1ο Cyprus Robotex Challenge

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη // @aggeliki.mk

Ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της σύγχρονης εποχής, ο Ιταλός Massimo Vignelli είχε πει κάποτε ότι “Αν μπορείς να σχεδιάσεις ένα αντικείμενο, τότε μπορείς να σχεδιάσεις τα πάντα!” θέλοντας με τη δήλωσή του αυτή να τονίσει τη σπουδαιότητα του ορθού σχεδιασμού και της αξίας της δημιουργικής διαδικασίας που σχετίζεται με αυτόν. Στο πλαίσιο της λογικής αυτής, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) διοργανώνει τον πρώτο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής, 1ο CYPRUS ROBOTEX CHALLENGE σε συνεργασία με τον οργανισμό NPO ROBOTEX Εσθονίας, στις 25 Ιουνίου του 2017 στη Λευκωσία, στο αθλητικό κέντρο Κώστα Παπαέλληνα (Γήπεδο του Κεραυνού, Στρόβολος). Μέσα από τον διαγωνισμό αυτόν το CCS σκοπεύει στην αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, την εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, την αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και την προώθηση νέων μορφών μάθησης. Στόχοι του διαγωνισμού είναι η προσέλκυση μαθητών σε τομείς STEM, η ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων, η καλλιέργεια της διαθεματικής ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων και η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών/ακαδημαϊκών. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των δεξιοτήτων κώδικα και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των προοπτικών απασχόλησης και σταδιοδρομίας, ο διαγωνισμός προσφέρει ευκαιρίες για την ανάδειξη των ταλέντων των διαγωνιζομένων μέσω της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές όλων των ηλικιών (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), φοιτητές, στρατιώτες και ενήλικες με ενδιαφέρον για τη ρομποτική τεχνολογία.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ετοιμάσουν μια ομάδα από 2 μέχρι 4 άτομα, η οποία θα δημιουργήσει ρομπότ με τη χρήση των πλατφορμών Engino, Lego, Edison και Arduino, ώστε να λάβει μέρος στις διάφορες προκλήσεις του διαγωνισμού. Οι προκλήσεις όπως μονομαχία μεταξύ δύο ρομπότ (Sumo), έξοδος ρομπότ από λαβύρινθο (Maze) και έξοδος από την πόλη (City Passing) γίνονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Οι νικητές εκτός από πλούσια δώρα και υποτροφίες θα κερδίσουν και το δικαίωμα συμμετοχής στον παγκόσμιο διαγωνισμό Robotex που θα πραγματοποιηθεί στην Εσθονία.

Η πρωτοποριακή αυτή διοργάνωση αποτελεί ένα σημαντικό έργο που εμπίπτει σε διάφορους τομείς όπως τεχνολογία, παιδεία, εκπαίδευση και νεολαία και αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στους νεαρούς διαγωνιζόμενους, αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους της ρομποτικής που θα επισκεφτούν τους χώρους διεξαγωγής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αντίστοιχος διαγωνισμός στην Εσθονία διοργανώθηκε για 16η φορά, τον περασμένο Δεκέμβριο και προσέλκυσε εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εντυπωσιακές προκλήσεις. Tο 1ο Cyprus Robotex Challenge πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στρατηγική συνεργασία της cyta και τη χρυσή χορηγία της Engino.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, επαγγελματικός και επιστημονικός σύνδεσμος ο οποίος έχει ως στόχο την προώθηση και την αναβάθμιση του τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας στην Κύπρο. Ως ο κατεξοχήν επίσημος φορέας για την επιστήμη της πληροφορικής και για τον τομέα των Τεχνολογιών, Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ – ICT) ο οργανισμός αυτός αναλαμβάνει, στηρίζει και συμμετέχει σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιτροπές και διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται προς όφελος των επαγγελματιών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών και φίλων της πληροφορικής στην Κύπρο. Κάθε χρόνο διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τους παγκύπριους διαγωνισμούς πληροφορικής για μαθητές από τους οποίους προκύπτουν και οι νικήτριες ομάδες που εκπροσωπούν την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Πληροφορικής.

Όσοι μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ομάδα συμμετοχής στο 1ο Cyprus Robotex Challenge μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.robotex.org.cy και να εγγραφούν μέχρι τις 25 Μαΐου 2017.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Με την καμπύλη της γραμμής και την αιχμή του λόγου

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά | aggeliki.mk@gmail.com  Με την καμπύλη της γραμμής και ...

“Ψηφιακή Ελλάδα” για τις τέχνες και τον πολιτισμό

Με αφορμή το διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού, ΑΕΙ – Cinefest 2018, που πραγματοποιήθηκε ...

Cyprus Creative Club – Pygmalion Awards

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Φέτος, για 5η χρονιά, το Cyprus Creative Club ...

«Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας» του Paul Felton

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις δέκα εντολές, ...

Διαγωνισμός για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ανακοίνωση σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του Διεθνούς ...

Το αβγό του Κολόμβου

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά Μέσα στη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων, με τα στενά, ψηλά ...

X