Μπομπ Ντίλαν: Το Νόμπελ είναι «κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ»

Στην απουσία του Μπομπ Ντίλαν πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η τελετή απονομής των Βραβείων Νόμπελ, όπου ο κορυφαίος τραγουδοποιός τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και στη θέση του Μπομπ Ντίλαν, η Πάτι Σμιθ ερμήνευσε τιμητικά, συνοδεία ορχήστρας, το τραγούδι του με τίτλο A Hard Rain’s A-Gonna Fall.

Αμέσως μετά την τελετή, έλαβε χώρα το Nobel Banquet, όπου όλοι οι βραβευθέντες εκφωνούν ομιλίες αποδεχόμενοι τα βραβεία τους. Ο Ντίλαν, παρ’ ότι απών, απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους διά στόματος Azita Raji, του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Σουηδία.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο τραγουδοποιός παραδέχτηκε ότι το Βραβείο «είναι κάτι που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ή να περιμένει» και συνέχισε: «Αν κάποιος μου είχε οποτεδήποτε πει ότι είχα την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσω ένα Νόμπελ, θα του έλεγα ότι έχω ίσες πιθανότητες να πατήσω στο Φεγγάρι».

Αλλού, θυμάται την στιγμή που έμαθε για την βράβευση:

«Ήμουν έξω, στον δρόμο, όταν έμαθα τα νέα και μου πήρε περισσότερα από μερικά λεπτά για να τα επεξεργαστώ καταλλήλως. Άρχισα να σκέφτομαι τον William Shakespeare, αυτή την μεγάλη μορφή της Λογοτεχνίας. Στοιχηματίζω ότι θα θεωρούσε εαυτόν δραματουργό. Η ιδέα ότι έγραφε λογοτεχνία δεν θα μπορούσε να του έχει μπει στο μυαλό. Οι λέξεις ήταν γραμμένες για το σανίδι. Προορισμένες να ειπωθούν, όχι να διαβαστούν. Ας πούμε, όταν έγραφε τον Άμλετ, είμαι βέβαιος πως οι ανησυχίες του θα ήταν άλλες από κείνες ενός λογοτέχνη και θα στοιχημάτιζα ότι η ερώτηση ‘Είναι αυτό που γράφω Λογοτεχνία;’ θα ήταν ό,τι πιο μακρινό από την σκέψη του».

Ολόκληρη η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν, εδώ (στα αγγλικά)

Η ομιλία κλείνει ως εξής: «Όμως, σαν τον Shakespeare, είμαι πολύ συχνά απασχολημένος με τις δημιουργικές μου επιδιώξεις και τα εγκόσμια. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ούτε σε 400 χρόνια. Ούτε μία φορά δεν αναρωτήθηκα ποτέ ‘Είναι τα τραγούδια μου λογοτεχνία;’ γι’ αυτό και ευχαριστώ την Ακαδημία, τόσο επειδή σπατάλησε χρόνο να θέσει αυτό το ερώτημα, αλλά και επειδή εν τέλει του έδωσε μια τόσο θαυμάσια απάντηση».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι ταινίες για το διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας

«Ασφαλώς και νιώθω μια πολύ μεγάλη χαρά, είναι σίγουρα μια επιβράβευση, ακόμη περισσότερο αφού ...

Η συναυλία των Iced Earth σε εικόνες

Η συναυλία του αμερικανικού metal powerhouse συγκροτήματος Iced Earth πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου στο ...

Διάλεξη της Νάσας Παταπίου για τον Θωμά Φλαγγίνη

Η δρ Νάσα Παταπίου, τακτική αρθρογράφος της στήλης «Ιστορικό» στον έντυπο κυριακάτικο Πολίτη, θα δώσει ...

CYPRUS PRIDE 2015 | Notifications

Oμαδική έκθεση 20 καλλιτεχνών σε επιμέλεια Χρήστου Κυριακίδη στο Space. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άγγελος ...

Eπαναπατρισμός εικόνων στην Ελλάδα

Eντεκα εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής, που είχαν κλαπεί από εκκλησιαστικά μνημεία της Ηπείρου και ...

Επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ

Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ που κηρύχθηκε persona non grata και αποκλείστηκε από ...

X