Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Περισσότερα από 1.000 εκθέματα, από αφίσες μέχρι έγγραφα, ένα αυτοκίνητο, έπιπλα, το αμφιλεγόμενο βραβείο Νόμπελ που δόθηκε στην ΕΕ, περιλαμβάνονται στο 7όροφο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στις Βρυξέλλες. Ανάμεσά τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο που ταξίδεψε από την Κύπρο και συμβολίζει την αρπαγή της Ευρώπης.

Ένα όπλο ίδιο με εκείνο που σκότωσε τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φραντς Φέρντιναντ το 1914 και αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεσπόζει στον πρώτο όροφο του νεοσύστατου Μουσείου Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που εγκαινιάστηκε στις 4 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πώς ένα πολύ μικρό όπλο προκάλεσε τόσο εκκωφαντικό θόρυβο και τόσο μεγάλες ανατροπές στον ευρωπαϊκό χάρτη και δη στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας ή House of European History, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, κάθε αντικείμενο λέει μια ιστορία της πολύπαθης, πολυπολιτισμικής γηραιάς ηπείρου όπου πέντε χρόνια μετά το τέλος της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε την ενοποίησή της σε αυτήν την οντότητα που σήμερα γνωρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον μύθο

της αρπαγής της Ευρώπης

στους δύο παγκοσμίους πολέμους,

στην περίοδο ειρήνης και

στο πολύ πρόσφατο Brexit,

το Μουσείο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

προ[σ]καλεί σε ντιμπέιτ

 

Κοινή αφήγηση

Περισσότερα από 200 ινστιτούτα και μουσεία από 37 χώρες συνεργάστηκαν με τη μεγάλη ομάδα μουσειολόγων, ιστορικών, επιστημόνων, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών που ενεπλάκησαν στη δημιουργία του εν λόγω Μουσείου, «πατέρας» του οποίου θεωρείται ο Χανς-Γκερτ Πότερινγκ.

Πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Πότερινγκ πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία του μουσείου στην εναρκτήρια ομιλία του αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΕΚ, το 2007.

Το κακό παρελθόν

της Ευρώπης,

«μάθημα» για

τη διασφάλιση

του δημοκρατικού μέλλοντός της

«Επιδιώξαμε μια κοινή αφήγηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, προερχόμενη μέσα από τις πολλαπλές ερμηνείες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και υπήρχαν ανέκαθεν», δήλωσε ο κ. Πότερινγκ σε συνέντευξη Τύπου την ημέρα των εγκαινίων του μουσείου, στις Βρυξέλλες.

«Η πρόκληση ήταν να συνδυάσουμε τις ιστορίες όλων των χωρών της ΕΕ σε αυτό το μοναδικό πρότζεκτ» σχολίασε ακόμα ο κ. Πότερινγκ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν χώρο που επιχειρεί να κρύψει τα κακώς έχοντα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά να τα εκθέσει ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν όλες τις αποτυχίες, όλους τους πολέμους, όλες τις διαφωνίες, αλλά και τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε. Που δεν είναι άλλες από τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ειρήνη.

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη μουσειολογική προσέγγιση του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας: αρχικά, τα εκθέματα δεν έχουν ετικέτες με πληροφορίες, καθώς αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετήσει το κοινό στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Γι’ αυτό και το «δεξί χέρι» των επισκεπτών είναι ένα τάμπλετ, με όλες τις πληροφορίες σε 24 γλώσσες, σε 140 σελίδες. Επιπλέον, η διαδραστικότητα είναι κύριο στοιχείο του μουσείου: οι επισκέπτες μπορούν να δουν από το τι κρύβεται πίσω από μια φωτογραφία μέχρι να βάλουν στο πικ απ ένα δίσκο βυνιλίου για να ακούσουν μουσική.

Αντόνιο Ταγιάνι: Ένα σπίτι του παρελθόντος, για το μέλλον

«Το μουσείο στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους να μελετήσουν και να γνωρίσουν την ιστορία τους. Είναι ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους και ανοιχτό προς συζήτηση» σημείωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο οποίος έκοψε την κορδέλα κατά τα εγκαίνια.

Το μουσείο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 14ου αιώνα που λειτουργούσε ως κλινική οδοντιατρικής για φτωχά παιδιά και αποκαταστάθηκε με την προσθήκη και νέου κτηρίου στο υπέροχο πάρκο Λεοπόλντ, στοίχισε στην ΕΕ το ποσό των 56 εκατ. ευρώ. Ετησίως θα χρειάζεται για τη λειτουργία του κονδύλι ύψους 7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΕΚ.

«Είναι λεφτά που επενδύθηκαν σωστά για την επιμόρφωση των παιδιών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα όταν πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για τη γνώση» σημείωσε ερωτώμενος σχετικά ο κ. Ταγιάνι.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

The Island Club: Ο νέος εκθεσιακός χώρος της Λεμεσού

Η Λεμεσός υποδέχεται ένα νέο εκθεσιακό χώρο, από τις 20 Ιανουαρίου 2018. Το The Island ...

Ίδρυμα ΣΟΚ: Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή άρον άρον

Σε προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου προχώρησε το ...

Γιώργος Τορναρίτης | Η μαγεία της τοπιογραφίας

Η εικαστική πρόταση του Γιώργου Τορναρίτη με γενικό τίτλο «Η μαγεία της τοπιογραφίας» παρουσιάζεται από ...

Πορτρέτο που δημιουργήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης πουλήθηκε για $432.500

Ένα πορτρέτο που δημιουργήθηκε όχι από άνθρωπο ζωγράφο αλλά από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έγραψε ...

Παρέμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών στους δρόμους της Χιλής

Μια συγκλονιστική παρέμβαση σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο στη Χιλή, εκατοντάδες γυναίκες τραγουδούσαν και ...

Χαμπιαούρης: «Δεν θα στερηθεί σεντ το ελεύθερο θέατρο»

«Μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι το ελεύθερο θέατρο θα στερηθεί ένα σεντ!», ...

X