Μπομπ Ντίλαν: Το Νόμπελ είναι «κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ»

Στην απουσία του Μπομπ Ντίλαν πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η τελετή απονομής των Βραβείων Νόμπελ, όπου ο κορυφαίος τραγουδοποιός τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και στη θέση του Μπομπ Ντίλαν, η Πάτι Σμιθ ερμήνευσε τιμητικά, συνοδεία ορχήστρας, το τραγούδι του με τίτλο A Hard Rain’s A-Gonna Fall.

Αμέσως μετά την τελετή, έλαβε χώρα το Nobel Banquet, όπου όλοι οι βραβευθέντες εκφωνούν ομιλίες αποδεχόμενοι τα βραβεία τους. Ο Ντίλαν, παρ’ ότι απών, απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους διά στόματος Azita Raji, του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Σουηδία.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο τραγουδοποιός παραδέχτηκε ότι το Βραβείο «είναι κάτι που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ή να περιμένει» και συνέχισε: «Αν κάποιος μου είχε οποτεδήποτε πει ότι είχα την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσω ένα Νόμπελ, θα του έλεγα ότι έχω ίσες πιθανότητες να πατήσω στο Φεγγάρι».

Αλλού, θυμάται την στιγμή που έμαθε για την βράβευση:

«Ήμουν έξω, στον δρόμο, όταν έμαθα τα νέα και μου πήρε περισσότερα από μερικά λεπτά για να τα επεξεργαστώ καταλλήλως. Άρχισα να σκέφτομαι τον William Shakespeare, αυτή την μεγάλη μορφή της Λογοτεχνίας. Στοιχηματίζω ότι θα θεωρούσε εαυτόν δραματουργό. Η ιδέα ότι έγραφε λογοτεχνία δεν θα μπορούσε να του έχει μπει στο μυαλό. Οι λέξεις ήταν γραμμένες για το σανίδι. Προορισμένες να ειπωθούν, όχι να διαβαστούν. Ας πούμε, όταν έγραφε τον Άμλετ, είμαι βέβαιος πως οι ανησυχίες του θα ήταν άλλες από κείνες ενός λογοτέχνη και θα στοιχημάτιζα ότι η ερώτηση ‘Είναι αυτό που γράφω Λογοτεχνία;’ θα ήταν ό,τι πιο μακρινό από την σκέψη του».

Ολόκληρη η ομιλία του Μπομπ Ντίλαν, εδώ (στα αγγλικά)

Η ομιλία κλείνει ως εξής: «Όμως, σαν τον Shakespeare, είμαι πολύ συχνά απασχολημένος με τις δημιουργικές μου επιδιώξεις και τα εγκόσμια. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ούτε σε 400 χρόνια. Ούτε μία φορά δεν αναρωτήθηκα ποτέ ‘Είναι τα τραγούδια μου λογοτεχνία;’ γι’ αυτό και ευχαριστώ την Ακαδημία, τόσο επειδή σπατάλησε χρόνο να θέσει αυτό το ερώτημα, αλλά και επειδή εν τέλει του έδωσε μια τόσο θαυμάσια απάντηση».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Αίθουσα Δημήτρη Χριστόφια» στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια εκφράζει με ανακοίνωσή του το διοικητικό ...

Έκθεση της Χριστίνας Δράκου στη Zmart Gallery

H Χριστίνα Δράκου [EFIAP – RISF3] παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ζωή είναι ...

Ταινίες για το Διάστημα στο City Plaza

Ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος και ντοκιμαντέρ σχετικά με το Διάστημα και την ‘κατάκτησή’ του προβάλλονται ...

Αντιμιλιταριστικό φεστιβάλ στη Λευκωσία

Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στις 12 Αυγούστου η «Αντι-μιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση» στη Λευκωσία, ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ

Ακροάσεις για τις δράσεις του Α’ τριμήνου στο Θέατρο Αποθήκες αλλά και για την ...

Το δειν: Το ερωτικό βλέμμα στην κυπριακή ποίηση

Η Πολιτιστική Κίνηση Ex Artis, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Λεβέντειο Δημοτικό ...

X