Συνεργασία Birdlife Cyprus με την εικονογράφο Δάφνη Χριστοφόρου

«Υιοθέτησε ένα πουλί» είναι η νέα δράση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου [Birdlife Cyprus] για την οποία συνεργάστηκε με την βραβευμένη εικονογράφο Δάφνη Χριστοφόρου.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, το κοινό καλείται να υιοθετήσει συμβολικά ένα πουλί και να βοηθήσει τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο να συνεχίσει το σημαντικό έργο του για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Με τη συμβολική υιοθεσία ενός πουλιού, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν μια εικονογράφηση της Δάφνης Χριστοφόρου που έγινε ειδικά για αυτό το σκοπό.

web2flamingo_daphnechristoforou

Φλαμίνγκο Phoenicopterus roseus

Είναι δημοφιλή, κομψά, αρκετά μοναδικά και το σημαντικότερο, είναι ροζ! Κάθε χειμώνα, η άφιξη αυτών των υπέροχων φτερωτών πλασμάτων προκαλεί τον θαυμασμό και την περιέργεια σε μικρούς και μεγάλους.

Το Birdlife Cyprus ασκεί πίεση για τη σωστή διαχείριση των σημαντικών περιοχών για τα Φλαμίγκο στην Κύπρο, όπως η Αλυκή Ακρωτηρίου και η Λίμνη Ορόκλινης, οι οποίες, μετά από τις προσπάθειες του Συνδέσμου, συμπεριλήφθηκαν στο δίκτυο Natura 2000. Παρακολουθεί τον πληθυσμό συστηματικά και εργάζεται σκληρά ευαισθητοποιώντας σχετικά με την ανάγκη να μην ενοχλούνται αυτά τα πουλιά κατά τη διάρκεια της διαχείμασής τους στην Κύπρο.

Gyps_final

Γύπας Gyps fulvus

Ο Γύπας ο Πυρόχρους είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος πουλί που φωλιάζει στην Κύπρο. Σε παγκόσμιο επίπεδο το είδος δεν είναι απειλούμενο, αλλά στην Κύπρο τα πουλιά αντιμετωπίζουν σημαντική απειλή, καθώς τη δεκαετία του ‘80 υπήρχαν περισσότερα από 100 άτομα, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο γύρω στα 20 άτομα στη φύση!

Κατά τη διάρκεια του έργου Γύπας, o Πτηνολογικός Σύνδεσμος έφερε 25 γύπες από την Κρήτη για την ενίσχυση του κυπριακού πληθυσμού. Συνεχίζεται η πίεση για την καλύτερη προστασία των γυπών της Κύπρου και ο Σύνδεσμος εργάζεται σκληρά για την αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος χρήσης δηλητηρίων. Παρακολουθεί προσεκτικά τον πληθυσμό μέσω της ετήσιας καταμέτρησης του Γύπα και εργάζεται ώστε να διασφαλίσει τη φιλική προς τους γύπες διαχείριση σε σημαντικές περιοχές του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο.

webcoracias_daphnechristoforou

Κράγκα Coracias garrulus

Η απαραγνώριστη Κράγκα ένα προστατευόμενο είδος παγκόσμιου ενδιαφέροντος που φωλιάζει στην Κύπρο το καλοκαίρι. Με το άνοιγμα των φτερούγων της, μπορεί κανείς να δει τη λαμπρή γαλάζια αιχμή και τις αντιθέσεις του μαύρου πάνω στις φτερούγες.

Η Κράγκα έχει υποστεί σοβαρή μείωση πληθυσμού στο παρελθόν στους τόπους αναπαραγωγής της στη νότια και ανατολική Ευρώπη και έχει ήδη εξαφανιστεί σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος εργάζεται για τη διατήρηση της Κράγκας στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως μέρος μιας διεθνούς ομάδας εργασίας για το εμβληματικό αυτό είδος.

Η Δάφνη Χριστοφόρου είναι κάτοχος Masters στο Royal College of Art, στο Λονδίνο. Πήρε το δίπλωμα ΒΑ από το πανεπιστήμιο του Brighton στην Εικονογράφηση /Illustration. Το 2015 κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στην κατηγορία Εικονογράφησης (Illustration Category Grand Prize Winner)  της Adobe Design Achievement Awards για φοιτητές αλλά και το 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού για Φοιτητές στην Εικονογράφηση /Illustration, 2015 του Μουσείου V&A  στο Λονδίνο.

Περισσότερα για τη δράση «Υιοθέτησε ένα πουλί» εδώ: http://birdlifecyprus.org/adopt-a-bird-gr

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

Δύο Φορές Ξένος | Εγκαινιάζεται σήμερα στο Λεβέντειο

O πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου εγκαινιάζει τη Δευτέρα 28 Μαΐου την ...

Εύφημη μνεία σε Κύπρο και Λιθουανία, στην Μπιενάλε Βενετίας

Eύφημη μνεία εξασφάλισαν στην Μπιενάλε Βενετίας η Κύπρος και η Λιθουανία, για την κοινή ...

Έκθεση του Κωνσταντίνου Στεφάνου στην γκαλερί Μορφή

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 19:30 ο Κωνσταντίνος Στεφάνου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ...

Το πολιτικό έργο του Κώστα Γαβρά στο Cinepolitica

Τιμή στο πολιτικό έργο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά αποδίδει το Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Κινηματογράφου ...

Επιστροφή τεσσάρων τοιχογραφιών από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου

Τέσσερις τοιχογραφίες οι οποίες αφαιρέθηκαν από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου έχουν παραδοθεί στην Τασούλα ...

Τελευταίο αντίο στον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση

Στην Αθήνα κηδεύεται σήμερα Δευτέρα ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Έλληνας ακαδημαϊκός και ζωγράφος που ...

X