Συλλογές στο προσκήνιο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Το ενδιαφέρον του κοινού στις δικές του συλλογές επιχειρεί να στρέψει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέσα από τη νέα σειρά εκδηλώσεών του με γενικό τίτλο «Συλλέκτες».

Ως γνωστό, το Πολιτιστικό της Τράπεζας Κύπρου διαφυλάσσει πέντε κυπρολογικές συλλογές οι οποίες θεωρούνται ίσως οι μεγαλύτερες στο είδος τους. Πρόκειται για τις συλλογές Νομισμάτων – Χαρτών – Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων, Χαρακτικών, Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών – Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης και Κυπριακών Αρχαιοτήτων.
Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στις συλλογές του Ιδρύματος, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον καθώς αντικατοπτρίζουν σημαντικές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής ιστορίας και πολιτισμού.

Φιλοτελική αρχή

Με μια από αυτές τις συλλογές ξεκινά η σειρά «Συλλέκτες»: πρόκειται για μια συλλογή με βικτωριανές εκδόσεις γραμματοσήμων στην Κύπρο των ετών 1880 -1896. Ο Άκης Χρίστου αντιπρόεδρος της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας, θα δώσει μια διάλεξη για αυτό το θέμα στις 20 Ιανουαρίου.

Οι Βικτωριανές εκδόσεις γραμματοσήμων της Κύπρου του 19ου αιώνα αποτελούν την πλέον ενδιαφέρουσα περίοδο του κυπριακού φιλοτελισμού. Η σημασία των εκδόσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τόσο της παγκόσμιας όσο και της τοπικής ιστορίας. Η διάλεξη περιλαμβάνει μια μικρού μεγέθους ανάλυση της ιστορίας της Κύπρου σε σχέση με τα παγκόσμια γεγονότα τα οποία είχαν άμεση επίδραση στη φιλοτελική ιστορία του νησιού.
Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανάλυση των πέντε σειρών οι οποίες εκδόθηκαν από το 1880 μέχρι και το 1896 που θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό των γραμματοσήμων, την ιστορική τους σημασία, τη διαδικασία εκτύπωσης με τα εκτυπωτικά σφάλματα καθώς και τη χρήση τους σε φακέλους. «Σκάνδαλα» της εποχής αποτελούν επίσης μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ταχυδρομικής ιστορίας, σε κάποια από τα οποία αναφέρεται η ομιλία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη των Κυπριακών Ταχυδρομείων και της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας.Photo Workshop1web

Και μικροί συλλέκτες

Στο πλαίσιο της σειράς «Συλλέκτες», το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου εγκαινιάζει παράλληλα τη σειρά εκδηλώσεων «Μικροί Συλλέκτες» με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, μέσω διαδραστικών εκδηλώσεων να καλλιεργηθεί στους νέους η αγάπη του συλλέγειν και να μεταδοθούν βασικές αρχές που θα βοηθήσουν στη δημιουργία συλλογών, επομένως και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται στις 21 Ιανουαρίου ένα εργαστήρι για παιδιά 6-9 ετών με τίτλο «Τα γραμματόσημα και η χρήση τους – Μια παιδική προσέγγιση: Ταξίδι στο διάστημα». Το εργαστήρι θα παρουσιάσουν ο Άκης Χρίστου και η Ελένη Σιούφτα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικονογράφος.

Photo Workshop2web

Μετά από σύντομη παρουσίαση για τις αρχές τις επιστολογραφίας και τις διάφορες διαδικασίες αποστολής και εκτύπωσης των γραμματοσήμων τα παιδιά καλούνται να λάβουν μέρος σ’ ένα εικαστικό παιχνίδι, δημιουργώντας το δικό τους γραμματόσημο για τη σειρά «Ταξίδι στο διάστημα».

+ Διάλεξη την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα Ανδρεά Πατσαλίδη (1ος όροφος) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου / facebook event

+ Εργαστήρι για παιδιά στις 21 Ιανουαρίου, ώρες 10:00 και 11:30, στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος (Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία). Δωρεάν Συμμετοχή. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 22128182 / facebook event 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στην Κύπρο ο «ιπτάμενος» χορευτής Ivan Vasiliev

Δώδεκα σολίστ των μπαλέτων Βolshoi θα συνοδεύουν τον Ιβάν Βασίλιεφ, τον «νέο Νουρέγιεφ» όπως ...

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης δίνει συναυλίες σε ταράτσες εργατικών πολυκατοικιών

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης θέλει να φέρει τη μουσική πιο κοντά στους πολίτες ...

Ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου το Loop Festival

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος το μουσικό φεστιβάλ «Λευκωσία Loop Festival». Γνωστότερο απλά ...

Άγνωστος ο ιδιοκτήτης του «Τεν Τεν στην Αμερική»

Ένας ιδιώτης ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος είναι ο νέος ιδιοκτήτης του σπάνιου ...

Δικαίωση του ΘΟΚ από το Ανώτατο Δικαστήριο

Μιλτιάδης Νεοφύτου – ΘΟΚ: 0-1 Σε απόφαση υπέρ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου προχώρησε σήμερα ...

Η όπερα της Βαρκελώνης ανοίγει ξανά μπροστά σε ένα πράσινο ακροατήριο

Όταν η όπερα Liceu της Βαρκελώνης άνοιξε τη Δευτέρα για την πρώτη της συναυλία ...

X