Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από το Παλάτι των Εθνών

Γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης

Ο Χριστόφορος Σάββα, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Κύπρο τον Μάιο του 1959, κάνει σταθμό στη Γενεύη για να συνεχίσει το ταξίδι του -με τρένο- μέχρι και το λιμάνι της Βενετίας όπου επιβιβάζεται σε καράβι. Από την ελβετική πόλη στέλνει μια καρτ-ποστάλ στον ομότεχνο και κουμπάρο του Κώστα Οικονόμου, ο οποίος την περίοδο εκείνη ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στα Κούκλια.

Η σημασία της υπό σχολιασμό αλληλογραφίας αναδεικνύεται απόλυτα επίκαιρη αφού στην εν λόγω καρτ-ποστάλ απεικονίζεται το Παλάτι των Εθνών, έδρα των τωρινών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Λίγο πριν την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, η χειρονομία του καλλιτέχνη είναι καθόλα ενδεικτική της αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής των Ηνωμένων Εθνών στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο.

CHRISTODOULIDES-I_webΤι θα μπορούσε να σημαίνει η επιλογή ενός τόσο εμβληματικού κτίριου από μέρους του Σάββα; Αφήνοντας κατά μέρος το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό ύφος του κτίριου, μοιάζει να γοητεύεται από κάτι βαθύτερο: το ισχυρό κοινωνικοπολιτικό εύρος του οικοδομήματος. Άνθρωπος της τέχνης αλλά πάνω απ’ όλα πολίτης του κόσμου, ο Χριστόφορος Σάββα ορίζει την αλληλογραφία ως εγχείρημα που επιτρέπει τη γνωριμία του κόσμου έξω και πέρα από το στενό πλαίσιο της απεικόνισης: μια καρτ-ποστάλ πληροφορεί, επισημαίνει, αξιώνει και τέλος θέτει ερωτήματα γύρω από το ανεξάντλητο ζήτημα της ενότητας των λαών και της ειρήνης που αυτή συνεπάγεται.

CHRISTODOULIDES-II_web

+ Η καρτ-ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα προς τον Κώστα Οικονόμου δημοσιεύεται στο 7ο κεφάλαιο του βιβλίου του Σάββα Χριστοδουλίδη το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο «Αγαπητέ μου κουμπάρε / 12 επιστολές του Χριστόφορου Σάββα στον Κώστα Οικονόμου».

Πρόκειται για έκδοση του Οργανισμού Πάφος2017 η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης Πλάνητες σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα, στις 27 Ιανουαρίου 2017, στην οικία της οδού Σέλλευ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στους φιναλίστ των Βραβείων Songlines οι Monsieur Doumani

Στους τέσσερις [4] φιναλίστ για τα Βραβεία Songlines 2016 στις κατηγορίες Καλύτερου Γκρουπ και ...

Απεβίωσε ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος Μάρις Γιάνσονς

Την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή άφησε τη νύχτα του Σαββάτου, 30 Νοεμβρίου ...

Παρουσίαση του «Εαρινού Εξαμήνου» στον Πολίτη

Στην εφημερίδα Πολίτης θα παρουσιάσει ο Γιώργος Στόγιας το μυθιστόρημά του με τίτλο «Εαρινό ...

Ο Φρανκ Γκέρι σχεδιάζει τα νέα κτήρια του Facebook

Μετά το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο, το Experience Music Project στο Σιάτλ και το ...

Θεατρική «Λαμπεντούζα» σε Ριάλτο και ΘΟΚ

Το έργο «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα φιλοξενήσουν για δύο ...

Το λεξικό του Roald Dahl

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι γλώσσα μιλούν οι Oompa-Loompas, ή τι είναι ο πληθυντικός του ...

X