Ουδέν σχόλιο από το Πάφος17 | Δεν αποσύρεται ο πίνακας της Τ/Κ ζωγράφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος

Ως μια καλή διαφήμιση για την έκθεση «Πλάνητες» που παρουσιάζεται στο κτήριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής αντιμετώπισε το Πάφος2017 τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για το έργο «The Dawn and the Sunset Issue (2017)» που ανήκει στην Τουρκοκύπρια ζωγράφο Nurtane Karagil. Ο θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες μετά από παράπονα και καταγγελίες του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Μακαρίου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ο πίνακας προσβάλλει την προσωπικότητά του.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πάφος2017 και αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποσυρθεί το έργο από την έκθεση η οποία συνεχίζεται κανονικά. Αποφασίστηκε επίσης να μην γίνει κανένα σχόλιο από τον οργανισμό.

Αχρείαστος θόρυβος

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Πάρπα η Τ/Κ ζωγράφος χρησιμοποιεί συχνά την «παιδική γραφή» για να χειριστεί τραυματικές εμπειρίες.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο, η εικαστικός πήρε συνεντεύξεις από Τουρκοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κι αυτοί τις εστίες τους μετά τα γεγονότα του 1974 επιβιβαζόμενοι σε 37 λεωφορεία και φορτηγά, τα οποία εικονίζονται στα δεξιά του σχεδίου.

Η αναγκαστική μετακίνηση ομάδας πληθυσμού της Πάφου αποδίδεται από την Karagil με τη στρωματική προσέγγιση της παιδικής σχεδιαστικής γραφής, τοποθετώντας στο πάνω μέρος του σχεδίου δυο σύμβολα της πόλης – την Αφροδίτη και τον Μακάριο. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε, η επιχείρηση εκκένωσης της Πάφου είχε κωδικό Αφροδίτη Ι και Αφροδίτη ΙΙ. Το σύμβολο, λοιπόν, της ομορφιάς και της γονιμότητας αποκτά σε αυτή την περίπτωση διαφορετικό βάρος στη μνήμη των Τουρκοκυπρίων. Οι δυο Αφροδίτες περιστοιχίζουν το άγαλμα του Μακαρίου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επιθεωρώντας κι αυτές από το ίδιο συμβολικό βάθρο την εξέλιξη μιας ιστορικής στιγμής από το σύγχρονο παρελθόν της πόλης.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Open Call για το Λευκωσία Loop Festival 2014

Η Λουβάνα Δίσκοι προσκαλεί visual artists και μουσικούς να προτείνουν το δικό τους video/σύνθεση ...

Διάλεξη για τα έργα της «Συλλογής του Παρισιού» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Τη διαδρομή των έργων που σήμερα αποτελούν τη «Συλλογή του Παρισιού» της Λεβεντείου Πινακοθήκης ...

Μάιος 2016 στο Θέατρο Ριάλτο

4, 5 τετ & πεμ | 20:30 (45’) [*] @ Πρώην πολυ κατάστημα E&S ...

Απεβίωσε η “γιαγιά του Χάρι Πότερ” Ούρσουλα Λε Γκεν

Η Αμερικανίδα λογοτέχνιδα Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία θεωρείτο μια εκ των σημαντικότερων ...

Ξεκινά σήμερα το Open House για τον χορό

Μεγάλα ονόματα στο σχετικά μικρό φεστιβάλ της παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι τις 7 ...

Ανοικτή Επιστολή από Σύνδεσμο Εικαστικών & Θεωρητικών Τέχνης Φυτώριο

Προς Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν των ...

X