Memento Mori | πρώτη ατομική έκθεση για τον Στέφανο Κουρατζή

Στις 29 Μαΐου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Κουρατζή, ο οποίος για τέσσερα χρόνια εστίαζε την ιδιαίτερη ματιά του στα Ορυχεία της Κύπρου και τα κατέγραφε σε ασπρόμαυρη εικόνα.

Μια λατινική φράση που λειτουργεί τουλάχιστον σε δύο επίπεδα επιλέγει ο Στέφανος Κουρατζής ως τίτλο της πρώτης του ατομικής έκθεσης. «Memento Mori» είναι μια λατινική παροιμιώδης φράση που θα πει «να θυμάμαι ότι είσαι θνητός» και την οποία ψιθύριζαν στους Ρωμαίους αυτοκράτορες την ώρα της στέψης τους. Η φράση επανήλθε στη βικτωριανή εποχή, με την ανακάλυψη της δαγκεροτυπίας, της πρώιμης φωτογραφικής τεχνικής.
Με το δικό του memento mori, ο Στέφανος Κουρατζής αφενός κλείνει συνωμοτικά το μάτι στην ίδια του την φωτογραφική τέχνη η οποία «απαθανατίζει» στιγμές και ανθρώπους. Αφετέρου υπενθυμίζει πως τίποτα δεν ζει για πάντα, ούτε καν ό,τι άλλοτε μεγαλουργούσε, όπως τα Ορυχεία της Κύπρου, που αποτελούν το θέμα της έκθεσής του. Ο φωτογράφος παρουσιάζει 26 ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε αυτή τη μονοθεματική έκθεση η οποία υπενθυμίζει την οικονομική δύναμη της Κύπρου μιας άλλης εποχής.
Η έκθεση Μemento Mori είναι το αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού ταξιδιού του Κουρατζή που κράτησε τέσσερα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του και που παρουσιάζεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ποιος είναι

Ο Στέφανος Κουρατζής γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Είναι φωτογράφος στο συγκρότημα Ο Φιλελεύθερος ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει συνεργαστεί με διεθνή ΜΜΕ και Πρακτορεία Ειδήσεων (Γαλλικό, Xinhua) ενώ ταξίδεψε και κατέγραψε γεγονότα και ιστορίες σε διάφορες χώρες όπως η Κούβα, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη και το Ιράν μεταξύ άλλων. Για τη δουλειά του έχει βραβευθεί και λάβει διακρίσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως IPA, PX3, Fujifilm, EuroPress κ.ά.
Η δουλειά του ισορροπεί ανάμεσα στην κάλυψη της καθημερινής επικαιρότητας αλλά και σε λεπτομέρειες που συνήθως διαφεύγουν της προσοχής. Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε εκδόσεις.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19:00 στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου θα παραμείνει μέχρι τις 4 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας 09:00 – 21:00. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Μικ Τζάγκερ επιστρέφει στον κινηματογράφο

Ο Βρετανός ροκ σταρ Μικ Τζάγκερ επιστρέφει στον κινηματογράφο και θα παρουσιάσει στη Mostra ...

Σώζει ζωές η γραφιστική τέχνη;

Αν η γραφιστική μπορεί να σώσει ζωές, είναι εξίσου ικανή να σκοτώσει. Αυτό είναι ...

Αεροπλάνα και βαπόρια από LEGO® σε μια έκθεση στη Λευκωσία

Μια εκπαιδευτική έκθεση για την ιστορία των μέσων συγκοινωνίας φτιαγμένων από τουβλάκια της LEGO® παρουσιάζεται ...

Εκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στο 6Χ6

Έκθεση Ζωγραφικής της Froydis Lynaas με τίτλο Reflections και Φωτογραφίας της Beren Gazmararian με ...

Η «απαρχή της παγκοσμιοποίησης» στον βυθό της Μεσογείου

Την είδηση της ανακάλυψης ενός ναυαγίου στο βυθό της θάλασσας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου ...

Η διασημότερη κυπριακή προσωπικότητα…

Ως τη διασημότερη σύγχρονη προσωπικότητα της Κύπρου που πέρασε πια στην αιωνιότητα χαρακτηρίζει το ...

X