The Messenger | Προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ στην Κύπρο

Μπορείτε να φανταστείτε ένα κόσμο χωρίς το κελάηδισμα των πουλιών;

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργανώνει την πρώτη παγκύπρια προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ ‘The Messenger’ την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στην αίθουσα ‘Ανδρέα Πατσαλίδη’.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα μικροπούλια (songbirds) θεωρούνταν από την ανθρωπότητα ως οι αγγελιοφόροι των θεών. Σήμερα, αυτά τα πλάσματα εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Καθώς επιστήμονες, ακτιβιστές και λάτρεις πουλιών διερευνούν το φαινόμενο αυτό, καταπληκτικά μυστικά από τον κόσμο των πουλιών έρχονται στο φως για πρώτη φορά σε αυτό το διερευνητικό, οπτικά συναρπαστικό ντοκιμαντέρ. Πανέμορφα πλάνα σε ‘slow motion’ φανερώνουν τη δύναμη και την ομορφιά αυτών των ευαίσθητων φτερωτών πλασμάτων τα οποία έχουν εγκωμιάσει πολλοί πολιτισμοί στο πέρασμα του χρόνου.

Το ‘The Messenger’, σε σκηνοθεσία της Su Rynard, εξιστορεί περίτεχνα τη μείωση του πληθυσμού των μικροπουλιών ανά το παγκόσμιο και την ιστορία όλων εκείνων των ανθρώπων που εργάζονται για την προστασία τους. Από το Βόρειο Δάσος του Καναδά μέχρι τους πρόποδες του Όρους Αραράτ της Τουρκίας και τις αστικές λεωφόρους της Νέας Υόρκης, το ‘The Messenger’ μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με μια πληθώρα κινδύνων που απειλούν τα πουλιά αυτά, όπως η υποβάθμιση και η απώλεια οικοτόπων κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, το κυνήγι, η φωτορύπανση και τα φυτοφάρμακα.

1-costarica_wing_measure_web
Το ‘The Messenger’ αποτελεί μια οπτικά συναρπαστική ωδή στην ομορφιά και τη σημασία των απειλούμενων μικροπουλιών καθώς και ένα εντυπωσιακό συναισθηματικό ταξίδι το οποίο διερευνά τη βαθιά σύνδεσή μας με τα πουλιά, προσφέροντας μοναδικές ματιές στο πώς αυτά επηρέασαν εκφάνσεις της δικής μας ψυχής και προειδοποιεί ότι η αβέβαιη μοίρα τους θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την δική μας. Για παράδειγμα, ο Γερμανός συνθέτης, DJ και πτηνοπαρατηρητής Dominik Eulberg, χρησιμοποιεί ήχους πουλιών σε techno μουσική και μας εισάγει στη χρήση κελαηδισμάτων στην όπερα του Βάγκνερ.

Tο ‘The Messenger’ το οποίο προβάλλεται σε διεθνή φεστιβάλ έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει τα βραβεία Best Conservation Program στο Jackson Hole Wildlife Film Festival, Top Ten Audience Award στο Hot Docs και Special Mention for Best Documentary στο CinemAmbiente.

3-robin_baby_nest_industryweb

Τα πουλιά βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, εμπλουτίζοντας τη ζωή μας καθώς είναι μέρος του φυσικού μας περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η σταθερότητα των πληθυσμών των πουλιών έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους δείκτες περιβαλλοντικής ευημερίας και υγείας. Η μείωση της βιοποικιλότητας των πουλιών αποτελεί άμεσο κίνδυνο για άλλα είδη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Όλοι οι οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων των πουλιών – είναι μέρος του τροφικού δικτύου όπου όλα τα μέρη είναι αναγκαία για να κρατηθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα. Μια αλλαγή στην ισορροπία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους. Ένα υγιές και ποικίλο οικοσύστημα επομένως αντικατοπτρίζει τη δική μας υγεία και διασφαλίζει την υγεία των μελλοντικών γενεών.

Περίπου 20 δισεκατομμύρια μικροπούλια μεταναστεύουν κάθε χρόνο, αλλά μόνο τα μισά από αυτά επιβιώνουν.

4-turkey_bird_releasewebΤο ντοκιμαντέρ και η Κύπρος

Η Κύπρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για τα πουλιά σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η θέση της είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά καθώς βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Μεσογείου. Με την Αφρική στα νότια της, την Τουρκία και την κεντρική Ευρώπη στα βόρεια και την Συρία και Μέση Ανατολή στα ανατολικά, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά που χρησιμοποιούν το νησί δύο φορές το χρόνο καθώς ταξιδεύουν μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ευρασίας.

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 είδη πουλιών ενώ η γεωγραφική της θέση την καθιστά εξαιρετικό πέρασμα για πάνω από 200 είδη αποδημητικών πουλιών, τα οποία πετούν μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Κάθε φθινόπωρο υπολογίζεται ότι περνούν από την Κύπρο 150 εκατομμύρια πουλιά και κάθε άνοιξη 100 εκατομμύρια πουλιά. Η ευθύνη λοιπόν για την προστασία της παγκόσμιας αυτής κληρονομιάς είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα και επομένως η προστασία τους αποτελεί κοινή ευθύνη.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος

Από το 2003 ο Πτηνολογικός εργάζεται για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων μέσω δράσεων διατήρησης, επικοινωνίας, επιστημονικής έρευνας και ευαισθητοποίησης του κοινού, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των οικοτόπων τους. Διενεργεί εκστρατείες ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών και το παράνομο κυνήγι πουλιών, για τον καθορισμό και την προστασία των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς και εκστρατείες στους τομείς της γεωργίας, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Στόχος του Πτηνολογικού είναι η προστασία των άγριων πουλιών της Κύπρου, των οικοτόπων τους, και της βιοποικιλότητας γενικότερα, και η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο οποίο να μπορούν να ευημερούν τόσο οι άνθρωποι όσο και η κυπριακή φύση.

+ Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, παλιά Λευκωσία. Η είσοδος είναι ελεύθερη και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και δεξίωση.
Αγγλικοί διάλογοι, ελληνικοί υπότιτλοι. Η προβολή χρηματοδοτείται από τον Αγώνα Πτηνοπαρατήρησης Champions of the Flyway που διοργανώνεται από το BirdLife International και το SPNI (BirdLife στο Ισραήλ).

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Play on! με έξι νέα κυπριακά θεατρικά έργα

Για τρίτη χρονιά παρουσιάζονται στις 11 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα του προγράμματος Play On!, για τη στήριξη ...

Το line up του φετινού Φεστιβάλ Φέγγαρος

Ανακοινώθηκε το line-up του φετινού Φεστιβάλ Φέγγαρος που θα πραγματοποιηθεί στον Κάτω Δρυ, 1-3 ...

«Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου»

Ο ηγεμονικός ρόλος της παλαιολόγειας τέχνης στο περιβάλλον της φραγκοκρατούμενης Κύπρου παρουσιάζεται μέσα από ...

Ανακοίνωση του ΥΠΠ σχετικά με την ακύρωση των παραστάσεων «Ιούλιος Καίσαρας – Σπαράγματα»

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με ...

Together/Apart: Going New Places|Διαδικτυακή έκθεση σύγχρονης τέχνης

Οι παρούσες συνθήκες καραντίνας και κοινωνικής απόστασης έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην οποία ...

Ακρόαση στην ΕΘΑΛ

H ΕΘΑΛ πραγματοποιεί ακροάσεις για άντρες ηθοποιούς με ιδιαίτερη δεξιότητα στο τραγούδι, για τις ...

X