Ντοκιμαντέρ για τα τελευταία πέντε χρόνια του Ντέιβιντ Μπόουι

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη ζωή του Ντέιβιντ Μπόουι εξερευνά το ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο David Bowie – The Last Five Years, όπου αποκαλύπτεται ότι ο διάσημος τραγουδιστής πληροφορήθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου τρεις μήνες πριν τον θάνατό του.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τηλεοπτικά το προηγούμενο Σάββατο ενώ είναι στη διάθεση του κοινού -μόνο στη Βρετανία- διαδικτυακά, εδώ.

Ο Μπόουι έμαθε ότι οι γιατροί θα τερμάτιζαν τη θεραπευτική αγωγή που του παρείχαν ενώ πραγματοποιούσε τα γυρίσματα για το μουσικό βίντεο ‘Lazarus’ από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά ‘Blackstar’.

Ο σκηνοθέτης του βίντεο κλιπ Γιόχαν Ρενκ λέει στο ντοκιμαντέρ ότι πληροφορήθηκε ύστερα από τα γυρίσματα ότι εκείνες τις ημέρες ήταν που ο Ντέιβιντ Μπόουι είχε μάθει ότι θα πέθαινε – ότι «η ασθένειά του είχε κερδίσει».

Σημειώνει πάντως ότι οι σκηνές στις οποίες ο Μπόουι είναι στο κρεβάτι με δεμένα τα μάτια δεν αφορούν την ασθένειά του: «Για μένα είχε να κάνει με τη βιβλική οπτική του πράγματος, ξέρεις, τον άνθρωπο που θα ανασταινόταν και δεν είχε καμία σχέση με την ασθένεια του τραγουδιστή».

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε εν μέσω διθυραμβικών κριτικών στις 8 Ιανουαρίου του 2016 για να συμπέσει με τα 69α γενέθλια του Ντέιβιντ Μπόουι. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, ο Μπόουι πέθανε.

Το ντοκιμαντέρ του BBC παρέχει ένα κοντινό πλάνο στον Μπόουι, έναν μοναδικό καλλιτέχνη που καθόρισε με τον τρόπο του τον 20ό και τις αρχές του 21ου αιώνα, μέσα από τη ματιά ανθρώπων που τον γνώριζαν καλύτερα, τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Εστιάζοντας στα δύο τελευταία άλμπουμ του, The Next Day και Blackstar, αλλά και στο έργο Lazarus, το ντοκιμαντέρ επισημαίνει πως ο Μπόουι τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνο έφτιαχνε μουσική ξανά αλλά επέστρεψε στον πυρήνα ορίζοντας τη θεματολογία της καριέρας του. Στο ντοκιμαντέρ σημειώνεται ακόμη πως ο Μπόουι ήταν ένας καλλιτέχνης πολύ πιο συνεπής απ’ όσο θα πίστευε κανείς.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μπόουι ήθελε να επικοινωνήσει τα αισθήματα πνευματικότητας, αποξένωσης και φήμης που συνόδευαν τα έργα του από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και το 2016. Αυτό, άλλωστε, είναι το κύριο γνώρισμά του: η μουσική που αναφέρεται στο νόημα της ζωής και στο τι σημαίνει να είσαι ανθρώπινος, με έναν τρόπο πέρα από τον κανονικό τρόπο ζωής ενός ροκ σταρ.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την πορεία του Μπόουι τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από τα λεγόμενα συνεργατών, φίλων και σπάνιου αρχειακού υλικού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ακροάσεις στον ΘΟΚ για το έργο «Η τάξη μας»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, επαγγελματίες ηθοποιούς, ...

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [και στη Λευκωσία]

Ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαρτίου 2014 το ...

Ανατίναξαν δύο μαυσωλεία στην Παλμύρα

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν δύο μαυσωλεία στην Παλμύρα, την αρχαία πόλη 2.000 ετών, ...

Το πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Σαλαμίνας στην επιφάνεια

Υποβρύχια έρευνα εντόπισε τον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου ελληνικού στόλου την παραμονή της ...

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cyprus Film Days

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Κινηματογραφικές Μέρες 2015 σηκώνει αυλαία στις 17 Απριλίου ...

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ: Ξεχώρισε η Αννίτα

Κείμενο / φωτογραφίες / βίντεο: Θεοδώρα Χρυσοστόμου & Κατερίνα Μιχάηλου Τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ ...

X