Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου για το Πάφος2017: «Η διήμερη γιορτή απέτυχε»

«Πάφος2017/ Η σπασμένη πόλη» είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών (Κύπρου) ΕΙ.ΚΑ σχετικά με το διήμερο έναρξης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για απουσία οργάνωσης, μη επαγγελματική κατάρτιση, έλλειψη σημάνσεων και άλλα ζητήματα που «προσβάλλουν τόσο τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον ίδιο τον θεσμό».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος2017 μόλις αρχίζει και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, ΕΙ.ΚΑ, παρακαλεί θερμά όλους τους φορείς που ευθύνονται για τη διοργάνωση αυτή, να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να συγκεντρωθούν στα απαραίτητα και τα αυτονόητα, προκειμένου ούτε η σκληρή δουλειά όλων των εμπλεκομένων στην πολιτιστική ζωή του τόπου αλλά ούτε και το κύρος ενός τέτοιου θεσμού να εξευτελίζονται.

Η απουσία οργάνωσης, η μη επαγγελματική κατάρτιση από μέρους της οργάνωσης, προς τους εθελοντές, η έλλειψη σημάνσεων και η γενική εικόνα μιας πόλης εργοταξίου, με μουσεία και εκθεσιακούς χώρους που συμπεριλαμβάνονταν στους επίσημους εορτασμούς, κλειστά*, προσβάλλουν τόσο τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον ίδιο το θεσμό. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι υπόθεση της Πάφου ούτε της Κύπρου, είναι της Ευρώπης. Ανήκουμε σε αυτή και ένας τέτοιος θεσμός πρωτίστως μας επιτρέπει να το πιστέψουμε! Η διήμερη γιορτή απέτυχε, ο χρόνος που μας αναλογεί μόλις ξεκινά!

*βλ. Σάββατο 28, αίθουσα τέχνης Εν Πλώ, Κυριακή 29, Εθνογραφικό Μουσείο και μουσείο ΜΑΑΣ, Παλαιοκάστρου και χωρίς σχόλια για το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό μουσείο είναι κλειστά λόγω ανακαίνισης.»

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από αυτή την φωτογραφία:

fytorio_pafos2017

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μουσική από ραδιενέργεια! [βίντεο]

Ραδιενεργή Ορχήστρα! Αυτό είναι το όνομα ενός φιλόδοξου προγράμματος που διενεργούν τρεις Σουηδοί καλλιτέχνες ...

Επανένταξη στον «αγώνα» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ζητά η Λεμεσός

Στο γραφείο του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ...

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους από τις 12 Οκτωβρίου

Στις 12 Οκτωβρίου σηκώνει αυλαία το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στο Θέατρο Ριάλτο. ...

Ημέρες Σαλαντίν στη Λευκωσία

Οι Διεθνείς Ημέρες Σαλαντίν, μια διοργάνωση κατά την οποία συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Όσλο συγγραφείς, ...

Πρόεδρος ΘΟΚ: «Ο πολιτισμός το κυριότερο όπλο μας»

Η παράσταση του Ιππόλυτου στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας απέδειξε ότι ο πολιτισμός έχει ...

Βruce Springsteen: τρία νέα τραγούδια

Ροκάρει ακόμα ο Bruce Springsteen, το νέο άλμπουμ του οποίου θα βρεθεί στα δισκοπωλεία ...

X