Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

Εκτός από την Τεχνόπολη και τη Στέγη, για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά ιδρύματα και φορείς. Στόχος των διοργανωτών είναι η ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτισμική αναδρομή στην ελληνική δεκαετία του ’80, μέσα από ένα υλικό που θα προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία μιας πρωτότυπης αναβίωσης. Την επιστημονική ευθύνη για την επιμέλεια έχουν ο Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

«Η προϊούσα κρίση της τελευταίας εξαετίας είναι λογικό να οδηγεί σε ένα αντανακλαστικό επιστροφής» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει: «Οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται, κάτω από τέτοιες περιστάσεις, στο παρελθόν, ειδικά σε μια χώρα με περίπλοκες ιστορικές καταβολές».

Γιατί, όμως, επελέγη από το παρελθόν η δεκαετία του ’80; «Όντας αρκετά μακρινή και ταυτοχρόνως σχετικά κοντινή, είναι μια δεκαετία που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκειά της γεννήθηκαν όλα όσα είμαστε σήμερα. Αν το 1974 είναι η πολιτική τομή της μεταπολιτευτικής περιόδου, η δεκαετία του ’80 αποτελεί την κοινωνική της επιτομή. Και έχει η ίδια δεκαετία και διεθνή σημασία, συνιστώντας την τελευταία φάση του Ψυχρού Πολέμου: μια εποχή σχετικής ασφάλειας, όπου ο πρώτος λόγος ανήκει στις ατομικές ελευθερίες και στις συγκροτημένες ταυτότητες, χωρίς να έχουν ενσκήψει ακόμη οι βαρβαρότητες του εγγύς μέλλοντος. Θα μπορούσαμε υπό αυτή την έννοια να μιλήσουμε και για μιαν εποχή ανεμελιάς».

Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80 αποκτούν εκ νέου ζωή στην Τεχνόπολη μέσα από 4.000 εκθέματα και 18 περίπτερα, όπου παρουσιάζονται πλήθος διαδραστικές εφαρμογές, πολλές σπάνιες φωτογραφίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό: από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987, τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού μέχρι τη «νέα δημοσιογραφία» που εισήγαγε το περιοδικό «Κλικ», τον μύθο της μόδας Μπίλι Μπο και τη μετατροπή του τζιν σε καθημερινό φετίχ.

Μεταξύ των σκοπών των διοργανωτών ήταν η δημιουργία μιας εκθεσιακής κοινότητας, η οποία κατόρθωσε να δώσει πρόσβαση σε οργανωμένους και μη συλλέκτες αντικειμένων, εξασφαλίζοντας εκ παραλλήλου τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία με ιδρύματα, μουσεία και αρχεία. Μέσω του ανοιχτού καλέσματος στην ιστοσελίδα της έκθεσης συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

http://www.gr80s.gr/

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Καταγεγραμμένες μνήμες στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Recorded memories, Europe. Southeast είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που φιλοξενεί το Δημοτικό ...

Απεβίωσε ο Βασίλης Τσιβιλίκας

Ο γνωστός ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 70 ετών. Εμφάνισε πρόβλημα ...

Νεκρός ο σκηνοθέτης του Searching for Sugar Man, Malik Bendjelloul

Νεκρός στη Στοκχόλμη βρέθηκε ο Σουηδός σκηνοθέτης Malik Bendjelloul, ο οποίος κέρδισε το βραβείο ...

Τα βραβευμένα φεστιβάλ του Θεάτρου Ριάλτο με EFFE label

Μια μεγάλη αναγνώριση αποτελεί για τα Φεστιβάλ που οργανώνει / συνδιοργανώνει το Θέατρο Ριάλτο, ...

Νέα ατομική έκθεση του Νίκου Κουρούσιη

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη Νίκου Κουρούσιη. ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2014

Επανέρχεται στο Θέατρο Ριάλτο για 14η συνεχή χρονιά η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στις 7, ...

X