Πάφος2017: Αρχή με «Μυθολογίες Μιας Αρχής»

Στις 28 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Μυθολογίες Μιας Αρχής», η πρώτη μεγάλη έκθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017. 

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Εν Πλω στην Πάφο από τις 28 Δεκεμβρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. 

Με αυτή την έκθεση τιμούνται έμπρακτα οι μεγάλοι δημιουργοί της λεγόμενης Δεύτερης Γενιάς καλλιτεχνών της κυπριακής τέχνης, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τέχνης στο νησί αλλά και εκτός συνόρων, καθώς το έργο τους είχε απόηχο στην παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των ζωγράφων Στας Παράσχου, Κώστα Οικονόμου, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Γιώργου Κοτσώνη, Χρίστου Χρίστου και Χρίστου Φουκαρά και των γλυπτών Άντη Χατζηαδάμου και Κύπρου Περδίου που επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία της Κύπρου.

Στη μακρά δημιουργική πορεία τους, ο καθένας από τους δημιουργούς αφομοίωσε στοιχεία από τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά και επιρροές από τον έξω κόσμο και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε πολλές εκφάνσεις της τέχνης, καθώς και μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται καθοριστικά έργα των καλλιτεχνών που σηματοδοτούν την πορεία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου

Η έκθεση «Μυθολογίες μιας αρχής» αποτελεί σταθμό για την Πάφο2017 καθώς ξεκινά λίγες μέρες πριν την επίσημη ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αποτελεί «τον προάγγελο της μεγάλης γιορτής που θα ακολουθήσει, σε μια χρονιά ορόσημο για τον τόπο μας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Πάφος2017.

Η εν λόγω έκθεση συμβολίζει ταυτόχρονα τη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον μέσα από το έργο των σπουδαίων αυτών δημιουργών, οι οποίοι επηρέασαν την εικαστική σκηνή ολόκληρης της Κύπρου.

Την έκθεση επιμελείται η δρ Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej, ακαδημαϊκός με πείρα σε εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει στις 28 Δεκεμβρίου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ.Κώστας Καδής.

Στην ειδικά διαμορφωμένη γκαλερί Εν Πλω

Η αίθουσα «Εν Πλω», η οποία θα φιλοξενήσει την έκθεση, έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και επιστρέφει ουσιαστικά με αυτή την έκθεση στην πολιτιστική ζωή της Πάφου, αφού διαμορφώνεται ως χώρος υποδοχής εκθέσεων και άλλων δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017.

 

Ειδικά για αυτή την έκθεση, η επιμελήτρια δημιουργεί μέσα στην γκαλερί Εν Πλω ένα δεύτερο σκηνογραφικό χώρο, του οποίου η δομή εμπνέεται από την στοά του Ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο.

Ο ειδικά σχεδιασμένος αυτός χώρος έρχεται να φιλοξενήσει τα έργα των καλλιτεχνών αναδεικνύοντας τα με μοναδικό τρόπο και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας μεταξύ φωτός και σκότους. Ο επισκέπτης έτσι, αποκτά τον ρόλο συμμετέχοντα σε μία βιωματική ιεροτελεστία εμπειρικής αναζήτησης και αναγνώρισης του πλούτου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που γέννησε η Πάφεια γη, μέσα από τα ειδικά επιλεγμένα από την επιμελήτρια έργα.

Η Εν Πλω βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της Κάτω Πάφου, απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και πλάι στη θάλασσα και η επανασύνδεση της με την πολιτιστική ζωή της Πάφου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ευρύτερη ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών της Πάφου.

+ Η έκθεση θα είναι ανοικτή από  τις 28 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 (10:00-13:00 και 16:00-19.00) με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες: Γραφεία Οργανισμού Πάφος2017, τηλ. 26932017. 

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Χρίστος Φουκαράς, Οι Πρόγονοι

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο L7m στους τοίχους της Αγίας Νάπας

Στη φιλοτέχνηση έργων του έχει επιδοθεί ο διάσημος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης της street art, L7m, ...

Συλλογή τραγουδιών της Χαριτίνης Κυριάκου στο διαδίκτυο

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.xaritini.com βρίσκεται από σήμερα το άλμπουμ της Χαριτίνης Κυριάκου με τίτλο ...

Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού του Παρθενώνα

Για πρώτη φορά απ’ όταν μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα μάρμαρα του ...

Απεβίωσε η Ζήνα Κάνθερ

Απεβίωσε την Τρίτη 3 Ιουλίου η Ζήνα Κάνθερ, ευεργέτιδα της Κύπρου και ιδιοκτήτρια του ...

Marina Abramovic: the artist is present | Προβολή στο Σινέ Στούντιο

Το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, με τίτλο ...

Αγορά του κτηρίου CVAR : Ανακοίνωση Δήμου Λευκωσίας

Διαχρονική πολιτική του Δήμου Λευκωσίας αποτελεί η μόνιμη αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης ...

X