζιδάκις

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Βασίλης Λέκκας ερμηνεύουν τα σημαντικότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ...

X