Σημαντικές εφευρέσεις της αρχαιότητας σε μια έκθεση στη Λεμεσό

Μια από τις σπουδαιότερες εκθέσεις για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων θα φιλοξενηθεί από τις 6 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τρακασόλ», στη Μαρίνα Λεμεσού.

Η έκθεση έχει τίτλο «O Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» και αποτελεί μιαν από τις μεγάλες εκδηλώσεις του νεοσυσταθέντος ιδρύματος «TrakArt Culutre Development Foundation». Η έκθεση η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Banc De Binary, εκτός από τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό της χαρακτήρα έχει και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς όλα τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στον σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα».

Σαν σήμερα

Η έκθεση παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα των σημαντικότερων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά και έχει στόχο να αναδείξει και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι οργανωτές ελπίζουν ότι οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και να ζήσουν έστω για λίγο την εμπειρία της μεγάλης πολιτιστικής επανάστασης που κατάφερε να επηρεάσει την ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς της μέχρι σήμερα.

Ο Κώστας Κοτσανάς επιμελητής και δημιουργός όλων των εκθεμάτων της έκθεσης έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ένα έργο το οποίο αναδεικνύει άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η επιθυμία του, όπως χαρακτηριστικά λέει μέσα από τα τρία μουσεία που πλέον διατηρεί στην Ελλάδα, είναι να αναδειχθεί αυτή η σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τα εκθέματα

Η έκθεση περιλαμβάνει εφευρέσεις όπως τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία, τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, τον αστρολάβο του Πτολεμαίου, περίπλοκες εφευρέσεις όπως τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, του πρώτου tablet της ανθρωπότητας.

slider1

Αριστερά, ο λιθοβόλος καταπέλτης του Φίλωνος. Πρόκειται για έναν πανίσχυρο καταπέλτη που εκτόξευε λίθους σε μεγάλες αποστάσεις. Ήταν επινόηση του μηχανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Διάδη του Πελλαίου. Δεξιά, το οδόμετρο, ένας μηχανισμός για την ακριβή μέτρηση οδικών αποστάσεων (προδρομικός του ταξιμέτρου).

slider4Αριστερά, ανακατασκευή της επινόησης του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, που επέτρεπε το άνοιγμα των θυρών ενός ναού μετά από θυσία στο βωμό του. Δεξιά, ο αστρολάβους του Πτολεμαίου, ένα εξαιρετικό αστρονομικό όργανο που απεικόνιζε την ουράνια σφαίρα και χρησιμοποιείτο για τη μέτρηση του γεωγραφικού πλάτους και μήκους των άστρων από οποιοδήποτε μέρος της γης. 

slider2

Αριστερά, το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη και πρώτο υδραυλικό ωρολόγιο με κτύπους, στην ιστορία, με πολλά αυτόματα κινούμενα πάρεργα. Δεξιά, ανυψωτική μηχανή με βαρούλκα ανύψωσης ιστού και φορτίου.

slider3Αριστερά, ακριβής ανακατασκευή του κινητού, αυτόματου θεάτρου του Ήρωνος του Αλεξανδρέως στο οποίο παρουσιάζεται αυτόματα ο μύθος του Διονύσου. Δεξιά, ομοίωμα του πλοίου «Ολκάς», ιστιοφόρου φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευμάτων. Το συγκεκριμένο ομοίωμα αποτελεί αντίγραφο του φημισμένου ναυαγίου της Κυρήνειας στο οποίο διασώθηκε το 60% του σκάφους.

Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης πολύ απλές εφευρέσεις όπως η Κούπα του Πυθαγόρα, μέσω της οποίας ο φιλόσοφος και μαθηματικός ήθελε να διδάξει τους μαθητές του για τα όρια και την αξία του μέτρου.

Το Ίδρυμα

H νεοσυσταθείσα μη κερδοσκοπική εταιρεία Trak-Art Culture Development Foundation ιδρύθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «από φίλους της τέχνης και του πολιτισμού με απώτερο σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, την προστασία, τη διατήρηση, την προάσπιση και υποστήριξη με κάθε τρόπο και μέσο -τόσο στην Κύπρο, αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου- της γνώσης, της τέχνης και του πολιτισμού και της μετάδοσής τους στους νέους και στα παιδιά.

Η έκθεση παρουσιάζεται με τη στήριξη και τη συνεργασία του ΚΟΤ, του Δήμου Λεμεσού και του ΣΤΕΚ.

+ «O Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τρακασόλ» (Μαρίνα Λεμεσού) από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2017. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό στις 6 Ιανουαρίου. Τις επόμενες μέρες η τιμή εισιτηρίου θα ανέρχεται σε 7 ευρώ για τους ενήλικες, 4 ευρώ για μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους, ενώ θα υπάρχει και οικογενειακό μειωμένο εισιτήριο για δύο ενήλικες & ένα παιδί προς 12 ευρώ. Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα – Πέμπτη: 08:00 – 13:00 , 16:00 – 19:00, Παρασκευή: 08:00 – 13:00 , 16:00 – 20:00 και Σάββατο & Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.
Πληροφορίες και εισιτήρια τηλ. 25878744 και tickethour.com.cy, τηλ. 77777040.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

To μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από την Ιζαμπέλ Ιπέρ

Η βραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ έγραψε το Μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ...

Στην τριάδα του LUX η ταινία Attenberg

Η ταινία Attenberg, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, είναι μία από τις τρεις τελικές υποψήφιες ...

Η Σούζαν Σάραντον υπέρ των διαδηλωτών στην Τουρκία

Μήνυμα αλληλεγγύης στους ακτιβιστές στην Τουρκία στέλνει μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας η ηθοποιός και ...

Πέθανε ο Ούγγρος συγγραφέας Γκιόργκι Κόνραντ, άλλοτε ηγετική μορφή των αντιφρονούντων

Ο Γκιόργκι Κόνραντ, γνωστός ούγγρος συγγραφέας – περισσότερο στο εξωτερικό- και εξέχουσα μορφή στις ...

Όταν η Ευρώπη ανακάλυψε τα αφροαμερικανικά τραγούδια: συνέντευξη με τη Βίκυ Στυλιανού

«The Deep River of Music» είναι ο τίτλος της σημερινής συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας ...

Casus belli: στο δρόμο των Όσκαρ

Σχεδόν ασύλληπτη είναι η ιδέα του Casus Belli, της ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου ...

X