«Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας» του Paul Felton

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις δέκα εντολές, που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, οι γραφίστες έχουμε το δικό μας εγχειρίδιο αναφοράς εντολών και κανόνων

Αφήνοντας πίσω τη Μεγάλη εβδομάδα, πάντα έρχονται στον νου μου ορισμένα από τα κλισέ των ημερών αυτών. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η περίφημη τηλεοπτική σειρά του Franco Zeffirelli «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», αλλά και άλλες σε αυτό το ύφος ή με παρόμοια θεματολογία, όπως «Πέτρος και Παύλος», ο «Βαραββάς» και φυσικά «Οι δέκα εντολές». Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των δέκα εντολών, που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, εμείς οι γραφίστες έχουμε το δικό μας εγχειρίδιο αναφοράς εντολών και κανόνων σε σχέση με τι άλλο; την τυπογραφία! Πρόκειται για ένα πραγματικά εμπνευσμένο και χιουμοριστικό βιβλίο του Paul Felton με θέμα όχι μόνο τους κανόνες της τυπογραφίας και την εφαρμογή τους, αλλά και το πώς αυτοί οι κανόνες, που παρουσιάζονται με μοναδική μαεστρία από τον συγγραφέα, μπορούν να αγνοηθούν χωρίς να βλάψουν την ευκολία ανάγνωσης και την καθαρότητα του κειμένου.

Χαρακτηριστική του ύφους του βιβλίου και της χιουμοριστικής διάθεσης του συγγραφέα είναι η εισαγωγή του: «Στην αρχή ο Θεός έπλασε τα τυπογραφικά στοιχεία. Το σύμπαν ήταν άμορφο και ανοικοδόμητο και σκοτάδι κάλυπτε την ευκολία ανάγνωσης. Τότε ο Θεός είπε: «Ας δημιουργηθούν δέκα κανόνες που θα καθορίζουν τη χρήση της τυπογραφίας», και γεννήθηκε η μορφή, η οργάνωση και η ευκολία ανάγνωσης και διαπίστωσε ο Θεός ότι αυτό ήταν καλό. Η τυπογραφία όμως δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τον άνθρωπο και έτσι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο. Από τη φυλή των ανθρώπων επέλεξε δώδεκα από τους πιο άξιους ως μαθητές Του και τους ανέθεσε να σπείρουν τις εντολές της τυπογραφίας και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Στη συνέχεια ο Κύριος μίλησε στους μαθητές Του και τους έδωσε τις δέκα εντολές, τις οποίες θα πρέπει να σέβεται και να υπακούει ο κάθε σχεδιαστής, προκειμένου να γίνει δεκτός στον Παράδεισο της τυπογραφίας. Οι εντολές αυτές βοήθησαν τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ατελείωτο αριθμό όμορφων έργων και έγιναν γνωστές ως Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας».

Οι κανόνες αυτοί, που παρουσιάζονται ως θεόσταλτες εντολές στο βιβλίο, είναι λίγο έως πολύ γνωστοί στους περισσότερους σχεδιαστές. Χρησιμοποιήστε όχι περισσότερες από τρεις γραμματοσειρές ανά σελίδα. Κάνετε τους τίτλους μεγάλους και τοποθετήστε τους στο πάνω μέρος της σελίδας. Το μέγεθος των τυπογραφικών στοιχείων στο σώμα του κειμένου πρέπει να είναι μεταξύ 8στ-11στ. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι πάντα ευανάγνωστη. Το kerning θα πρέπει να εξισώνει το διάστημα μεταξύ των γραμμάτων. Όταν δίνετε έμφαση στα στοιχεία ενός κειμένου, να το κάνετε διακριτικά. Μην χρησιμοποιείτε όλο κεφαλαία για ένα κείμενο. Ευθυγραμμίστε τις λέξεις και τα στοιχεία του κειμένου σε ένα πλέγμα. Η αριστερά στοίχιση κειμένου είναι ευκολότερη στην ανάγνωση. Οι γραμμές του κειμένου δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές.

Βέβαια, αγοράζοντας κάποιος το βιβλίο και γυρίζοντάς το από την πίσω μεριά μπορεί να διαπιστώσει τη διπλή του υπόσταση με τις αναφορές του συγγραφέα στη λεγόμενη «Αιρετική Τυπογραφία» και τους αντίστοιχους σχεδιαστές, που παρακάμπτοντας τις εντολές και τους κανόνες κατάφεραν να δημιουργήσουν τάξη μέσα από το χάος. Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο του Paul Felton με τίτλο «The Ten Commandments of Typography/Type Heresy: Breaking the Ten Commandments of Typography», που πραγματικά αξίζει να έχει ένας σχεδιαστής στη συλλογή του, είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα μεταφρασμένο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις dartbooks.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κώδικας Δεοντολογίας Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας της Ico-D

Η Ico-D (International Council of Design), παλαιότερα γνωστή ως Icograda, είναι μια παγκόσμια οργάνωση ...

Τυπο-γραφικές μέρες 2016

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Η τυπογραφία είναι η τέχνη και η ...

Τάσος Αναστασιάδης: Ο πρωτοπόρος των κυπριακών κόμικ

Δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο κόμικ στην Κύπρο, σχεδίασε τον πρώτο κυπριακό υπερήρωα, εικονογράφησε ένα ...

Με την καμπύλη της γραμμής και την αιχμή του λόγου

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά | aggeliki.mk@gmail.com  Με την καμπύλη της γραμμής και ...

Δημιουργώντας αξία μέσα από το design

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά Το design, αν και είναι μια λέξη που ...

Bauhaus

“Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, είναι ...

X