Χωρίς καλ. διευθυντή η Συμφωνική Ορχήστρα | Παραιτήθηκε ο Άλκης Μπαλτάς

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου

Την παραίτησή του ύστερα από έξι χρόνια θητείας στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) υπέβαλε ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς.

Εντός των ημερών θα προκηρυχθεί η θέση εκ νέου, ωστόσο ένας σημαντικός κύκλος ολοκληρώνεται για τη Συμφωνική με την αποχώρηση ενός από τους πιο εξωστρεφείς καλλιτεχνικούς της διευθυντές.

«Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε μια απόφαση η οποία με θίγει, γι’ αυτό παραιτήθηκα», ανέφερε μιλώντας στον Π ο κ. Μπαλτάς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ύστερα από την τιμητική πλακέτα που του επέδωσε το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου το Σωματείο των Μουσικών της Ορχήστρας, ως «επίτιμου μαέστρου των μουσικών της ΣΟΚ».

Ο Άλκης Μπαλτάς, το συμβόλαιο του οποίου ανανεώθηκε το 2014 και θα έληγε στις 15 Μαΐου 2017 χωρίς να ανανεωθεί εκ νέου, όπως του είχε ήδη ανακοινωθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ), παραιτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2017. «Παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Μιλώντας στον Π, ο κ. Μπαλτάς εξήγησε ότι του είχε ζητηθεί να σχεδιάσει τον προγραμματισμό της Ορχήστρας για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, με στόχο να βοηθηθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο κ. Μπαλτάς προχώρησε σε αυτό τον προγραμματισμό ο οποίος υποβλήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στο δ.σ. του ΙΣΟΚ. Το συμβούλιο, όμως, απέρριψε τον προγραμματισμό στον οποίο περιλαμβανόταν σειρά συναυλιών με τίτλο «Κύπριοι δημιουργοί και αναδημιουργοί».

«Στα έξι χρόνια της θητείας μου, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Με το να απορριφθεί ο προγραμματισμός, ακυρώνεται αμέσως ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή. Με θίγει η απόφαση, γι’ αυτό παραιτήθηκα». 

Ο κ. Μπαλτάς θα διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του ως μαέστρος σειράς συναυλιών της ΣΟΚ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα αποχωρήσει.

Η τιμητική πλακέτα

Ο κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από μια συναυλία στις 8 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της οποίας τα μέλη του Σωματείου των Μουσικών της ΣΟΚ του επέδωσαν τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην Ορχήστρα.

Αυτούσια η ανάρτησή του:

24 Ιαν. 2017: αμέσως μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας. Βαριά η διάθεσή μου, αλλά ακέραιη η αξιοπρέπεια μου.
8 Φεβρουαρίου 2017: βγαίνω στην σκηνή για να διευθύνω την Συφ. Ορχ. Κύπρου (Σ.Ο.Κ.) και με έκπληξη βλέπω να με περιμένει ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Σωματείου των Μουσικών. Μπροστά σε ολόκληρη την ορχήστρα και ένα πολυπληθές κοινό, μου προσφέρουν λουλούδια και μια τιμητική πλακέτα όπου με αποκαλούν «επίτιμο μαέστρο των μουσικών της Σ.Ο.Κ.» Ο Πρόεδρος απευθύνεται στο κοινό και λέει τα καλύτερα λόγια για μένα και την 6ετή θητεία μου ως Καλλ. Δ/ντη της Ορχήστρας. Μουσικοί και ακροατές ανταποκρίνονται στα λόγια του με ένα θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα. Η συγκίνηση μεγάλη, η τιμή μεγάλη, νοιώθω αγκαλιασμένος με ειλικρινή εκτίμηση και αγάπη. Πώς να τους ευχαριστήσω δεν ξέρω. Μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές ολόκληρης της καριέρας μου!!!!symfoniki

«Μου έδωσε μεγάλη συγκίνηση», δήλωσε στον Π ο κ. Μπαλτάς. «Είναι πολύ σημαντικό οι συνάδελφοί σου να δείχνουν την εκτίμησή τους και μάλιστα όταν δεν έχεις πια εξουσία!», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ήταν τόσο συγκινημένος και χαρούμενος που ξέχασε όλα τα υπόλοιπα. «Το σημαντικό είναι η Ορχήστρα μας να συνεχίσει και ο νέος διευθυντής να βοηθηθεί», κατέληξε.

  • Show Comments

You May Also Like

1o Cyprus Comic Con στις 13 Σεπτεμβρίου

To πρώτο κυπριακό Comic Con πραγματοποιείται στις 13 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ...

Καλώς μας ήρθατε Περσείδες! – Tips νυκτερινής φωτογραφίας από τον Silvio Augusto Rusmigo

Φαντάζομαι πολλοί από εσάς θα το βάλετε για την εξοχή απόψε, για να απολαύσετε ...

Μουσεία της κρίσης | κλείνουν στις 14:30

Κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία βρίσκουν τις τελευταίες δύο βδομάδες όσοι προσπάθησαν να τα ...

Διαλεξη από τον Antonio Sgamelloti στο Ινστιτούτο Κύπρου

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά διαλέξεων «Ενρίκο Φέρμι», η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία ...

Nicosia Book Fest 2017

Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας πραγματοποιείται στο Πάρκο Ακρόπολης το τριήμερο 5, 6 και 7 ...

Σειρά εκδηλώσεων για την κάνναβη στην γκαλερί Αργώ

«Κάνναβις, το ιερό φυτό: Η απαγόρευση της φύσης και οι συνέπειές της» είναι ο ...

X