«Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», μια κυπριακή ιστορία

Σκηνοθεσία: Πανίκκος Χρυσάνθου
Παίζουν οι: Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Baris Refikoglu, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος κ.ά.

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου («Ακάμας», «Το Τείχος Μας») επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη τοποθετώντας την κάμερά του στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας.

Βρισκόμαστε στο έτος 1977, όταν ο Κύπρος καλείται να υπηρετήσει στην Πράσινη Γραμμή και ανακαλύπτει ότι ο Μουράτ, ο στρατιώτης απέναντί του, μένει στο σπίτι του. Είναι επίσης γείτονας της μεγάλης του αγάπης, της Γκιουλ. Οι δυο παίρνουν τη ριψοκίνδυνη απόφαση να μεταφέρουν ο ένας τον άλλο στο χωριό του στην άλλη πλευρά.

Η ταινία ξεκινά με τον θάνατο ενός στρατιώτη στην Πράσινη Γραμμή, γι’ αυτό και ο σκηνοθέτης την αφιερώνει στους νεκρούς στρατιώτες «που εμπιστεύτηκαν αυτόν που στεκόταν απέναντί τους, γιατί ήταν πρώτα απ’ όλα άνθρωπος», όπως ανέφερε ο ίδιος σε ιδιωτική προβολή την περασμένη Δευτέρα. «Αυτοί πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανθρωπιά τους», επισήμανε. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, υπάρχουν καταγραμμένοι δέκα Ελληνοκύπριοι στρατιώτες που πέθαναν στην Πράσινη Γραμμή ενώ σε δύο περιπτώσεις εκτελέστηκαν επί τόπου και οι δύο στρατιώτες την ώρα που συναντιόντουσαν στη νεκρή ζώνη.

Όπως και στις προηγούμενες, έτσι και στη νέα (και όπως δήλωσε μάλλον τελευταία του) ταινία, ο Πανίκκος Χρυσάνθου δεν επιδιώκει τίποτε άλλο παρά να μεταφέρει στην οθόνη μια ιστορία της Κύπρου για τους Κύπριους, μέσα από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «σινεμά της ανθρωπιάς και της συμφιλίωσης». Αυτή είναι και η αξία της ταινίας, που δεν αξιώνει την αριστεία της 7ης Τέχνης αλλά την οικουμενική τέχνη της ανθρωπιάς και επιζητά την αλήθεια στην ιστορία της.
Η ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου είναι μια ιστορία της Πράσινης Γραμμής με τον πρέποντα κυπριακό ρεαλισμό και τον ανάλογο σουρεαλισμό: στρατιώτες που ανταλλάζουν τσιγάρα, που χάνουν την παρθενιά τους στα παρακείμενα σπίτια με τα κόκκινα φώτα, που στη σκοπιά παίζουν μπουζούκι. Χωρίς δράματα, χωρίς ωραιοποίηση αλλά με χιούμορ και απλότητα και κάποτε με αφελή, ρομαντική διάθεση που, για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, δεν ενοχλεί.
Στην ταινία συμμετέχει και ένας Γερμανός «περιηγητής» που εδώ λειτουργεί ως εξωτερικός παρατηρητής του ίδιου του Κυπριακού, το οποίο με τη δική του ματιά τοποθετείται στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο.

(Τέλος, προσέξτε τα δύο λεπτά στα οποία συμμετέχει ο Ανδρέας Αργυρίδης: δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του).

  • Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς, ελληνικούς και τουρκικούς υπότιτλους. Οι διάλογοι Κυπρίων στα αγγλικά μεταφράζονται στην κυπριακή διάλεκτο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διεθνής Μέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό κατά την Διεθνή Ημέρα ...

Είκοσι άθικτες σαρκοφάγοι στο φως, στο Λούξορ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο με 20 ξύλινες σαρκοφάγους στο Λούξορ, στη δυτική όχθη του ...

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβεντείου Πινακοθήκης

To Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβεντείου Πινακοθήκης διοργανώνει και παρουσιάζει δύο καινούρια ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : 20 χρόνια Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο κλείνει σε λίγους μήνες 20 χρόνια μετά την εκτενή αποκατάσταση του ...

«Μονομαχία» στο Μουσείο της Πάφου

Ενα απροσδόκητο -αν όχι ανεπιθύμητο- επισκέπτη δέχτηκαν χθες [Τρίτη 9 Αυγούστου] στο Αρχαιολογικό Μουσείο ...

«Εφυγε» ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Σε ηλικία 74 ετών απεβίωσε στις 26 Ιουλίου ο ποιητής και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης, ...

X