«Hurricane: Το ζαχαροπλαστείο των αναμνήσεών μας»

 

Στο πλαίσιο της μελέτης και της έρευνας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα 75 χρόνια προσφοράς του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου Hurricane στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Η διάλεξη διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, με κύρια ομιλήτρια τη δημοσιογράφο και ερευνήτρια, κα Αναστασία Σιακαλλή.

Σε μια συγκινητική και νοσταλγική ατμόσφαιρα, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αλλά και να αναπολήσει στιγμές από την ιστορία του θρυλικού πλέον ζαχαροπλαστείου της παλιάς πόλης μέσω της παρουσίασης και του φωτογραφικού υλικού που προβλήθηκε.

Στην ομιλία της η κα Σιακαλλή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του Hurricane αρχίζει το 1942, από το ίδιο σημείο με σήμερα, με τις ίδιες διαστάσεις χώρου∙ αυτό το κουτουκάκι με το πατάρι και τη βιτρίνα, που αντηλιάζει απ’ το πρωί γλυκά και χαμόγελα, ήταν κι είναι το ίδιο, κι έκανε και κάνει το ίδιο όπως τότε, το πιο απλό, μας συντροφεύει στις παρέες μας, το λιγότερο, για κουβεντούλα. Στην κουβέντα απάνω, μόλις πάει ν’ αρχίσει, έρχεται η ερώτηση για την παραγγελία: «Καφέ, αλμυρό;», και μαζί με τις λέξεις και τις φιγούρες που χορεύουν με τις κινήσεις τους στα τραπεζάκια και στον υπόλοιπο χώρο –ψήνουν, ετοιμάζουν καφέ και αλμυρά– ξετυλίγεται και λέγεται από το 1942, εδώ και 75 χρόνια, μια γραφική ιστορία».

Στη διάλεξη απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ενώ ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου μοιράστηκε τις δικές του μνήμες, διοργανώνοντας επίσης και τη δεξίωση της εκδήλωσης, προσφέροντας στο κοινό τα γνωστά του αλμυρά και γλυκά.

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση σ’ ένα αφιέρωμα στους παραδοσιακούς επαγγελματίες και τεχνίτες, οι οποίοι στεγάζονται και ζωντανεύουν εδώ και πολλές δεκαετίες το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δοικινοτικό πολιτιστικό φεστιβάλ στη Λευκωσία

Ένα δικοινοτικό πολιτιστικό φεστιβάλ με τίτλο Unite Cyprus πραγματοποιούν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ...

Προβάλλονται στο Σικάγο οι «Πολυαγαπημένες Μέρες»

Το βραβευμένο δημιουργικό ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες Μέρες», των Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και Γιώργου Αβραάμ, επιστρέφει στην ...

Αναβάλλεται το Athens Photo World 2020 – Παραμένουν σε ισχύ οι διαγωνισμοί του

Το Αthens Photo World (APW), η διοργάνωση που ανέδειξε το σύγχρονο φωτορεπορτάζ και τους ...

Κρυφοκοιτάγματα στην οδό Λήδρας

Μια ευχάριστη έκπληξη «αναστάτωσε» χθες τους ανυποψίαστους περιπατητές στο τέρμα της οδού Λήδρας, όταν ...

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στην Αθήνα

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά ο θεσμός της «Εβδομάδας Κυπριακού ...

Χρυσές Σφαίρες 2017

Με επτά χρυσές σφαίρες το μιούζικαλ «La La Land» σάρωσε στη χθεσινή 74η απονομή ...

X