Ξαφνικά στην κορυφή των ευπώλητων το 1984 του Τζoρτζ Όργουελ

Το κλασικό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ “1984”, για ένα δυστοπικό μέλλον όπου η κριτική σκέψη καταστέλλεται κάτω από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, έχει σημειώσει αύξηση των πωλήσεων αυτό το μήνα, ανεβαίνοντας στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων εκδόσεων της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες και οδηγώντας τον εκδότη του να τυπώσει δεκάδες χιλιάδες νέα αντίτυπα.

Ο Craig Burke, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου Penguin στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο εκδότης είχε παραγγείλει 75.000 νέα αντίτυπα του βιβλίου αυτή την εβδομάδα και ότι εξέταζε ακόμα μια επανεκτύπωση.

“Έχουμε δει μία μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις”, δήλωσε ο κ. Burke. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η άνοδος “ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και συνέχισε δυναμικά” την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί. Από την Παρασκευή, το βιβλίο έφτασε σε ποσοστό 9.500 τοις εκατό αύξηση στις πωλήσεις, είπε.

Είπε ότι η ζήτηση ξεκίνησε την Κυριακή, λίγο μετά τη συνέντευξη της Kellyanne Conway, σύμβουλου του Donald J. Trump, στην τηλεοπτική εκπομπή “Meet the Press”.

Υ

Υπερασπιζόμενη ένα ψευδή ισχυρισμό του Εκπρόσωπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Sean Spicer, ότι ο κ. Trump είχε προσελκύσει το “μεγαλύτερο ακροατήριο ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας νέου προέδρου”, η κα Conway χρησιμοποίησε μια έκφραση που φάνηκε σε κάποιους παρατηρητές ως παρόμοια με τον δυστοπικό κόσμο του “1984”.

Όταν ρωτήθηκε στην εκπομπή του NBC “Meet the Press” γιατί ο κ. Spicer είχε πει κάτι που ήταν αποδεδειγμένα ψευδές, η κα Conway απάντησε φαιδρά «Μην είσαι τόσο δραματική».

“Ο κ. Spicer” είπε “έδωσε εναλλακτικά γεγονότα.”

Στο μυθιστόρημα του Όργουελ, ο όρος “newspeak” αναφέρεται σε γλώσσα στην οποία έχουν εξαλειφθεί η ανεξάρτητη σκέψη ή οι “ανορθόδοξες” πολιτικές ιδέες. Ο όρος “Doublethink” ορίζεται ως “έλεγχος της πραγματικότητας”.

Την Κυριακή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, οι αναγνώστες του βιβλίου συνέδεσαν τα σχόλια της Conway με τη γλώσσα του Όργουελ, και η νέα προσοχή για το βιβλίο απλά “ζωντάνεψε από μόνη της”, είπε ο κ Burke.

Ο εκδότης λεξικών Merriam-Webster περιέγραψε την συνέντευξη ως “γεμάτη με επιστημολογική ένταση”. Ανέφερε επίσης ότι η αναζήτηση για τη λέξη “γεγονός” αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τα σχόλια της Conway και, στη συνέχεια, ως μια προφανή υπενθύμιση, τουίταρε τον ορισμό της λέξης.

 

1984

Ακόμη και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, το ενδιαφέρον για το “1984” έχει αυξηθεί. Μέχρι στιγμής φέτος, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό στη Βρετανία και την Αυστραλία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Jess Harrison, μία συντάκτρια στο Penguin Books με έδρα το Λονδίνο. Το μυθιστόρημα είναι συνήθως best-seller, είπε, και πούλησε 100.000 αντίτυπα πέρυσι στις αγγλόφωνες χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. “Αλλά έχουμε σίγουρα δει μια ανάταση στις πωλήσεις”, πρόσθεσε.

Τα δυστοπικά μυθιστορήματα “βρίσκουν απήχηση στους ανθρώπους”, δήλωσε η κα Harrison, προσθέτοντας ότι “Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο (The Man in the High Castle)” του Φίλιπ Ντικ, μια εναλλακτική ιστορία στην οποία οι Ναζί νίκησαν την Αμερική και κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται επίσης στα ευπώλητα. Μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του κ. Ντικ βρίσκεται τώρα στη δεύτερη σεζόν στο Amazon.

Ο Penguin δημοσίευσε επίσης το μυθιστόρημα του Sinclair Lewis «Δεν μπορεί να συμβεί εδώ (It Can’t happen here)» για την άνοδο ενός δημαγωγού, την περασμένη Παρασκευή στη Βρετανία για πρώτη φορά από το 1935, «και είμαστε ήδη στην τρίτη εκτύπωση.»

Την Τετάρτη, το βιβλίο αυτό ήταν επίσης στην κατάταξη των ευπώλητων της Amazon, όπως και το “Γενναίος Νέος Κόσμος (Brave New World)” του Aldous Huxley, ένα άλλο δυστοπικό κλασικό.

Ο δρ Stefan Collini, καθηγητής πνευματικής ιστορίας και εμπειρογνώμονας του Όργουελ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι οι αναγνώστες βλέπουν ένα φυσικό παραλληλισμό μεταξύ του βιβλίου με του τρόπου που ο Trump και το προσωπικό του έχουν διαστρεβλώσει τα γεγονότα.

“Όλοι θυμούνται το 1984 να περιέχει διάφορες παρωδίες στρεβλώσεων από επίσημους”, είπε.

“Αυτό το είδος της μη πραγματικότητας που διαδίδεται ως πραγματικότητα είναι που θύμισε στον κόσμο, και γι ‘αυτό και συνεχίζουν να επιστρέφουν στο βιβλίο.”

ΠΗΓΗ : The New York Times

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στο λούνα παρκ ΤΙΒΟΛΙ η νέα παράσταση της Open Arts

Το λούνα παρκ ΤΙΒΟΛΙ στη Μακεδονίτισσα ανοίγει για τελευταία φορά η θεατρική ομάδα Open ...

Φούρνος Γαλάτας: «Άννοιμα φύλλου» από το 1953

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Από τον αλευρόμυλο του παππού στη Γαλάτα που δώρισε στον ...

Τα βραβεία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανατροπές ρόλων, φύλων, θεσμών και ηθικών κανόνων, νέες κοινωνικές σχέσεις και πολιτισμικά σύμβολα που ...

Σεμινάρια κριτικής κινηματογράφου για αρχάριους

Μια σειρά σεμιναρίων κριτικής κινηματογράφου για αρχάριους εγκαινιάζει το Point Centre for Contemporary Art, ...

Διεθνής κινηματογράφος κάτω απ’ τα αστέρια

Στη Λάρνακα η Δευτέρα σημαίνει σινέμα! Αυτό χάρη στη Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας- Αμμοχώστου που ...

AnimaFest | Είδατε τις ταινίες; Δείτε τα βραβεία

Οι ταινίες Boles και Pastry Child ξεχώρισαν από το διεθνές και κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα ...

X