Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

Εκτός από την Τεχνόπολη και τη Στέγη, για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά ιδρύματα και φορείς. Στόχος των διοργανωτών είναι η ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτισμική αναδρομή στην ελληνική δεκαετία του ’80, μέσα από ένα υλικό που θα προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία μιας πρωτότυπης αναβίωσης. Την επιστημονική ευθύνη για την επιμέλεια έχουν ο Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

«Η προϊούσα κρίση της τελευταίας εξαετίας είναι λογικό να οδηγεί σε ένα αντανακλαστικό επιστροφής» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει: «Οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται, κάτω από τέτοιες περιστάσεις, στο παρελθόν, ειδικά σε μια χώρα με περίπλοκες ιστορικές καταβολές».

Γιατί, όμως, επελέγη από το παρελθόν η δεκαετία του ’80; «Όντας αρκετά μακρινή και ταυτοχρόνως σχετικά κοντινή, είναι μια δεκαετία που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκειά της γεννήθηκαν όλα όσα είμαστε σήμερα. Αν το 1974 είναι η πολιτική τομή της μεταπολιτευτικής περιόδου, η δεκαετία του ’80 αποτελεί την κοινωνική της επιτομή. Και έχει η ίδια δεκαετία και διεθνή σημασία, συνιστώντας την τελευταία φάση του Ψυχρού Πολέμου: μια εποχή σχετικής ασφάλειας, όπου ο πρώτος λόγος ανήκει στις ατομικές ελευθερίες και στις συγκροτημένες ταυτότητες, χωρίς να έχουν ενσκήψει ακόμη οι βαρβαρότητες του εγγύς μέλλοντος. Θα μπορούσαμε υπό αυτή την έννοια να μιλήσουμε και για μιαν εποχή ανεμελιάς».

Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80 αποκτούν εκ νέου ζωή στην Τεχνόπολη μέσα από 4.000 εκθέματα και 18 περίπτερα, όπου παρουσιάζονται πλήθος διαδραστικές εφαρμογές, πολλές σπάνιες φωτογραφίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό: από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987, τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού μέχρι τη «νέα δημοσιογραφία» που εισήγαγε το περιοδικό «Κλικ», τον μύθο της μόδας Μπίλι Μπο και τη μετατροπή του τζιν σε καθημερινό φετίχ.

Μεταξύ των σκοπών των διοργανωτών ήταν η δημιουργία μιας εκθεσιακής κοινότητας, η οποία κατόρθωσε να δώσει πρόσβαση σε οργανωμένους και μη συλλέκτες αντικειμένων, εξασφαλίζοντας εκ παραλλήλου τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία με ιδρύματα, μουσεία και αρχεία. Μέσω του ανοιχτού καλέσματος στην ιστοσελίδα της έκθεσης συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

http://www.gr80s.gr/

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Σιωπηλοί ήχοι» | Έκθεση φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου

Η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με 20 πορτρέτα ανθρώπων με ...

Η επίσκεψη του Λόριν Μάαζελ στην Κύπρο

H Υβόννη Γεωργιάδου, καλ. διευθύντρια του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, μιλά στον «Π» για την ...

Πλατφόρμα Χορού | Μέρα 2η

Η δεύτερη μέρα της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού στο Θέατρο Ριάλτο ξεκινά με το έργο ...

Οι δράσεις Μαΐου μελών του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας

Τα μέλη του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας συνεχίζουν τις δράσεις τους αυτό το μήνα, εν ...

Με την Βασιλική Ορχήστρα, Concertgebouw, του Άμστερνταμ, αρχίζουν τα ‘Κύπρια 2018’

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη του μεγαλύτερου διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ που διοργανώνεται ...

Πέθανε ξαφνικά ο Κρις Κορνέλ [updated]

Σε ηλικία 52 ετών απεβίωσε ξαφνικά ο Κρις Κορνέλ, τραγουδιστής των Soundgarden και αργότερα των Audioslave. ...

X