«Hurricane: Το ζαχαροπλαστείο των αναμνήσεών μας»

 

Στο πλαίσιο της μελέτης και της έρευνας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα 75 χρόνια προσφοράς του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου Hurricane στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Η διάλεξη διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, με κύρια ομιλήτρια τη δημοσιογράφο και ερευνήτρια, κα Αναστασία Σιακαλλή.

Σε μια συγκινητική και νοσταλγική ατμόσφαιρα, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αλλά και να αναπολήσει στιγμές από την ιστορία του θρυλικού πλέον ζαχαροπλαστείου της παλιάς πόλης μέσω της παρουσίασης και του φωτογραφικού υλικού που προβλήθηκε.

Στην ομιλία της η κα Σιακαλλή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του Hurricane αρχίζει το 1942, από το ίδιο σημείο με σήμερα, με τις ίδιες διαστάσεις χώρου∙ αυτό το κουτουκάκι με το πατάρι και τη βιτρίνα, που αντηλιάζει απ’ το πρωί γλυκά και χαμόγελα, ήταν κι είναι το ίδιο, κι έκανε και κάνει το ίδιο όπως τότε, το πιο απλό, μας συντροφεύει στις παρέες μας, το λιγότερο, για κουβεντούλα. Στην κουβέντα απάνω, μόλις πάει ν’ αρχίσει, έρχεται η ερώτηση για την παραγγελία: «Καφέ, αλμυρό;», και μαζί με τις λέξεις και τις φιγούρες που χορεύουν με τις κινήσεις τους στα τραπεζάκια και στον υπόλοιπο χώρο –ψήνουν, ετοιμάζουν καφέ και αλμυρά– ξετυλίγεται και λέγεται από το 1942, εδώ και 75 χρόνια, μια γραφική ιστορία».

Στη διάλεξη απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ενώ ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου μοιράστηκε τις δικές του μνήμες, διοργανώνοντας επίσης και τη δεξίωση της εκδήλωσης, προσφέροντας στο κοινό τα γνωστά του αλμυρά και γλυκά.

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση σ’ ένα αφιέρωμα στους παραδοσιακούς επαγγελματίες και τεχνίτες, οι οποίοι στεγάζονται και ζωντανεύουν εδώ και πολλές δεκαετίες το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO απευθύνει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων σε δήμους, κοινότητες, Συνδέσμους, Μουσεία, ...

Πολιτιστική κληρονομιά: Τα πρωτοσέλιδα του 2019

Αρνητικό πρόσημο είχαν οι ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά που βρέθηκαν στα διεθνή πρωτοσέλιδα ...

Η Αλέξια τραγουδά για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Μετά την επιτυχημένη ζωντανή συναυλία τον περασμένο Ιούνιο, η Αλέξια θα πραγματοποιήσει φέτος διαδικτυακή ...

«Σύναξη αγάπης» για τη Νίκη Μαραγκού

Μία μέρα μετά την επέτειο των γενεθλίων της, που θα ήταν στις 23 Μαΐου, ...

«Δεν πάμε ακόμα σε δίκη» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Αυτό ζητάει η παγκόσμια κοινότητα, το ...

Εκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στο 6Χ6

Έκθεση Ζωγραφικής της Froydis Lynaas με τίτλο Reflections και Φωτογραφίας της Beren Gazmararian με ...

X