Τέλος στην απεργία πείνας δίνει ο Πανίκκος Χρυσάνθου

Πίστωση χρόνου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κώστα Καδή την Δευτέρα.

«Είδα μια διάθεση εκ μέρους του να εξετάσει κάποια θέματα τα οποία έθεσα και να κάμει κάποιες αλλαγές», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ακάμας» και «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», σημειώνοντας ότι «θέλοντας να δείξω καλή διάθεση αποφάσισα να δώσω χρόνο στο Υπουργείο και να συνεργαστώ μαζί του στο βαθμό που θα μου ζητηθεί για να γίνουν αλλαγές και να λυθούν προβλήματα».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Πανίκκος Χρυσάνθου αποφάσισε, με παρότρυνση και της ομάδας στήριξής του, να λήξει την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 27 Απριλίου και που διήρκεσε 13 ημέρες.

Ο αγώνας ωστόσο συνεχίζεται, μέχρι να υπάρξει «μια νέα ατμόσφαιρα στα κινηματογραφικά πράματα, με κατοχυρωμένη την ελευθερία της έκφρασης, χωρίς φόβο, διακρίσεις και αποκλεισμούς.»

Ο κ. Χρυσάνθου ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν και δη τον δήμαρχο Λευκωσίας για την παραχώρηση της αίθουσας Ειρήνη όπου διέμενε όλες αυτές τις μέρες.

Σύσταση δικοινοτικής Επιτροπής για τον Κινηματογράφο και την Τέχνη

Πέρα από το ότι κατάφερε να κινήσει τα λιμνάζοντα νερά του κιν/γραφικού συστήματος, η απεργία πείνας του κ. Χρυσάνθου οδήγησε στη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για τον κινηματογράφο και την τέχνη που στόχο έχει «το σινεμά της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της συναδέλφωσης να πραγματοποιείται χωρίς προσκόμματα, διωγμούς και διακρίσεις. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, ώσπου αυτές να κατοχυρωθούν και να εφαρμοστούν», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθούν αυτούσιες οι ανακοινώσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Πανίκκου Χρυσάνθου

«Στη συνάντηση που είχα χτες με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Καδή, είδα μια διάθεση εκ μέρους του να εξετάσει κάποια θέματα, τα οποία έθεσα με την απεργία πείνας, και να κάμει κάποιες αλλαγές. Θέλοντας να δείξω και εγώ εκ μέρους μου καλή διάθεση αποφάσισα να δώσω χρόνο στο Υπουργείο και να συνεργαστώ μαζί του, στο βαθμό που θα μου ζητηθεί, για να γίνουν αλλαγές και να λυθούν προβλήματα.

Μετά από παρότρυνση της ομάδας στήριξης, που δημιουργήθηκε γύρω από την απεργία μου, αποφάσισα να προχωρήσω στη λήξη της σήμερα, τη 13η της μέρα. Ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις και τη λογοκρισία δεν τέλειωσε. Μαζί με την ομάδα στήριξης αποφασίσαμε να συνεχίσουμε, ώσπου να υπάρξει μια νέα ατμόσφαιρα στα κινηματογραφικά πράματα, με κατωχυρωμένη την ελευθερία της έκφρασης, χωρίς φόβο, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Ευχαριστώ όλους που μου συμπαραστάθηκαν αυτές τις μέρες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον δήμαρχο Λευκωσίας για την παραχώρηση της αίθουσας Ειρήνη.

9.5.2017, Πανίκκος Χρυσάνθου

Αυτούσια η ανακοίνωση της Δικοινοτικής Επιτροπής

 

Όλοι εμείς, που μας συγκίνησαν οι ταινίες του Πανίκκου Χρυσάνθου με το όραμα της ειρήνης και της επανένωσης, εμείς που μας έφερε όλους μαζί ο αγώνας του ενάντια στις διακρίσεις στον κινηματογράφο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια Διακοινοτική Επιτροπή για τον Κινηματογράφο και την Τέχνη και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους στόχους που έθεσε η απεργία πείνας, ώστε το σινεμά της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της συναδέλφωσης να πραγματοποιείται χωρίς προσκόμματα, διωγμούς και διακρίσεις. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, ώσπου αυτές να κατοχυρωθούν και να εφαρμοστούν.

Οι δώδεκα μέρες αγώνα του Πανίκκου Χρυσάνθου με την απεργία πείνας, που ξεκίνησε στις 27/4/2017, δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του πολύχρονου δημιουργικού του έργου, εξαιτίας των αποκλεισμών, των αδικιών και τις προσπάθειες για καλλιτεχνική του εξόντωση. Έφερε και τα μεγάλα προβλήματα του κυπριακού κινηματογράφου.

  1. Την πενιχρή οικονομική στήριξη του κινηματογράφου από την πολιτεία

  2. Τη σωστή διαχείρηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Την ανάγκη για αλλαγή των πρακτικών που εφαφμόζονται, ώστε να υπάρχει μια δίκαιη, αδιάβλητη και αξιοκρατική επιλογή των προτάσεων που στηρίζονται. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που γνωρίζουν την τεχνη του κινηματογράφου.

  3. Τον τερματισμό της στοχοποίησης και περιθωριοποίησης δημιουργών και του έργου τους λόγω των πεποιθήσεών τους.

Ο αγώνας του Πανίκου Χρυσάνθου συνεχίζεται με συλλογική προσπάθεια, ώστε να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι. Αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας, μετά τη θετική προσέγγιση των θεμάτων, που του έθεσε χτες ο Πανίκκος Χρυσάνθου, να προχωρήσει σε αλλαγές. Αναμένουμε από το ΡΙΚ να επαληθεύσει έμπραχτα τις διαβεβαίωσεις ότι δεν υπάρχει λογοκρισία και να προγραμματίσει σύντομα την προβολή των δυο απαγορευμένων ταινιών του Πανίκκου Χρυσάνθου. Αναμένουμε, επίσης, να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στη συζήτηση για τον κινηματογράφο, που θα γίνει στη Βουλή, όπου έχει εγγραφεί το σχετικό θέμα.

Το σινεμά σαν τέχνη της ανθρωπιάς ενώνει τους ανθρώπους. Κι εμείς, ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να πολεμούμε για το σινεμά της ανθρωπιάς στην Κύπρο, τους ανθρώπους που το δημιουργούν και τις παναθρώπινες αξίες της τέχνης. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει μαζί μας.

Ανδρέας Χρυσάνθου

Nese Yasin

Κώστας Χατζηηλίας

Murat Kanatli

Γιάννος Ιωάννου

Ελένη Αποστολίδου

Dogus Ozokutan

Fatma Azgin

Δώρος Μιχαήλ

Ανδρέας Βαρνάβα

Χρίστος Αγιομαμίτης

Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Γιώργος Σοφοκλέους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υποψήφια για το βραβείο ΔΕΣΤΕ η Μαριάννα Χριστοφίδου

H Mαριάννα Χριστοφίδου είναι ανάμεσα στους έξι καλλιτέχνες οι οποίοι διεκδικούν το φετινό βραβείο ...

Το πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Παραστάσεις από Κροατία/Σλοβενία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο απαρτίζουν το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς ...

Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Ιωάννης Αντωνίου

Βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του καλλιτέχνη Ιωάννη (Αντωνίου) εκφράζει με ανακοίνωσή του ...

Ο Αντι Γουόρχολ είχε … Instagram από το 1958

«Φωτογραφία σημαίνει ότι ξέρω πού βρισκόμουν το κάθε λεπτό. Γι’ αυτό τραβάω φωτογραφίες. Είναι ...

Ξανά σε διεθνή διαγωνισμό οι Τρίο Τεκκέ

Στη λίστα του βρετανικού περιοδικού Songlines με τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα γκρουπ βρίσκεται το Τρίο ...

Έργα Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών στο σφυρί

Ο Οίκος Δημοπρασιών Cypria Auctions πραγματοποιεί στις 19 Μαΐου τη δημοπρασία The Greek Sale ...

X