Τόσο κοντά, τόσο μακριά | Η σύγχρονη κυπριακή τέχνη ταξιδεύει στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τίτλο So Close Yet So Far Away, που εγκαινιάζεται στις 12 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Τελ Αβίβ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών σε μια προσπάθεια γνωριμίας της σύγχρονης κυπριακής τέχνης με το κοινό του Ισραήλ, μιας χώρας «τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά», όπως μεταφράζεται ο τίτλος της έκθεσης.

Πρώτη παρουσία

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Τελ Αβίβ, στο ενδιαφέρον του οποίου τοποθετείται αποκλειστικά η σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ισραήλ μια δυναμική ομάδα δεκαεπτά Κυπρίων καλλιτεχνών.

Με έργα τους συμμετέχουν στην έκθεση οι καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου, Θεόδουλος Γρηγορίου, Elizabeth Hoak-Doering, Sholeh Zahraei, Αντρέας Καλλή, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Κυριακή Κώστα, Λία Λαπίθη, Μαρίνα Ξενοφώντος, Αντρέας Σάββα, Νάγια Σάββα, Kamil Saldun, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, TWOFORTWO (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής) και Μαριάννα Χριστοφίδου

«Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της αυξημένης ορατότητας της ’περιφερειακής’ καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον διεθνή χώρο, η έκθεση ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Κύπρο διαπραγματεύονται θέματα Ιστορίας, μνήμης και πολιτικής», αναφέρεται στο σκεπτικό της έκθεσης.

andreas_savva_get-ready_webΑνδρέας Σάββα, Get Ready

«Η Κύπρος είναι τόσο κοντά στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται τόσο μακριά. Παρ’ όλη τη γεωγραφική συγγένεια των δύο χωρών, πολύ λίγα γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλον, και η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαφορές και ομοιότητες, ένα μακρό και κυρίαρχο ιστορικό παρελθόν, συνεχείς γεωπολιτικές αναταραχές και αδιάκοπες κρίσεις: κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στο παρόν και στο μέλλον.

klitsa_antoniou_thepersistence-of-the-image_webΚλίτσα Αντωνίου, The Persistence of the Image

marianna_christofides_along-the-g-line_webΜαριάννα Χριστοφίδου, Along the G-Line

sholeh_zahrei_kamil_saldun_gomsu_webSholeh Zahraei & Kamil Saldun, Gomsu

Οι καλλιτέχνες μάς καλούν να προβληματιστούμε ως προς την Ιστορία, τη μνήμη και την πολιτική, σε σχέση με τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα και τις πολύπλευρες πολυπλοκότητες της κυπριακής ταυτότητας».

H έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας – Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC) με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 11 Μαρτίου 2017. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παίξει ζωντανά το μουσικό σχήμα Marsh Dondurma.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο του Θεόδουλου Γρηγορίου το οποίο θα παρουσιάζεται στην έκθεση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

11o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού από 1η Αυγούστου

Κορυφαίες ταινίες ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο προβάλλονται στην 11η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ ...

Διακόσια έργα τέχνης ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Την απόφαση για επιστροφή έργων τέχνης από τη μια στην άλλη πλευρά ανακοίνωσαν ο ...

Forest Fest Vol. 1 – Rock & Blues

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Γερίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας και ...

Αντικείμενα του Τόνι Κέρτις στο σφυρί

Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα προσωπικά αντικείμενα του διάσημου ηθοποιού Τόνι Κέρτις πρόκειται να ...

Πάφος2017: Πρόγραμμα Μαρτίου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, μουσική παράσταση, ενημερωτική ημερίδα και περιήγηση στο χωριό Αμαργέτη περιλαμβάνει ...

Διεθνής Μέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2018: οι εκδηλώσεις

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ...

X