Γιώργος Νεοφύτου: Ζητά αφαίρεση του Μπαμ! από τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου

Επιστολή με την οποία ζητά να αφαιρεθεί το έργο του, Μπαμ!, από τη λίστα με τις υποψηφιότητες για τα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου απέστειλε στις 9 Μαρτίου ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου διεκδικεί Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής για το έργο του με τίτλο «Μπαμ!», το οποίο ανέβασε η Παραπλεύρως Παραγωγές τη σεζόν 2015-16.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει τρεις λόγους και είναι οι εξής: 

«Οι όροι εντολής και η διαδικασία εργασίας της Κριτικής Επιτροπής δεν έδιναν τη δυνατότητα στα μέλη της να έχουν μια συνολική ΚΡΙΣΗ, ΣΥΓΚΡΙΣΗ και ΤΕΛΙΚΗ αξιολόγηση των παραστάσεων. Τους ευχαριστώ όμως ως άτομα για την όποια προσωπική άποψη είχαν για το έργο μου.

Θεωρώ υποτιμητική και για τις τρεις κατηγορίες τη συνέχιση της ομαδοποίησης των κατηγοριών Θεατρική Συγγραφή, Θεατρική Διασκευή και Σύνθεση Κειμένου. Ιδιαίτερα φέτος, όπου η κάθε ευφάνταστη και γόνιμη δραματουργική και σκηνοθετική παρέμβαση των σκηνοθετών βαφτίστηκε αβασάνιστα «διασκευή».

Δεν επιθυμώ να συμμετέχω σε μια γκλαμουρόζικη και σπάταλη τελετή κηδείας των απαξιωτικά θανατωθέντων βραβείων θεάτρου, υποβαστάζοντας το φέρετρο ενός θεσμού που πολύ εκτίμησα και αγάπησα.»

Η επιστολή του κ. Νεοφύτου στάλθηκε στον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ αλλά και στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων για τη θεατρική περίοδο 2015-16: Μελέτη Αποστολίδη, Μαριάννα Γαλίδη, Μαρίνο Καρτίκκη, Γιώργο Στόγια και Μιχάλη Χριστοδούλου.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του στις 20 Οκτωβρίου 2016, ο ΘΟΚ ανέφερε ότι «ο θεσμός των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου, στην υφιστάμενή του μορφή, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ως αποτέλεσμα, η 10η τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο 2017 και θα αφορά τη θεατρική περίοδο 2015-16, θα είναι η τελευταία».

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, είχε δηλώσει στο «Π» ότι εξετάζεται η θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου επιβράβευσης των δημιουργών σε μια προσπάθεια ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και ουσιαστικής αναγνώρισης της δουλειάς των καλλιτεχνών που εργάζονται στον χώρο του θεάτρου.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανακοίνωση σχετικά με τον νέο αυτό τρόπο επιβράβευσης.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τελευταίο χειροκρότημα στον Θύμιο Καρακατσάνη

Μ΄ενα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησαν συγγενείς, συνάδελφοι και απλός κόσμος τον «Αριστοφανικό» Θύμιο ...

Οι polaroid του Ταρκόφσκι στο σφυρί

Ποιητικές εικόνες που ο κορυφαίος σκηνοθέτης αποτύπωσε με την Polaroid μηχανή του, καταγράφοντας τοπία ...

Αποστάσεις Γιωρκάτζη για το Εθνολογικό Μουσείο

Αξιοσημείωτη είναι η στάση, ή καλύτερα η μη στάση του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη ...

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Κώστας Καρράς

Σε ηλικία 76 ετών και έπειτα από έξι χρόνια μάχης με τον καρκίνο, ο ...

Πέθανε ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι

Ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας Φράνκο Τζεφιρέλι, πέθανε σήμερα ...

memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά

«Σκέψου τον χρόνο σαν να έχει σχήμα, κάτι που μπορείς να δεις, σαν μια ...

X