Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από το Παλάτι των Εθνών

Γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης

Ο Χριστόφορος Σάββα, επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Κύπρο τον Μάιο του 1959, κάνει σταθμό στη Γενεύη για να συνεχίσει το ταξίδι του -με τρένο- μέχρι και το λιμάνι της Βενετίας όπου επιβιβάζεται σε καράβι. Από την ελβετική πόλη στέλνει μια καρτ-ποστάλ στον ομότεχνο και κουμπάρο του Κώστα Οικονόμου, ο οποίος την περίοδο εκείνη ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στα Κούκλια.

Η σημασία της υπό σχολιασμό αλληλογραφίας αναδεικνύεται απόλυτα επίκαιρη αφού στην εν λόγω καρτ-ποστάλ απεικονίζεται το Παλάτι των Εθνών, έδρα των τωρινών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Λίγο πριν την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, η χειρονομία του καλλιτέχνη είναι καθόλα ενδεικτική της αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής των Ηνωμένων Εθνών στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο.

CHRISTODOULIDES-I_webΤι θα μπορούσε να σημαίνει η επιλογή ενός τόσο εμβληματικού κτίριου από μέρους του Σάββα; Αφήνοντας κατά μέρος το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό ύφος του κτίριου, μοιάζει να γοητεύεται από κάτι βαθύτερο: το ισχυρό κοινωνικοπολιτικό εύρος του οικοδομήματος. Άνθρωπος της τέχνης αλλά πάνω απ’ όλα πολίτης του κόσμου, ο Χριστόφορος Σάββα ορίζει την αλληλογραφία ως εγχείρημα που επιτρέπει τη γνωριμία του κόσμου έξω και πέρα από το στενό πλαίσιο της απεικόνισης: μια καρτ-ποστάλ πληροφορεί, επισημαίνει, αξιώνει και τέλος θέτει ερωτήματα γύρω από το ανεξάντλητο ζήτημα της ενότητας των λαών και της ειρήνης που αυτή συνεπάγεται.

CHRISTODOULIDES-II_web

+ Η καρτ-ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα προς τον Κώστα Οικονόμου δημοσιεύεται στο 7ο κεφάλαιο του βιβλίου του Σάββα Χριστοδουλίδη το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο «Αγαπητέ μου κουμπάρε / 12 επιστολές του Χριστόφορου Σάββα στον Κώστα Οικονόμου».

Πρόκειται για έκδοση του Οργανισμού Πάφος2017 η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης Πλάνητες σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα, στις 27 Ιανουαρίου 2017, στην οικία της οδού Σέλλευ.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβείο Europa Nostra στο Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας είναι ανάμεσα στα 12 έργα τα οποία διακρίθηκαν φέτος με ...

The Animattikon Project τον Αύγουστο στην Πάφο

Τη θερινή έκδοση του The Animattikon Project, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην τέχνη του animation, ...

1η Ιουλίου η πρεμιέρα της παραγωγής «Όρνιθες»

Λόγω τραυματισμού συντελεστή της παράστασης «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, η Επίσημη Πρώτη και οι προγραμματισμένες ...

Προβολή

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πιο πρόσφατης ταινίας του Γούντι Άλεν στο φεστιβάλ των ...

Τιμή στον Ρόμπερτ Μουγκ από την Google

Nα πώς τιμά η Google τους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα της εποχής τους: ...

Ακροάσεις για μουσικούς στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη μουσικών στις πιο κάτω ...

X