The Icon Hunter, της Τασούλας Χατζητοφή

Σε κυκλοφορία βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες το βιβλίο της Τασούλας Χατζητοφή «The Icon Hunter» («Η Κυνηγός εικόνων»), ένα βιβλίο γραμμένο σαν αστυνομικό θρίλερ που καταγράφει την προσπάθεια της συγγραφέως να επανακτήσει θησαυρούς που κλάπηκαν από κατεχόμενες εκκλησίες μετά το 1974.

To βιβλίο υπογράφει η Τασούλα Χατζητοφή, γνωστή για τον αγώνα της υπέρ της ανάκτησης των εκκλησιαστικών θησαυρών και για τη συμβολή της στον εντοπισμό χιλιάδων θησαυρών στο διαμέρισμα του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν το 1997 στο Μόναχο.

Γι’ αυτόν τον λόγο το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικά τη βιογραφία της απ’ όταν ξεκίνησε τις προσπάθειες εντοπισμού των εκκλησιαστικών θησαυρών της Κύπρου, γεγονός που την έφερε αντιμέτωπη με τον γνωστό αρχαιοκάπηλο.

Το βιβλίο «The Icon Hunter» κυκλοφορεί από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Pegasus προς το παρόν στα αγγλικά μόνο και προπωλείται στον ιστότοπο Amazon.com.

Σύντομα θα μεταφραστεί στα ελληνικά, τα τουρκικά και άλλες γλώσσες.

Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Walk of Truth, του οργανισμού που έχει ιδρύσει η κ. Χατζητοφή για την πρόληψη και αποτροπή της σύλησης και καταστροφής πολιτιστικών μνημείων.

Πρώτη παρουσίαση στην Ουάσινγκτον

Η Τασούλα Χατζητοφή ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία παρουσίασης του βιβλίου της, κάνοντας αρχή από την Ουάσινγκτον στις 20 Απριλίου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο-καφέ Kramerbooks & Afterwords και μίλησε για αυτό ο Jerry White, ο οποίος το 1997 παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με ομάδα η οποία έστησε διεθνή εκστρατεία για την απαγόρευση των Ναρκοπεδίων.

«Μοναδικό στο είδος του»

Ο εκδοτικός οίκος Pegasus χαρακτηρίζει το βιβλίο «μοναδικό στο είδος του γιατί για πρώτη φορά γράφεται από μια συγγραφέα η οποία είναι την ίδια στιγμή και πρόσφυγας και μετανάστης. Το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς καταγραφή μιας ακόμα πολιτιστικής καταστροφής. Πρόκειται για τη βιωματική εμπειρία μιας Icon Hunter σε αναζήτηση της ταυτότητάς της. Μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα και αγωνίζεται με θρησκευτική ευλάβεια να εντοπίσει και να επανατοποθετήσει τις εικόνες πίσω στο εικονοστάσι της ζωής της. Να επαναφέρει πίσω την κάθε ψηφίδα που χάθηκε από το ψηφιδωτό τού είναι της», αναφέρεται.

Η ίδια η Τασούλα Χατζητοφή, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο που σήμερα ζει και εργάζεται στη Χάγη, θεωρεί ότι το βιβλίο της αποτελεί «ένα δώρο στα 65 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κάθε μετανάστη που παλεύει να ενσωματωθεί στη νέα χώρα εγκατάστασής του, σε κάθε άνθρωπο και γυναίκα που παλεύει από κάθε πόστο που κατέχει για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το email και οι λογαριασμοί της Τασούλας Χατζητοφή στα κοινωνικά μέσα έγιναν στόχος χάκερ την ημέρα που το βιβλίο της κυκλοφόρησε στην Αμερική.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μουσείο Παραμυθιού: Ελπίδα μέσω ΥΠΠΑΝ και Δήμου Λευκωσίας

Το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τις πόρτες του ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το ...

Συναυλίες Tρίο Τεκκέ & Dave De Rose

Το «νέο-ρεμπέτικο» γκρουπ Τρίο Τεκκέ που έχει σαν βάσεις του την Λευκωσία και το ...

Στον Κώστα Σαχπάζη το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013

Στον Κώστα Σαχπάζη απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013. ...

Γίνεται… εναρμονισμένη συνύπαρξη

Την επιβεβαίωση της σημαντικότητας των ευρημάτων, μεν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την ανέγερση πολυώροφων ...

Τον Οκτώβρη στην ΕΘΑΛ το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε στην Κύπρο

Το κωμειδύλλιο του Επαμεινώνδα Π. Ευθυμιάδη «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης», το πρώτο θεατρικό ...

Η Αλεξάντρα Βάγιερσταλ στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Η Αλεξάντρα Βάγιερσταλ παρουσιάζει στη Στέγη Χορού Λευκωσίας τη νέα της δουλειά σε εξέλιξη, ...

X