Εγκαινιάστηκε «με επιθυμία της Παναγίας» η έκθεση «Η απεικόνισις του Αοράτου»

Μια ατάκα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου ήταν αρκετή το βράδυ της Τετάρτης για να επισκιάσει τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Απεικόνισις του Αοράτου», στην γκαλερί Εν Πλω της Πάφου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την προσωπική συλλογή του διπλωμάτη Χαράλαμπου Χριστοφόρου και παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής (μικρογλυπτικής) από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών από τη χριστιανική θρησκεία.

Αρχιεπίσκοπος: «Επιθυμία της Παναγίας»

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δηλώνοντας ότι η παρουσίασή της «αποτελεί επιθυμία της ίδιας της Παναγίας.»

«Αναμφίβολα», είπε, «η Τέχνη είναι η έκφραση της ψυχής του ανθρώπου και αποτελεί το επιούσιον άρτον του πνεύματος». 

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη πως «δεν θα ήταν ορθό να κάνουμε σύγκριση στα έργα των μεγάλων ονομάτων που φιλοξενούνται στην έκθεση και που μπορεί να μας εντυπωσιάσουν εντονότερα» αλλά «επιβάλλεται να σταθούμε με σεβασμό μπροστά σε κάθε πίνακα και να ερμηνεύσουμε μέσα μας αντικειμενικά την προσπάθεια εκάστου αγιογράφου εκάστης χώρας να εκφράσει τα αισθήματα του βαθύτατου σεβασμού προς το πρόσωπο της Παναγίας, του Ιησού Χριστού και της αγάπης του Θεού να σώσει τον άνθρωπο.»

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο τρόπος έκφρασης, είτε στην τέχνη, είτε στην λογοτεχνία, είτε στην μουσικdή διαφέρει από τον έναν λαό στον άλλον.»

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος ανέφερε ότι η Πάφος έχει την τιμή και το προνόμιο να φιλοξενεί μια έκθεση που με το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς της προσλαμβάνει διεθνή εμβέλεια και το ειδικό βάρος μείζονος πολιτιστικού γεγονότος.

Ο κ. Φαίδωνος χαρακτήρισε την παρουσίαση της έκθεσης ως «έγκυρη αναγνώριση της χριστιανικής παράδοσης και ιστορίας της Πάφου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμβολή της Εστίας Ελλάδος Κύπρου.

Πάφος2017: η σημαντικότητα της συλλογής

Τιμά τον Οργανισμό Πάφος2017 ότι το επίσημο δελτίο Τύπου για την έκθεση αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στη σημαντικότητα των ίδιων των έργων της συλλογής Χριστοφόρου.

Όπως αναφέρεται, στην πλειονότητά τους τα έργα είναι ανυπόγραφα, ωστόσο σε αρκετά οι υπογραφές φανερώνουν ζωγράφους με σημαντικό έργο: Οι Ιταλοί Filippo Abbiati, Giovanni Battista Tiepolo, Giovanni Battista Salvi, η Γαλλίδα Carola Sorg, οι Ισπανοί Isidoro Tapia, Juan Carlos Angles, oι Φλαμανδοί Jan Tengnangel, Guillam Forschondt.

Eξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων- Rafael, Tintoretto, da Cortona, Guercino, Rubens- που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους. Εδώ περιλαμβάνονται και χαρακτικά των Durer και Rembrandt.

Mεγάλος αριθμός ρώσικων εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές.

Εκφραστικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το έργο του Νικολάου Καντούνη, ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής.

Στη Συλλογή εκπροσωπούνται σημαντικοί Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρονται: Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χ΄Κυριάκος Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Γεωργίου, Κισσονέργης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου, Γκολφίνος, Λανίτης.

Αξιοπρόσεκτη πτυχή της Συλλογής καταρτίζουν τα σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα, τα φιλοτεχνημένα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αι., καρπός της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων.

Η Συλλογή είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την Τέχνη. Γι’ αυτό ακριβώς απουσιάζουν η φιλοδοξία του εύκολου εντυπωσιασμού και τα πρακτικά κίνητρα. Η θητεία του Χαράλαμπου Χριστοφόρου στο Διπλωματικό Σώμα με τις πολλαπλές μετακινήσεις, έδωσε την δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη διαδικασία απόκτησης των έργων.

Και κατάλογος

Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση βιβλίου 350 σελίδων με εικονογράφηση και θεωρητικά κείμενα. Η έρευνα και η ταξινόμηση των έργων είναι της Νέλλης Κυριαζή, Ιστορικού Τέχνης, η οποία έγραψε τα κείμενα και ανέλαβε την επιμέλεια του λευκώματος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε η γραφίστρια Σαλώμη Παπαδοπούλου.

+ Η έκθεση «Απεικόνισις του αοράτου» θα παραμείνει στην γκαλερί Εν Πλω μέχρι τις 12 Μαΐου 2017.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ / ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΕ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Bowie εξηγεί το The Next Day σε 42 λέξεις

Στοιχεία για το μοτίβο που ακολούθησε στην αναπάντεχη δισκογραφική επιστροφή του έδωσε ο David ...

Τι θα δούμε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Kύπρου «Όψεις του Κόσμου»  

Το Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό της ...

Θέμα επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα τέθηκε στην Ουνέσκο

Θραύσματα του Παρθενώνα από τον γλυπτό του διάκοσμο κυρίως, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό ...

«Αντιγόνη» από την ομάδα χορού «Ασώματες Δυνάμεις»

Η ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις, της χορογράφου Μάχης Δημητριάδου- Lindahl παρουσιάζει το χορόδραμα Αντιγόνη ...

Η πρώτη φορά… του Κέβιν Σπέισι

«Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, σαν αυτό που ένιωσα με τον Ριχάρδο Γ’ ...

Εβδομάδα κυπριακού θεατρικού έργου στην Αθήνα με τρεις παραγωγές

Από τις 4 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Εβδομάδα ...

X