«Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», μια κυπριακή ιστορία

Σκηνοθεσία: Πανίκκος Χρυσάνθου
Παίζουν οι: Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Baris Refikoglu, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος κ.ά.

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου («Ακάμας», «Το Τείχος Μας») επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη τοποθετώντας την κάμερά του στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας.

Βρισκόμαστε στο έτος 1977, όταν ο Κύπρος καλείται να υπηρετήσει στην Πράσινη Γραμμή και ανακαλύπτει ότι ο Μουράτ, ο στρατιώτης απέναντί του, μένει στο σπίτι του. Είναι επίσης γείτονας της μεγάλης του αγάπης, της Γκιουλ. Οι δυο παίρνουν τη ριψοκίνδυνη απόφαση να μεταφέρουν ο ένας τον άλλο στο χωριό του στην άλλη πλευρά.

Η ταινία ξεκινά με τον θάνατο ενός στρατιώτη στην Πράσινη Γραμμή, γι’ αυτό και ο σκηνοθέτης την αφιερώνει στους νεκρούς στρατιώτες «που εμπιστεύτηκαν αυτόν που στεκόταν απέναντί τους, γιατί ήταν πρώτα απ’ όλα άνθρωπος», όπως ανέφερε ο ίδιος σε ιδιωτική προβολή την περασμένη Δευτέρα. «Αυτοί πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανθρωπιά τους», επισήμανε. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, υπάρχουν καταγραμμένοι δέκα Ελληνοκύπριοι στρατιώτες που πέθαναν στην Πράσινη Γραμμή ενώ σε δύο περιπτώσεις εκτελέστηκαν επί τόπου και οι δύο στρατιώτες την ώρα που συναντιόντουσαν στη νεκρή ζώνη.

Όπως και στις προηγούμενες, έτσι και στη νέα (και όπως δήλωσε μάλλον τελευταία του) ταινία, ο Πανίκκος Χρυσάνθου δεν επιδιώκει τίποτε άλλο παρά να μεταφέρει στην οθόνη μια ιστορία της Κύπρου για τους Κύπριους, μέσα από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «σινεμά της ανθρωπιάς και της συμφιλίωσης». Αυτή είναι και η αξία της ταινίας, που δεν αξιώνει την αριστεία της 7ης Τέχνης αλλά την οικουμενική τέχνη της ανθρωπιάς και επιζητά την αλήθεια στην ιστορία της.
Η ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου είναι μια ιστορία της Πράσινης Γραμμής με τον πρέποντα κυπριακό ρεαλισμό και τον ανάλογο σουρεαλισμό: στρατιώτες που ανταλλάζουν τσιγάρα, που χάνουν την παρθενιά τους στα παρακείμενα σπίτια με τα κόκκινα φώτα, που στη σκοπιά παίζουν μπουζούκι. Χωρίς δράματα, χωρίς ωραιοποίηση αλλά με χιούμορ και απλότητα και κάποτε με αφελή, ρομαντική διάθεση που, για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, δεν ενοχλεί.
Στην ταινία συμμετέχει και ένας Γερμανός «περιηγητής» που εδώ λειτουργεί ως εξωτερικός παρατηρητής του ίδιου του Κυπριακού, το οποίο με τη δική του ματιά τοποθετείται στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο.

(Τέλος, προσέξτε τα δύο λεπτά στα οποία συμμετέχει ο Ανδρέας Αργυρίδης: δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του).

  • Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς, ελληνικούς και τουρκικούς υπότιτλους. Οι διάλογοι Κυπρίων στα αγγλικά μεταφράζονται στην κυπριακή διάλεκτο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

RHCP: νέο άλμπουμ με cover του Damien Hirst

Στο επίσημο site τους αποκάλυψαν το cover του καινούριου τους άλμπουμ, με τίτλο I’m ...

Στην Κύπρο η μεταφράστρια του Ουμπέρτο Έκο

Την Έφη Καλλιφατίδη, μεταφράστρια του Ουμπέρτο Έκο, φιλοξενεί στην Κύπρο ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ...

Ημερίδα για το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θυμέλη

Μια Ημερίδα για ενημέρωση και καθοδήγηση στη συμπλήρωση των εντύπων που απαιτεί το πολυσυζητημένο ...

Όλα για την Πάφο | Η γιορτή λήξης

Το τέλος του 2017 σηματοδοτεί για την Πάφο το τέλος ενός εξαιρετικά σημαντικού γιορτινού ...

Η πρώτη έκθεση του Ai Wei Wei στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» (20 Μαΐου – ...

Ο Άντης Σκορδής βραβεύθηκε στη Νότια Κορέα

Ακόμη μια ξεχωριστή διάκριση πέτυχε ο Κύπριος συνθέτης Άντης Σκορδής, στον οποίο απονεμήθηκε εξ ...

X