Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου για το Πάφος2017: «Η διήμερη γιορτή απέτυχε»

«Πάφος2017/ Η σπασμένη πόλη» είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών (Κύπρου) ΕΙ.ΚΑ σχετικά με το διήμερο έναρξης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για απουσία οργάνωσης, μη επαγγελματική κατάρτιση, έλλειψη σημάνσεων και άλλα ζητήματα που «προσβάλλουν τόσο τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον ίδιο τον θεσμό».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος2017 μόλις αρχίζει και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, ΕΙ.ΚΑ, παρακαλεί θερμά όλους τους φορείς που ευθύνονται για τη διοργάνωση αυτή, να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να συγκεντρωθούν στα απαραίτητα και τα αυτονόητα, προκειμένου ούτε η σκληρή δουλειά όλων των εμπλεκομένων στην πολιτιστική ζωή του τόπου αλλά ούτε και το κύρος ενός τέτοιου θεσμού να εξευτελίζονται.

Η απουσία οργάνωσης, η μη επαγγελματική κατάρτιση από μέρους της οργάνωσης, προς τους εθελοντές, η έλλειψη σημάνσεων και η γενική εικόνα μιας πόλης εργοταξίου, με μουσεία και εκθεσιακούς χώρους που συμπεριλαμβάνονταν στους επίσημους εορτασμούς, κλειστά*, προσβάλλουν τόσο τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον ίδιο το θεσμό. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι υπόθεση της Πάφου ούτε της Κύπρου, είναι της Ευρώπης. Ανήκουμε σε αυτή και ένας τέτοιος θεσμός πρωτίστως μας επιτρέπει να το πιστέψουμε! Η διήμερη γιορτή απέτυχε, ο χρόνος που μας αναλογεί μόλις ξεκινά!

*βλ. Σάββατο 28, αίθουσα τέχνης Εν Πλώ, Κυριακή 29, Εθνογραφικό Μουσείο και μουσείο ΜΑΑΣ, Παλαιοκάστρου και χωρίς σχόλια για το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό μουσείο είναι κλειστά λόγω ανακαίνισης.»

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από αυτή την φωτογραφία:

fytorio_pafos2017

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

50 & counting | Oι Rolling Stones ξανά στη σκηνή

It’s only rock n’ roll but they like it! Γι’ αυτό και οι Rolling ...

Πίνακας του Κλιμτ πουλήθηκε έναντι 59 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο πίνακας του διάσημου Aυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ με τίτλο «Κήπος με τα λουλούδια» πουλήθηκε ...

Κόλιν Φάρελ και Ντάνι Ντε Βίτο συμπληρώνουν το «Ντάμπο»

Μετά την Εύα Γκριν φαίνεται πως έχουμε έτοιμη την πρωταγωνιστική τριάδα για τη ζωντανή ...

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Performance Art [CIPAF]

Στο Ίδρυμα Νίκος Κουρούσιης και σε δύο Μεταλλεία στο Μιτσερό θα πραγματοποιηθεί το φετινό 4ο ...

Πλατφόρμα Χορού ΄12 | Χλόη Μελίδου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

Προτεραιότητα η ασφάλεια των έργων που θα επιστραφούν

Το θέμα του χώρου όπου θα μεταφερθούν οι 210 πίνακες ζωγραφικής Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών από ...

X