Ουδέν σχόλιο από το Πάφος17 | Δεν αποσύρεται ο πίνακας της Τ/Κ ζωγράφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος

Ως μια καλή διαφήμιση για την έκθεση «Πλάνητες» που παρουσιάζεται στο κτήριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής αντιμετώπισε το Πάφος2017 τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για το έργο «The Dawn and the Sunset Issue (2017)» που ανήκει στην Τουρκοκύπρια ζωγράφο Nurtane Karagil. Ο θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες μετά από παράπονα και καταγγελίες του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Μακαρίου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ο πίνακας προσβάλλει την προσωπικότητά του.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πάφος2017 και αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποσυρθεί το έργο από την έκθεση η οποία συνεχίζεται κανονικά. Αποφασίστηκε επίσης να μην γίνει κανένα σχόλιο από τον οργανισμό.

Αχρείαστος θόρυβος

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Πάρπα η Τ/Κ ζωγράφος χρησιμοποιεί συχνά την «παιδική γραφή» για να χειριστεί τραυματικές εμπειρίες.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο, η εικαστικός πήρε συνεντεύξεις από Τουρκοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κι αυτοί τις εστίες τους μετά τα γεγονότα του 1974 επιβιβαζόμενοι σε 37 λεωφορεία και φορτηγά, τα οποία εικονίζονται στα δεξιά του σχεδίου.

Η αναγκαστική μετακίνηση ομάδας πληθυσμού της Πάφου αποδίδεται από την Karagil με τη στρωματική προσέγγιση της παιδικής σχεδιαστικής γραφής, τοποθετώντας στο πάνω μέρος του σχεδίου δυο σύμβολα της πόλης – την Αφροδίτη και τον Μακάριο. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε, η επιχείρηση εκκένωσης της Πάφου είχε κωδικό Αφροδίτη Ι και Αφροδίτη ΙΙ. Το σύμβολο, λοιπόν, της ομορφιάς και της γονιμότητας αποκτά σε αυτή την περίπτωση διαφορετικό βάρος στη μνήμη των Τουρκοκυπρίων. Οι δυο Αφροδίτες περιστοιχίζουν το άγαλμα του Μακαρίου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επιθεωρώντας κι αυτές από το ίδιο συμβολικό βάθρο την εξέλιξη μιας ιστορικής στιγμής από το σύγχρονο παρελθόν της πόλης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σάρωσε τα βραβεία η ταινία Tungsten

Στην ταινία Tungsten, του Γιώργου Γεωργόπουλου, απονεμήθηκε χθες βράδυ το Βραβείο Χρυσή Αφροδίτη καλύτερης ...

Καρπασία: Θεία Λειτουργία στην Παναγία Κανακαριάς μετά από 42 χρόνια

Για πρώτη φορά, έπειτα από 42 χρόνια, θα τελεστεί την προσεχή Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ...

2ο Λευκωσία LOOP Festival 2013 καλεί γραφίστες

H Λουβάνα Δίσκοι προκηρύσσει open call διαγωνισμό για γραφίστες με θέμα «ΑΦΙΣΑ – 2ο ...

Το «Φυτώριο» απευθύνει πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο

Το Φυτώριο – Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών (ΕΙ.ΚΑ) προσκαλεί νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο, να ...

«Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια» στον ΘΟΚ

Με τη νέα του παραγωγή, «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», ο ΘΟΚ ...

Eπίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά η Νάνα Μούσχουρη

Το τιμητικό διδακτορικό των Γραμμάτων και Τεχνών του αγγλόφωνου πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ παρέλαβε ...

X