Πανευρωπαϊκή επιχείρηση «Πανδώρα» | Κατασχέθηκαν 3561 πολιτιστικά αγαθά

Γράφει ο Μανώλης Καλατζής

Ή οι ξένες υπηρεσίες δεν έκαναν καλά την δουλειά τους ή στην Κύπρο οργιάζει η αρχαιοκαπηλία… και μάλλον συμβαίνει το δεύτερο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σε σχέση με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Πανδώρα» για πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Το 39% περίπου των αντικειμένων που κατασχέθηκαν κατά την εκστρατεία εντοπίστηκε στην Κύπρο και το υπόλοιπο 61% στις υπόλοιπες 17 χώρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία. Θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει αυτό το «σκορ» αν στην εκστρατεία συμμετείχαν χώρες που δεν έχουν τόσο πλούσιο αρχαίο πολιτισμό. Ωστόσο στην εκστρατεία συμμετείχαν η Ελλάδα και η Ιταλία, με πολύ μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό και σαφώς υπέρτερα αρχαιολογικά ευρήματα από αυτά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα σε 18 χώρες κατασχέθηκαν 3.561 έργα τέχνης και αρχαιότητες, εκ των οποίων τα 1.383 στην Κύπρο. Από τα στοιχεία προκύπτει κάτι ακόμα αξιοπερίεργο. Παρά το ότι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα έγιναν 75 συλλήψεις, στην Κύπρο έγιναν μόνο τρεις. Δηλαδή, είχαμε τις περισσότερες κατασχέσεις και τις λιγότερες συλλήψεις!

Επιχειρήσαμε να βρούμε απαντήσεις, ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, πέραν του ότι πολλά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στην Κύπρο αφορούν νομίσματα τα οποία μετρήθηκαν ένα-ένα.

Στην Κύπρο η επιχείρηση έγινε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2106 από την Αστυνομία και το Τμήμα Τελωνείων, με μια κοινή δράση από 17 έως 23 Νοεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση αδικημάτων κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, με επικεφαλής την Κύπρο και την Ισπανία, με την υποστήριξη της Europol, της Interpol, της UNESCO και του WCO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων)».

Συνολικά και στις 18 χώρες ελέγχθηκαν 48.588 άτομα, 29.340 οχήματα και 50 πλοία. Στην Κύπρο έγιναν 44 έρευνες και κατασχέθηκαν 1.383 αρχαία αντικείμενα και 13 ανιχνευτές μετάλλων, ενώ άλλα 40 αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν στο Ταχυδρομείο Λάρνακας.

Στα αεροδρόμια ερευνήθηκαν συνολικά 30.264 άτομα, ενώ στα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα διενεργήθηκαν συνολικά 336 έρευνες οχημάτων, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Σε αριθμούς

3561 πολιτιστικά αγαθά κατασχέθηκαν, εκ των οποίων τα μισά αφορούν αρχαιολογικά ευρήματα

500 αρχαιότητες βρέθηκαν στη Μούρθια της Ισπανίας

400+ νομίσματα διαφόρων περιόδων κατασχέθηκαν ύστερα από ύποπτες διαφημίσεις στο διαδίκτυο

75 άτομα συνελήφθησαν

48588 άτομα, 29340 οχήματα και 50 πλοία ελέγχθηκαν

92 νέες έρευνες ξεκίνησαν χάρη στην επιχείριση

Από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, τα 500 βρέθηκαν στην ισπανική πόλη Μούρθια. Τα 19 από αυτά διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί το 2014 από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ενώ η έρευνα για την «ταυτοποίηση» των υπολοίπων συνεχίζεται.

Στην Ελλάδα, αστυνομικοί εντόπισαν μια οθωμανική επιτύμβια στήλη, μια θρησκευτική εικόνα του Αγίου Γεωργίου και δύο ακόμα βυζαντινά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας. Κατά πληροφορίες, βρέθηκαν στην κατοχή επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν, πέραν της Κύπρου, και οι ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©EUROPOL

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας

Παίζουν οι: Κίρστεν Ντανστ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Φίλιπ Μπέικερ Χολ κ.ά. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ...

«Μ. Τζάκσον Αθάνατος»: άλμπουμ μετά θάνατον

«Αθάνατος» [The Immortal] είναι ο τίτλος του άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον που θα κυκλοφορήσει ...

Η Ιστορία θέλει διαφάνεια και αλήθεια

Τα διηγήματα του Ιμπραχίμ Αζίς είναι πραγματικές ιστορίες βίας, από άνθρωπο σε άνθρωπο και ...

Ο ΘΟΚ «ρίχνει αυλαία» στα Βραβεία Θεάτρου

Με μια λιτή ανακοίνωση ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τη λήξη των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου. ...

«Σμύρνη μου αγαπημένη» στην Κύπρο

Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» που σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στην ...

Αυλαία για τη Μπερλινάλε

Με ένα ειδικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο πραγματοποιείται η φετινή Μπερλινάλε στην κρύα Γερμανία. ...

X