Η δαντέλα «Φερβολιτές» καταγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η παραδοσιακή καραβιώτικη δαντέλα «Φερβολιτές», ένα είδος κεντήματος, το οποίο συνδέεται με την κωμόπολη του Καραβά, μια ξεχωριστή διάκριση για την πολιτιστική παράδοση και ιστορία της κατεχόμενης κωμόπολης Καραβά, καταγράφηκε το 2016 στα στοιχεία στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η τελετή απονομής των πιστοποιητικών εγγραφής στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία,

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καραβά, το είδος αυτό της δαντέλας παρουσιάζει έντονο τοπικό χαρακτήρα, αφού το συναντούσε κανείς σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Για την κατασκευή του είναι απαραίτητο το μακουκούδι, μέσα στο οποίο τυλίγεται η κλωστή.

Ο «φερβολιτές» γίνεται με μια μόνο κλωστή, όπως την πιπίλλα και τον κροσιέ. Τα μοτίβα έχουν κεντρικό θέμα το λουλούδι και αποτελούνται από στρογγυλά και καππωτά σχήματα. Συχνά συναντούμε μικρές τυποποιημένες ενότητες, τα φεγγαράκια που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μεγέθη κατάλληλα για πετσετάκια, δισκόρουχα και σιεμέ.

Οι πιο υπομονετικές τεχνίτριες κατασκευάζουν μικρά τραπεζομάντηλα και κουρτίνες, είδη που για να ολοκληρωθούν χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς. Σήμερα, αρκετές Καραβιώτισσες γνωρίζουν την τέχνη του «φερβολιτέ» και γίνεται μια προσπάθεια όπως η εκμάθησή του να μεταφερθεί και στη νέα γενιά του Καραβά και σε άλλες κοπέλες που επιθυμούν και θέλουν να μάθουν ένα αξιόλογο παραδοσιακό είδος κεντήματος του τόπου μας.

Το πιστοποιητικό εγγραφής του «φερβολιτέ» στον Κατάλογο, παρέδωσε στον Δήμαρχο Καραβά, Νίκο Χατζηστεφάνου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τέως Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς και η Φιλόλογος/Ερευνήτρια Πίτσα Πρωτοπαπά.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και την Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Πρόεδρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και Διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης, παρουσίαση των νέων εγγραφών στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ομιλίες και εργαστήρια.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2014

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για ...

«Βρυχάται» ξανά το λιοντάρι της Παλμύρας

Ο «Λέων της Αλ Λατ» είναι ένα ηλικίας 2.000 ετών άγαλμα από ασβεστόλιθο που ...

Καλό Φθινόπωρο!

Φθινοπωρινή Ισημερία 2013 

Δωρεάν πρόσβαση σε δημοφιλή κόμικς της Marvel

Βοηθώντας τους θαυμαστές των κόμικς να διαχειριστούν τον χρόνο της εκούσιας απομόνωσης κατά τη ...

Νέο Διεθνές Φεστιβάλ για τη Λευκωσία

Τη θέσπιση ενός διεθνούς φεστιβάλ για την πρωτεύουσα αποφάσισε, και προχώρησε ήδη στην πρόσληψη ...

Δόθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Μιχάλης Γκανάς αλλά και ο Γιώργος Κεχαγιόγλου και ο Λευτέρης Παπαλεοντίου για το ...

X