Παρουσίαση βιβλίων του Τεύκρου Ανθία στη Λευκωσία

Οι Εκδόσεις Εν Τύποις και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας παρουσιάζουν τέσσερα βιβλία που επιμελήθηκε για την έκδοσή τους ο δρ Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους.

Πρόκειται για τα βιβλία «Πώς έζησα 18 μήνες στις Κεντρικές Φυλακές», «Στη χώρα του Νείλου», «Τεύκρος Ανθίας – ο Χρονογράφος» και «Αντιστασιακά κείμενα».

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 στις 19:30 στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Εν Τύποις στην Παλλουριώτισσα, Λευκωσία.

Τα βιβλία θα παρουσιάσει ο επιμελητής τους, δρ Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους ενώ λίγα λόγια θα πει και η κόρη του συγγραφέα, Φλόγα Ανθία.

Η «τετραλογία» του Ανθία

Ο Τεύκρος Ανθίας έλαβε μέρος στην εξέγερση του Οκτωβρίου 1931 και για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε για 18 μήνες στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Κατέγραψε στην εφημερίδα «Πρωινή» την εν λόγω περίοδο. Το 2011, οι Εκδόσεις Εν Τύποις μορφοποίησαν το αφήγημά του στην έκδοση «Πώς έζησα 18 Μήνες στις Κεντρικές Φυλακές» και το βιβλίο εντάχθηκε στη σειρά «Κύπριοι Λογοτέχνες, άγνωστα κείμενα».

Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο «Στη χώρα του Νείλου» στην ίδια σειρά, ένα από τα σημαντικότερα δείγματά του ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, το οποίο δημοσίευσε ο Ανθίας στην καθημερινή εφημερίδα «Πρωινή» το 1936-1937.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τεύκρος Ανθίας ο Χρονογράφος» στο οποίο περιλαμβάνονται 121 χρονογραφήματα που δημοσίευσε ο Ανθίας από τον Φεβρουάριο του 1956 έως τον Ιούνιο του 1957 στην εφημερίδα «Χαραυγή».

Το τέταρτο βιβλίο με τίτλο «Αντιστασιακά κείμενα» περιλαμβάνουν ποίηση, χρονογραφήματα και άλλα κείμενα για τον Αγώνα ’55- ’59.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η διευθύντρια των Εκδόσεων Εν Τύποις -απ’ όπου κυκλοφορούν τα βιβλία- Βούλα Κοκκίνου, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας Γιαννάκης Κολοκασίδης και η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

+ Την Παρασκευή 16 Ιουνίου στις 19:30 στον πολυχώρο των Εκδόσεων Εν Τύποις [Χιλής 26 και Λάμπρου Πορφύρα, πίσω από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας], Λευκωσία. Θα ακολουθήσει δεξίωση. Πληροφορίες τηλ. 22767291.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δεν πάει Επίδαυρο ο ΘΟΚ

Να αναστείλει την παρουσία του στο φετινό Φεστιβάλ της Επιδαύρου αποφάσισε στην τελευταία του ...

«Ανήσυχες Μούσες»: Η ιστορία της Μπιενάλε Βενετίας σε μια έκθεση

Διατρέχοντας μια πορεία 125 χρόνων, η Μπιενάλε της Βενετίας είδε «από μέσα» να γεννιούνται, ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2019

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

Ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου η σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου

Η σεζόν στη Σκάλα, το περίφημο θέατρο του Μιλάνου, στη βόρεια Ιταλία, προβλέπεται να ...

Σημαντικές εκθέσεις στο μουσείο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο

Σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του καινούριου ...

Ο Όλιβερ Στόουν πάει Ιράν

8.9.2011 Ντοκιμαντέρ στο Ιράν πρόκειται να γυρίσει ο σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, σύμφωνα ...

X