Παραδίδεται μέχρι το τέλος 2017 η Πλατεία Ελευθερίας [εικόνες]

«Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή του έργου αυτού έχει ταλαιπωρήσει πολλούς συμπολίτες μας. Συναισθανόμαστε τις ανησυχίες και δηλώνουμε ότι πρώτοι εμείς θέλουμε και εργαζόμαστε σκληρά για την ολοκλήρωση του».

Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην πλατεία Ελευθερίας ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ο Δήμαρχος, η Δημοτική Μηχανικός Αγνή Πετρίδου και ο διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, παρουσίασαν σήμερα την εξέλιξη των εργασιών του έργου Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου.

ΟΔήμαρχος ανέφερε ότι στόχος της ξενάγησης είναι να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του έργου.

Ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα, όπως και θέματα προϋπολογισμού και δόθηκαν λύσεις στα περισσότερα τεχνικά προβλήματα ώστε το έργο σήμερα να βρίσκεται σε καλή πορεία ολοκλήρωσης. «Ο ρυθμός υλοποίησης έχει αυξηθεί αισθητά και κύριος στόχος μας είναι σύντομα να λειτουργήσει η γέφυρα και πιο συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να τεθεί σε χρήση το καλοκαίρι».

WEBsquare 23 WEBsquare 20 WEBsquare 21 WEBsquare 22

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο εργολάβος του έργου, διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, υπενθύμισε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε στις 6/12/2015, στο πλαίσιο της σκυροδέτησης της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας, είχε αναφέρει ότι «δεν είναι μέρα γιορτής, είναι δείγμα προόδου». Όπως σημείωσε ο κ. Λοής, «είχαμε επίγνωση ότι δεν πρόκειται για ένα απλό έργο, άλλα για ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και προκλήσεων η διαδικασία εκτέλεσης του οποίου είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλα αντίστοιχα έργα τα οποία κατασκευάζονται στην Κύπρο». Η πολυπλοκότητα του έργου, σημείωσε ο κ. Λοής, «είναι για την Εταιρία μας μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα μας δίνει και την ηθική ικανοποίηση ότι εκτελούμε και θα αποπερατώσουμε ένα έργο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στα κατασκευαστικά δρώμενα της Κύπρου».

WEBsquare 30 WEBsquare 25 WEBsquare 28 WEBsquare 29

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Δημοτική Μηχανικός Αγνή Πετρίδου, η οποία ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο εργοτάξιο και παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών, ανέφερε ότι μετά τη σκυροδέτηση, που ήταν ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του έργου, το έργο προχώρησε σημαντικά.

«Στην ανατολική τάφρο ολοκληρώθηκαν η κατασκευή του αμφιθεάτρου, οι βοηθητικοί χώροι κάτω από τα πεζοδρόμια της Στασίνου, η επίστρωση των επιφανειών διακίνησης πεζών, διαμορφώθηκαν οι χώροι πρασίνου και φυτεύτηκαν τα δέντρα. Στη δυτική τάφρο διαμορφώθηκαν τα υδάτινα στοιχεία, κατασκευάζεται η καφετέρια και οι χώροι κατά μήκος της Ομήρου, άρχισε η πλακόστρωση των χώρων διακίνησης πεζών και η διαμόρφωση των ανισόπεδων νησίδων».

Όσον αφορά τη γέφυρα, στην ολοκλήρωση της οποίας επικεντρώνονται οι εργασίες αυτή την περίοδο, η κ. Πετρίδου ανέφερε ότι κατασκευάστηκαν και τοποθετούνται τα καλούπια για το ανατολικό στηθαίο, διαμορφώνονται οι ράμπες και τοποθετούνται οι μονώσεις ώστε να αρχίσει η πλακόστρωση της.

«Στη συμβολή Ευαγόρου, Ομήρου και Στασίνου, κατασκευάζεται και προχωρεί ο υποσταθμός της ΑΗΚ και έγιναν πολλές εργασίες που αφορούν υποδομές υπηρεσιών κοινής ωφελείας και απορροής όμβριων. Οι ίδιες εργασίες γίνονται και στην είσοδο των πεζόδρομων Λήδρας και Ονασαγόρου. Η Λεωφόρος Κωστάκη Παντελίδη επανακατασκευάστηκε, όσον αφορά το θεμέλιο του δρόμου, αναβαθμίζονται όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και θα πλακοστρωθεί στο ίδιο επίπεδο με την γέφυρα της Πλατείας».

WEBsquare 49 WEBsquare 34
WEBsquare 40ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο έργο η Δημοτική Μηχανικός δήλωσε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις είχαν παρατηρηθεί στα αρχικά στάδια, λόγω επανασχεδιασμών που προέκυψαν από την ανεύρεση του παλιού προμαχώνα, αλλά και αργότερα, πριν και κατά τη διακοπή του συμβολαίου με τον πρώτο εργολάβο, την επαναπροκήρυξη του έργου και την ανάθεσή του σε νέα εργοληπτική εταιρεία. «Σήμερα το έργο προχωρά κανονικά και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το έργο άρχισε πραγματικά να υλοποιείται σε συνεχή ροή τα τελευταία δύο χρόνια. Μικρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αυτό το στάδιο των εργασιών, αφορούν κατασκευαστικά θέματα τα οποία παρουσιάζονται σε όλα τα μεγάλα έργα, πόσο μάλλον σε ένα έργο πολύπλοκο και απαιτητικό, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας».

PLATEIAΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

You May Also Like

«Δυσαναπλήρωτο κενό» ο θάνατος της Νίκης Μαραγκού

Tη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια της Νίκης ...

Σε κοινή θέα η συλλογή σύγχρονης τέχνης του BOCCF

Μέρος της Συλλογής του με έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης παρουσιάζει από τις 27 Απριλίου το ...

Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας: Προβολές Φεβρουαρίου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας ανακοίνωσε και μας παρουσιάζει το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών για τον ...

Ο Ομπάμα κι εμείς στην Ακρόπολη

Μπορείς να ξεπεράσεις αυτή τη φωτογραφία;! Στείλε μας την δική σου φωτογραφική ανάμνηση στην ...

15ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Πρόκειται για τον μακροβιότερο και πιο αναγνωρισμένο διεθνώς μουσικό θεσμό της Κύπρου και φέτος ...

Ανοιχτή επιστολή του Φατίχ Ακίν στον Γκιούλ | «Σταματήστε αυτή την τρέλα»

«Σταματήστε αυτή την τρέλα», τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ ...

X